IV.7. Ascensiunea Angliei


1485-CCA 1800

Istoria modernă a Angliei începe odată cu domnia dinastiei Tudor, în anul 1485. Aceasta transformă încă o dată Anglia într-un jucător important în politica europeană. Dinastia Stuart, care domneşte din anul 1603, uneşte Anglia şi Scoţia într-un imperiu care în anul 1707 a luat denumirea de Marea Britanie, însă nu reuşeşte să instituie absolutismul după model francez. Parlamentul izbuteşte să impună monarhia constituţională în timpul războiului civil din anii 1642-1649 şi după „Revoluţia glorioasă" din 1688-1689. Mai mult, prin Actul de instalare, Parlamentul asigură protestantismul liniei regale a Angliei. În anul 1714, electorul de Hanovra moşteneşte tronul britanic. În sec. XVIII, în urma comerţului maritim o şi a politicilor coloniale, Marea Britanie era deja o putere mondială.

Anglia sub Henric VII şi Henric VIII

Primii doi conducători ai dinastiei Tudor extind prin forţă puterea monarhiei. Anglia e criticată aspru de suveranitatea ecleziastică a papei, iar opoziţia din ţară este suprimată.

În anul 1485, Henric Tudor, moştenitorul Lancastrian, îl înfrânge pe Richard III din casa rivală de York la Bosworth Field şi preia tronul ca Henric VII. Pune capăt Războiului celor Două Roze căsătorindu-se cu Elisabeta de York, nepoata lui Richard III. Printr-o economie strictă şi creşterea taxelor restabileşte echilibrul finanţelor statului. De asemenea, centralizează puterea la curtea supremă regală.

Urcarea pe tron a fiului său, Henric VIII, în 1509, a fost întâmpinată iniţial cu entuziasm. La început, politicile sale erau influenţate de cardinalul Thomas Wolsey, care dezvoltă centralismul regal, iar pe plan extern urmează o politică de alternanţă între Habsburgi şi Franţa. În anul 1528 Henric decide să divorţeze de soţia sa, Caterina de Aragon, mătuşa lui Carol Quintul, parţial din cauza lipsei unui fiu moştenitor, dar şi din cauza iubirii sale pentru Anne Boleyn, o doamnă de curte. Sub presiunea Habsburgilor, papa nu permite acest divorţ, iar procesul se prelungeşte ani întregi.

Domnia lui Henric VIII degenerează în tiranie. Cardinalul Wolsey este destituit în anul 1529 şi învinuit de înaltă trădare. Thomas More, succesorul lui Wolsey ca lord cancelar, este executat. Cu ajutorul lui Thomas Cromwell, noul lord cancelar, în anul 1534 regele separă biserica engleză de papalitate, creând biserica de stat anglicană, în fruntea căreia se afla el însuşi. Proprietăţile Bisericii Catolice sunt confiscate, iar mănăstirile, desfiinţate. Henric VIII se căsătoreşte de cinci ori, executându-şi două dintre soţii. Nici un rege englez nu avusese o putere personală atât de mare. Henric o folosea pentru a înlătura nobilimea refractară şi pe adversarii politicii sale clericale.

Domnia dinastiei Tudor până la Elisabeta I

În timpul domniei copiilor lui Henric VIII, anglicanismul îşi întăreşte poziţia, cu o singură întrerupere reprezentată de o etapă scurtă de politică revanşardă catolică. Politicile navale de Elisabetei I transformă Anglia într-o mare putere europeană.

În 1547, Henric VIII este urmat la tron de fiul său mai mare, Eduard VI, a cărui regenţă era contestată de ducii de Somerset şi Northumberland. În timpul domniei sale, episcopul anglican de Canterbury, Thomas Cranmer, formulează principiile credinţei anglicane, iar în 1553 cele 42 de articole ale acesteia şi renumita Carte de rugăciuni. În 1553, Eduard este urmat la tron de sora sa mai mare, Maria, fiica de religie catolică a lui Henric VIII şi a primei soţii a acestuia, Caterina de Aragon. În anul 1554 restabileşte tutoritatea papală în Anglia şi se căsătoreşte cu vărul ei Filip II al Spaniei. Persecuţia brutală asupra protestanţilor, printre care şi arhiepiscopul Cranmer, care este ars pe rug în 1556, îi aduc porecla de „Maria cea sângeroasă".

