IV.6. Franţa: de la războaie religioase la ajunul Revoluţiei


1562-1789

Ultimii regi ai Casei de Valois sunt copleşiţi de Habsburgi în lupta pentru supremaţie din Italia. Pe plan intern, aceştia se confruntă cu schisma religioasă şi cu o aristocraţie puternică şi refractară. Regii Casei de Bourbon conduceau pe fundalul conflictului dintre catolici şi protestanţi. După ce compromisurile eşuează, politica de represiune duce la expulzarea hughenoţilor protestanţi. O serie de regi şi preoţi capabili construiesc monarhia absolutistă şi transformă Franţa într-o mare putere europeană. Franceza devine limba universală a diplomaţiei europene şi a societăţii aristocrate, iar Parisul este centrul culturii europene. Sub succesori mai slabi, războaiele costisitoare seacă trezoreria regală, iar criza politică şi economică pregăteşte drumul pentru revolta socială şi pentru revoluţie.

Lupta împotriva Habsburgilor

Francisc I şi succesorii acestuia încearcă să slăbească puterea Habsburgilor. Răspândirea calvinismului duce la primele conflicte. În acelaşi timp, în Franţa predomină ideile şi cultura Renaşterii.

În anul 1515, Francisc I, membru a unei ramuri secundare a Casei de Valois, urcă pe tronul Franţei. În timpul domniei sale, curtea franceză se transformă într-un centru al Renaşterii europene, atrăgând artişti importanţi, cum ar fi Leonardo da Vinci şi Andrea del Sarto. De asemenea, Francisc cheltuieşte sume mari pentru alcătuirea unei colecţii considerabile de picturi italiene, inclusiv tablourile lui Tiţian şi Rafael.

În politica externă, regele, la fel ca predecesorii săi, continuă să rivalizeze cu Habsburgii pentru dominaţia în Europa Centrală şi în Italia. După ce în 1519 Francisc pierde coroana de împărat în faţa lui Carol Quintul, este înfrânt de acesta în timpul Războaielor Italiene. În ciuda acestor lovituri, Francisc îşi pune adversarul în mare dificultate, încheind o alianţă cu Imperiul Otoman şi obligându-l pe împărat să ducă un război pe două fronturi. În final, nici una dintre părţi nu iese învingătoare.

Francisc I este urmat la tron în 1547 de către fiul său, Henric II, care era căsătorit cu Caterina de Medici. Aceasta era nepoata Papei Clement VII, un aliat împotriva Habsburgilor. Henric se afla sub influenţa politică a amantei sale Diana de Poitiers şi, la sfatul acesteia, cu toate că-i sprijinea pe prinţii protestanţi germani cu bani şi arme, ia măsuri radicale împotriva protestanţilor francezi care se revoltaseră împotriva Habsburgilor. Henric acceptă dominaţia habsburgică în Italia doar după un război costisitor care se sfârşeşte prin semnarea Tratatului de la Cateau-Cambrésis din 1559.

În acelaşi an, regele este rănit din greşeală la un turnir şi moare. Fiul său mai mare, Francisc II, moare la un an după întronare. Carol IX şi Henric III se dovedesc regi slabi. Ultimul încearcă să facă faţă intrigilor mamei lui, Caterina, şi ale ducelui de Guise, precum şi frământărilor religioase care începuseră să cuprindă Franţa.

Războaiele religioase franceze şi Edictul de la Nantes

În timpul lui Henric III, ultimul rege de Valois, Franţa este greu încercată de războaie religioase crâncene. Succesorul acestuia, Henric IV din Casa de Bourbon, este primul care restabileşte pacea în ţară prin Edictul de la Nantes.

Originar din cantoanele elveţiene, calvinismul se răspândeşte treptat în Franţa şi atrage din ce în ce mai mulţi adepţi începând cu a doua jumătate a sec. XVI. Aceştia au rămas cunoscuţi sub denumirea de hughenoţi, un cuvânt francez derivat din germanul Eidgenossen („partizan elveţian"). O mare parte dintre nobili devin hughenoţi, mai ales Burbonii, care nu aveau doar proprietăţi mari în Franţa, ci şi domneau ca regi suverani în ţinutul vecin, Navarra. Fiind înrudiţi cu Casa de Valois, aceştia aveau pretenţii ereditare asupra tronului francez. Puternicii duci catolici de Guise le erau ostili.

Caterina de Medici încearcă să instige cele două facţiuni una împotriva alteia, pentru a păstra autoritatea coroanei. Ca să-i unească pe Burboni, în 1572 îşi mărită fiica, Margareta, cu Henric de Navarra. În acelaşi timp, plănuieşte să îl elimine pe conducătorul hughenoţilor, Gaspard de Coligny. Tentativa de asasinat eşuează, iar Caterina şi Casa de Guise, de teama unei răzbunări, iniţiază masacrul a mii de hughenoţi care rămăseseră în Paris după nunta din noaptea Sf. Bartolomeu. Henric de Navarra fuge în regatul său, iar căsătoria lui cu Margareta este ulterior anulată.

În Franţa, izbucneşte războiul civil între facţiunile religioase, inclusiv între nobilime şi familia regală. Sfânta ligă a catolicilor, înfiinţată în anul 1576, sub conducerea ducilor de Guise, se aliază cu habsburgii, în timp ce hughenoţii sunt sprijiniţi de Anglia. În 1574, Henric III, al treilea fiu al Caterinei, care atunci era rege al Poloniei, urcă pe tronul Franţei. Nu avea copii, iar în anul 1584, când ultimul dintre fraţii săi moare, Henric de Navarra devine succesorul său. Cinci ani mai târziu, un călugăr îl asasinează pe Henric III, iar hughenotul de Bourbon, Henric de Navarra, îl urmează la tron ca Henric IV. Pentru a fi recunoscut ca rege, în anul 1593 se converteşte la catolicism, prin faimoasa expresie: „Parisul merită o liturghie". În anul 1598, semnează Edictul de la Nantes, prin care erau acordate drepturi minorităţii protestante franceze. Este asasinat în anul 1610.

Edictul de la Nantes, emis de Henric IV:
Fragment

Interzicem categoric tuturor supuşilor din acelaşi stat şi cu aceeaşi calitate să răscolească în memorie cele întâmplate odinioară, să se atace sau să se certe, indiferent de motiv, să intre în conflict sau să se jignească direct sau indirect; trebuie să se abţină de la toate şi să trăiască în pace ca fraţii, prietenii şi compatrioţii...

Ascensiunea Franţei sub Henric IV şi cardinalul Richelieu

Sub conducerea cardinalului Richelieu, un strateg viclean, Franţa reuşeşte să slăbească puterea Habsburgilor în Războiul de 30 de Ani şi să centralizeze statul francez.

După frământările războaielor religioase, Henric IV şi ministrul Sully încep reconstrucţia Franţei, însă, în anul 1610, regele este ucis de fanaticul catolic Ravaillac. Maria de Medici, mama fiului încă minor al lui Henric, conduce politica statului în locul acestuia. În 1616 îl aduce la curte pe viitorul cardinal Richelieu. Acesta câştigă încrederea rezervatului Ludovic XIII, iar în 1624 devine cel mai important ministru. Puterea lui era atât de mare, încât cu ajutorul unei conspiraţii o constrânge pe regina-mamă să fugă din ţară.

Pe plan extern, Richelieu urmărea să transforme Franţa în puterea cea mai importantă a Europei, în timp ce pe plan intern intenţiona întărirea monarhiei. Începe prin desfiinţarea unor privilegii speciale acordate nobilimii şi coordonează o campanie militară pentru a zdrobi puterea hughenoţilor francezi. De asemenea, suprimă cu brutalitate revoltele provinciilor împotriva majorării impozitelor. În acelaşi timp, era un generos patron al artelor, înfiinţând Academia Franceză.

În politica externă, profită de şansa oferită de Războiul de 30 de Ani pentru a-l slăbi pe principalul rival al Franţei, Casa de Habsburg. Prin calcule riguroase, îi sprijină pe prinţii protestanţi împotriva împăratului catolic, atât cu bani, cât şi cu arme. De asemenea, îl convinge pe Gustav II Adolf al Suediei să lupte împotriva Habsburgilor. Richelieu moare în 1642, urmat un an mai târziu de Ludovic XIII, regele pe care l-a servit. Franţa profită de pe urma politicii agresive a cardinalului în Pacea din Westfalia, semnată în 1648, obţinând teritorii în Alsacia şi în Pirinei, în defavoarea Imperiului Habsburgic.