În 1558, sora vitregă protestantă a Mariei, Elisabeta 1, fiica Annei Boleyn, preia puterea. Deşi considerată copil nelegitim, a fost educată impecabil, după „noile învăţături" ale Renaşterii. La început acţionează cu precauţie în problemele religioase, însă în 1564, prin cele Treizeci şi nouă de articole, cimentează definitiv poziţia Bisericii Anglicane de stat. După ce respinge pretenţiile la tron ale Mariei Stuart, Elisabeta sprijină Olanda protestantă în lupta pentru eliberare, fapt care provoacă un război cu Spania. În 1588, flota engleză anihilează Armada spaniolă mult superioară numeric, marcând sfârşitul supremaţiei acesteia pe mare şi ascensiunea puterii maritime engleze. Ulterior, Elisabeta capturează corăbii spaniole într-un război neoficial, dus de corsari ca Francisc Drake. Era din ce în ce mai clar că Anglia devenea o putere europeană importantă.

Pe plan intern, regina celibatară a ştiut cum să-şi folosească cu dibăcie apropiaţii şi favoriţii, unii împotriva celorlalţi şi să întărească autoritatea monarhiei. Perioada elisabetană a adus o dezvoltare importantă a comerţului şi realizări culturale semnificative, un exemplu fiind opera lui William Shakespeare. În 1584, Elisabeta îi dă lui Sir Walter Raleigh permisiunea de a înfiinţa prima colonie în America de Nord. Aceasta ia denumirea de Virginia, după „regina virgină". În 1600 este fondată Compania Indiilor Orientale, un factor important în politica de comerţ şi în cea colonială.

Thomas More

Thomas More, care în anul 1516 scria în lucrarea Utopia despre un stat ideal, devine lord cancelar al Angliei în anul 1529, după o lungă experienţă ca membru în Parlament. Deoarece respinge divorţul regelui şi Reforma, se retrage. Totuşi, este acuzat de Henric VIII de înaltă trădare, pentru refuzul său de a recunoaşte Actul de supremaţie care îl desemna pe rege drept capul Bisericii Anglicane. Este decapitat în iulie 1535. În anul 1935, Biserica Catolică l-a canonizat ca martir.

Domnia dinastiei Stuart

Uniunea personală a coroanelor Angliei şi Scoţiei este determinată în anul 1603 de către Iacob I, fiul Mariei Stuart. El şi fiul său Carol nu reuşesc să impună monarhia absolutistă, iar Carol este executat.

După ce Casa de Tudor se stinge odată cu moartea Elisabetei I, în anul 1603, regele Iacob VI al dinastiei Stuart a Scoţiei urcă pe tronul Angliei ca Iacob I. Mama lui Iacob, Maria Stuart, cunoscută drept Maria, regină a scoţienilor, nepoată a lui Henric VII şi regină scoţiană din naştere, ridică pretenţii la tronul englez în anul 1558. Regina catolică vedea în Elisabeta doar pe fiica nelegitimă a lui Henric VIII şi nu un pretendent de drept la tron. În timpul domniei sale în Scoţia, are loc o reformă calvinistă coordonată de John Knox, care alternează cu războaie civile şi acte de violenţă chiar şi în anturajul reginei. În 1598, Maria este înlăturată de o revoltă a nobililor protestanţi şi închisă. Reuşeşte să fugă în Anglia, însă şi aici e ţinută în captivitate. Când prietenii ei intimi şi catolicii Angliei încearcă să o elibereze, regina Elisabeta o acuză de înaltă trădare în 1587 şi ordonă execuţia ei.

Iacob I încearcă să reconcilieze credinţele. Dorea să stabilească absolutismul regal în Anglia după uniunea celor două regate, însă nu reuşeşte din cauza împotrivirii Parlamentului. Disputa asupra drepturilor regale continuă, însă Iacob adoptă modelul Bisericii de Stat Anglicane, fapt care-i dezamăgeşte pe catolici. Regele insistă asupra principiului dreptului divin al regilor de a conduce.

Carol I, al doilea fiul al lui Iacob, care preia tronul de la tatăl său în anul 1625, tinde tot spre absolutism şi se apropie de Spania împotriva voinţei Parlamentului. Până în 1640 reacţionează la rezistenţa membrilor Parlamentului dizolvându-l în mod repetat sau refuzând să convoace sesiunile acestuia, fapt care aprinde spiritele în ţară. Politicile sale ecleziastice neinspirate duc la revolte în Scoţia, iar criza financiară permanentă îl obligă să întrunească Parlamentul cel Lung, care îi înlătură pe favoriţii săi şi pe miniştrii cei mai importanţi şi rămâne în sesiune până în anul 1653. Majoritatea parlamentară condusă de John Pym se aliază cu scoţienii, iar în anul 1642 izbucneşte Războiul Civil, în care regele şi minoritatea regalistă se opuneau majorităţii parlamentare conduse de Oliver Cromwell. După mai multe înfrângeri, în anii 1644-1645, regele fuge spre Scoţia, însă în 1646 este predat Parlamentului englez. În 1647 evadează, iar războiul izbucneşte din nou. În 1648, Carol I este capturat, judecat şi executat (1649) la Londra sub acuzaţia de înaltă trădare.