După moartea sa, cardinalul italian Mazarin devine prim-ministru al guvernului francez. Iniţial, acesta guverna împreună cu Ana de Austria, văduva lui Ludovic XIII, care era regentă pentru fiul ei, Ludovic XIV.

Cei trei muşchetari

Astăzi Richelieu este mai puţin cunoscut pentru realizările sale politice şi pentru serviciile aduse artei şi culturii (în anul 16 22 a fost ales director al Sorbonei) şi mai mult pentru rolul jucat în romanul Cei trei muşchetari al lui Alexandre Dumas. Aici, tânărul gardian d'Artagnan luptă împreună cu cei trei muşchetari nedespărţiţi, Athos, Porthos şi Aramis, împotriva maleficului Richelieu. Cu ajutorul misterioasei doamne de Winter, cardinalul gelos e hotărât să deconspire o legătură amoroasă între regina Ana de Austria şi primul-ministru al Angliei, Buckingham.

Domnia „Regelui-Soare", Ludovic XIV

Cardinalul Mazarin continuă politica lui Richelieu şi pune bazele absolutismului lui Ludovic XIV. În timpul domniei acestuia, Franţa devine cea mai importantă putere a Europei, atât din punct de vedere cultural, cât şi politic. Fastuoasa curte regală de la Versailles devine un model pentru toţi.

Cu toate că Pacea din Westfalia din anul 1648 reprezintă un succes important pentru Mazarin, puterea sa în Franţa e slabă. În anii 1648-1653, într-o serie de revolte armate cunoscute sub numele de fronde, nobilii francezi nemulţumiţi se ridică împotriva autorităţii regelui şi a miniştrilor săi. A fost ultima revoltă a nobilimii franceze, după care aceasta se supune puterii monarhului şi curţii sale.

În anul 1661, după moartea ardinalului, Ludovic XIV preia personal conducerea statului. Palatul Versailles, noua reşedinţă regală, aflată în afara Parisului, devine simbolul pretenţiei asumate a regelui, L'etat c'est moi (Statul sunt eu). Pădurile şi parcurile se întindeau până la palat, al cărui centru era reprezentat de Sala oglinzilor şi de Dormitorul regal. Imensitatea palatului, în care încăpeau aproape 20.000 de oameni, era reprezentarea fizică a pretenţiei lui Ludovic XIV de a conduce prin „drept divin". Palatul şi curtea sa au fost imitate de prinţii din toată Europa.

La fel ca la Versailles, totul în stat trebuia să fie concentrat în jurul monarhului cunoscut drept „Regele-Soare". Nu tolera miniştrii prea aroganţi, ca Richelieu sau Mazarin, iar cei mai mulţi se ocupau doar cu detaliile guvernării. Ministrul de finanţe, Jean-Baptiste Colbert, era responsabil de organizarea flotei şi de politica colonială activă, concentrată pe America de Nord şi India. Sub supravegherea sa, trezoreria statului se umple. Rivalul său, ministrul de război François Michel Louvois, organizează una dintre cele mai puternice armate ale Europei şi îl îndeamnă pe rege să adopte o politică externă expansionistă. În ciuda războaielor purtate atât în Europa, cât şi în Lumea Nouă, Franţa are câştiguri teritoriale mici.

Protestanţii francezi au avut de suferit deoarece Ludovic XIV urmărea să instituie supremaţia bisericii catolice franceze, bineînţeles cu el în frunte. Revocă Edictul de la Nantes în 1685 şi îi alungă pe hughenoţi din Franţa. Fuga hughenoţilor a reprezentat o pierdere importantă pentru economia franceză, deoarece aceştia jucaseră un rol semnificativ ca negustori şi meşteşugari pricepuţi. Refugiaţii se stabilesc în ţările protestante vecine, construind comunităţi prospere atât la Amsterdam, cât şi la Londra.

Filozoful politic Voltaire despre regele Ludovic XIV:

A avut eşecuri şi căderi şi a făcut greşeli, însă cei care îl judecă l-ar fi egalat dacă ar fi fost în locul lui? Nimeni nu i-ar putea rosti numele fără veneraţie.