Revoluţia glorioasă

Oliver Cromwell desfiinţează monarhia şi domneşte ca lord protector în Anglia, dar în 1660 dinastia Stuart este restaurată pe tron. Catolicul Iacob II este înlăturat de la putere în timpul Revoluţiei glorioase, în anii 1688-1689.

Oliver Cromwell, conducător al puritanilor englezi, aboleşte monarhia în anul 1649 şi proclamă Anglia drept „stat liber" protestant, în prima etapă a războiului civil englez. Urmează imediat o revoltă a scoţienilor şi irlandezilor, în anii 1649-1650, pe care Cromwell o reprimă cu cruzime. Deşi aspira la republică, Cromwell dizolvă Parlamentul în anul 1653 şi, deoarece revoltele interne nu luaseră sfârşit, se proclamă „lord protector" cu puteri dictatoriale refuzând titlul de rege. În politica externă, Cromwell întăreşte supremaţia maritimă a Angliei prin politici comerciale şi coloniale foarte bine coordonate, depăşind Olanda în rivalitatea comercială a celor două state. După moartea sa în anul 1658, fiul său Richard nu reuşeşte să menţină puterea şi abdică, pregătind drumul pentru restaurarea dinastiei Stuart.

În anul 1660 Carol II, fiul lui Carol I, se întoarce din exil. Cu toate că noul monarh îi pedepseşte pe republicani, acesta încearcă o reconciliere a tuturor partidelor. În anul 1679, Parlamentul aprobă Habeas Corpus Act, o piatră de hotar a drepturilor civile, care stipula că nimeni nu poate fi reţinut fără o examinare legală şi nu poate fi acuzat pe nedrept.

În timpul domniei lui Carol II, în anul 1666 izbucneşte „Marele incendiu din Londra". Acesta distruge cea mai mare parte a oraşului, care va necesita reconstrucţii masive.

Când Iacob II, fratele catolic al lui Carol, urcă pe tron în anul 1685, unii nobili protestează, însă vor fi supuşi. Anulând o interdicţie dată de Carol II, Iacob acordă catolicilor funcţii în guvernare, iar în anii 1686-1687 proclamă libertate religioasă pentru catolici şi pentru cei care nu împărtăşeau credinţa oficială. Naşterea fiului său în 1688 sporeşte teama de o monarhie catolică absolutistă permanentă în Anglia. Parlamentul, armata şi burghezia oferă coroana regentului protestant al Olandei, Wilhelm de Orania. În timpul Revoluţiei glorioase din anii 1688-1689, Wilhelm debarcă în Anglia şi îl alungă pe Iacob în Franţa în decembrie 1688.

William III şi soţia sa, Maria II, fiica protestantă a lui Iacob II din prima căsătorie, urcă pe tron drept co-suverani, după ce acceptaseră Declaraţia dreptului care le fusese prezentată în Parlament. Ulterior aceasta avea să fie încorporată în Actul Parlamentului ca Declaraţia drepturilor. Aceasta stabilind drepturile Parlamentului în raport cu coroana şi o monarhie constituţională controlată de Parlament.

Complotul prafului de puşcă

Nobilimea catolică loială lui Iacob I ameninţă să arunce Parlamentul în aer la redeschiderea acestuia în 1605. Aceştia ascund o cantitate mare de praf de puşcă în pivniţele Parlamentului, însă conspiraţia e trădată, iar conjuraţii sunt prinşi şi executaţi. Evenimentul este celebrat la 5 noiembrie.

Domnia Casei de Hanovra

Anglia luptă împotriva supremaţiei Franţei în Europa şi îşi dezvoltă teritoriile coloniale. În 1714, Parlamentul stabileşte succesiunea guelfilor protestanţi.

Ca regent al ambelor ţări, Wilhelm III pune capăt conflictului dintre Anglia şi Olanda. Îi înfrânge pe irlandezi, care îl sprijinseră pe Iacob II, în bătălia de la Boyne din anul 1690, şi pe scoţieni, în masacrul de la Glencoe. Implicarea regelui pe continent, unde lupta în alianţă cu Habsburgii împotriva pretenţiilor lui Ludovic XIV, era nepopulară în Anglia, deoarece el folosea trupele engleze pentru a-şi apăra interesele în Olanda.

După moartea regelui în 1702, la începutul Războiului de Succesiune pentru Tronul Spaniei, cumnata lui, Anna (1665-1714), ultima din dinastia protestantă Stuart, îi urmează la tron. În timpul domniei sale, în anul 1707, Anglia şi Scoţia sunt unite în Marea Britanie, având un Parlament unic. Însă Anna era un monarh slab, fiind sub influenţa ducelui şi ducesei de Marlborough.

În 1704, englezii ocupă Gibraltarul şi Menorca. După victoriile lui Marlborough şi ale prinţului Eugeniu de Savoia asupra francezilor în bătăliile de la Hochstadt şi Blenheim în 1704, de la Oudenaarde în 1708 şi de la Malplaquet în 1709, Marea Britanie era principalul beneficiar al Păcii de la Utrecht din anul 1713, care încheia Războiul de Succesiune pentru Tronul Spaniei. I se permite să-şi păstreze cuceririle şi primeşte o parte dintre coloniile franceze din America de Nord.

În Actul de instalare (1701), Parlamentul exclusese catolicii, şi pe oricine era căsătorit cu aceştia, de la succesiunea la tron şi stabilise faptul că Parlamentul era cel care hotărăşte cine urmează să fie rege. Astfel, văduva electoare Sofia de Hanovra, nepoata lui Iacob I, era următorul moştenitor protestant. După moartea Annei, fiul Sofiei, electorul George Ludovic de Hanovra, urcă pe tron ca George I. Marea Britanie şi Hanovra sunt conduse într-o uniune personală până în 1837. Domnia Casei de Hanovra continuă până la moartea reginei Victoria, în anul 1901.

John Churchill, duce de Marlborough

John Churchill a avut o carieră strălucită în funcţia de comandant militar al armatei sub Iacob II. Ulterior şi-a oferit serviciile lui Wilhelm de Orania, deşi mai menţinea legătura cu Iacob, fapt care i-a adus suspiciunea de trădare. Soţia lui, Sarah Jennings, era prietenă apropiată a Annei Stuart, care, după urcarea pe tron, îl numeşte pe Churchill comandant-şef al trupelor engleze în Războiul de Succesiune pentru Tronul Spaniei, iar în 1702 îl ridică la rangul de duce de Marlborough. El îi înfrânge pe francezi şi este considerat salvatorul patriei. Drept răsplată, Anna îi oferă pământ şi bani şi construieşte palatul Blenheim pentru duce şi soţia lui. Sir Winston Churchill, descendent al primului duce, se naşte aici în anul 1874.

Regii de Hanovra şi creşterea puterii primului ministru

Parlamentul continuă să-şi sporească puterea sub regii Casei de Hanovra. Luptele pentru supremaţia comercială şi colonială desfăşurată între Marea Britanie şi Franţa s-a încheiat cu victoria primei, care acaparând întinse teritorii în Asia şi în America de Nord, a pus bazele imperiului său colonial.

Robert Walpole (1676-1745) este întâiul prim-ministru „modern” britanic, prin faptul că stabileşte responsabilităţile Cabinetului. Lucrează sub regii de Hanovra ca secretar de război, apoi prim-ministru. Având încrederea totală a regelui George I, apoi, după 1727 a fiului său George II, a şi a majorităţii Whig din Parlament, acesta coordonează politica Marii Britanii în anii 1721 şi 1742. Încearcă să asigure pacea în politica externă, iar în 1742, când Marea Britanie se implică în Războiul de Succesiune pentru Tronul Austriei, demisionează.

Pretendentul catolic la tron, Carol Eduard Stuart, nepotul lui Iacob II, cunoscut sub numele de Bonnie Prince Charlie, foloseşte înfrângerea suferită de englezi în faţa francezilor drept pretext pentru a debarca în Scoţia. După un eşec iniţial, el şi susţinătorii lui scoţieni din clanurile locale sunt zdrobiţi la Culloden în 1746.

Echilibrarea puterilor europene rămâne unul dintre scopurile politicii externe. La insistenţa lui William Pitt cel Bătrân, Marea Britanie intervine în Războiul de 7 Ani şi, prin Tratatul de la Paris din 1763, preia coloniile franceze din America de Nord şi India. George II este urmat la tron de nepotul său, George III, în anul 1760. Pentru a deveni independent faţă de facţiunea Whig şi pentru a căpăta mai multă greutate la guvernare, acesta se întreaptă către Partidul Tory. Politica sa duce la războiul pentru independenţa coloniilor americane. Factorul de decizie principal în problemele politice devine Parlamentul. Boala mintală a regelui slăbeşte coroana. Din anul 1811 şi până la moartea lui George III în 1820, fiul său, viitorul George IV, domneşte ca regent. Cel mai important premier sub George III, William Pitt cel Tânăr, diminuează datoria statului şi aduce Compania Indiilor Orientale sub controlul guvernului.

Whig şi Tory


În Parlamentul britanic se confruntau două facţiuni: Whig şi Tory. Până la jumătatea sec. XIX, acestea rămân singurele partide politice din Marea Britanie. Ambii termeni erau iniţial porecle ironice: tory însemna în irlandeză haiduc, iar whig era rebelul scoţian presbiterian. Whig susţineau liberalismul politic şi economic, un Parlament puternic şi toleranţa religioasă, în timp ce Tory, conservatori, apărau drepturile Bisericii Anglicane şi ale Coroanei.