Războaiele lui Ludovic XIV

În tentativa de a extinde graniţele Franţei, Ludovic XIV atrage celelalte state europene într-o serie de conflicte. Războiul Marii Alianţe şi Războiul de Succesiune pentru Tronul Spaniei au arătat oarecum că Franţa nu-şi poate menţine hegemonia pe continent.

Ludovic XIV, cu ajutorul generalilor săi Condé, Turenne, Vauban şi Vendome, duce o serie de războaie de agresiune. Cu toate că teritoriile sunt obţinute în campaniile împotriva Spaniei şi Olandei (Spania, de exemplu, este obligată să cedeze Burgundia şi părţi din teritoriile sale olandeze prin Pacea de la Nijmegen din anul 1679), expansionismul francez are ca urmare încheierea unei alianţe între Habsburgi şi mai mulţi prinţi germani, Anglia şi Olanda.

Profitând de moartea electorului din Palatinat, Ludovic ridică pretenţii ereditare în numele cumnatei sale, Elisabeta Charlotte, ducesă de Orléans. În anul 1688 ocupă Palatinatul şi alte părţi din Sfântul Imperiu Roman, armatele sale jefuind numeroase oraşe, printre care Heidelberg. Această agresiune asigură unitatea Marii Alianţe împotriva Franţei. Urmează un război devastator, în care flota franceză e distrusă de către cea anglo-olandeză, însă Franţa rezistă în zona terestră. Tratatul de la Ryswick din anul 1697 nu face decât să readucă starea de fapt de dinainte de război.

În 1701 începe Războiul de Succesiune pentru Tronul Spaniei, după stingerea liniei de Habsburgi spanioli, iar tronul este pretins atât de Habsburgii austrieci, cât şi de Burbonii francezi. Ludovic doreşte să-l urce pe tronul Spaniei pe nepotul său, Filip, duce de Anjou, în timp ce Habsburgii propun un candidat care nu făcea parte din dinastia de Bourbon. În ciuda înfrângerii suferite de armata franceză în războiul care a urmat, Filip este confirmat ca rege al Spaniei în 1713 prin Pacea de la Utrecht. Însă este înlăturat din linia franceză, pentru a împiedica o uniune între Franţa şi Spania. De asemenea, Habsburgii câştigă aproape toate fostele teritorii spaniole din Ţările de Jos şi Italia.

În ciuda încercărilor lui Ludovic XIV de a-şi extinde teritoriul prin război şi diplomaţie, o politică ce a adus o povară grea pe umerii populaţiei franceze, supremaţia franceză avea să fie înlocuită de un nou echilibru în Europa, regii Habsburgi şi englezi reuşind să contrabalanseze raportul de forţe.

Liselotte din Palatinat

În anul 1671, prinţesa Elisabeta Charlotte, se mărită cu Filip I, duce de Orléans şi fratele lui Ludovic XIV. Ducesa, lipsită de orice pretenţie, era cunoscută sub numele de „Madame". Avea un statut ingrat la curtea Franţei alături de „Monsieur", soţul ei, care nici nu încerca să ascundă numeroasele sale relaţii homosexuale. Îşi exprima furia în multe scrisori, adesea sarcastice, către rudele ei germane: „Să fii o Madame e o afacere nefericită."

Franţa sub Ludovic XV şi Ludovic XVI

Moştenitorii lui Ludovic XIV nu aveau nici ambiţia politică, nici abilităţile sale, dar s-au confruntat cu mari crize financiare. În acelaşi timp, instituţia monarhiei absolutiste cade sub atacurile din ce în ce mai vehemente ale scriitorilor radicali inspiraţi de ideile iluministe.

Ludovic XIV a trăit mai mult decât fiul şi nepotul său, fiind urmat la tron în 1715 de către strănepotul său, în vârstă de cinci ani, Ludovic XV.

Chiar şi după majorat, Ludovic XV lasă conducerea guvernului în seama regentului său, cardinalul Fleury. Cardinalul ordonează finanţele statului şi încearcă pe cât era posibil să ţină Franţa departe de conflicte internaţionale. Căsătoria lui Ludovic cu Maria Leszczynska, fiica regelui polonez Stanislaw I, care fusese înlăturat şi dorea să-şi recapete tronul, a fost singura complicaţie. În loc de tron, Stanislaw primeşte în 1737 ducatul Lorenei, care revine la Franţa după moartea sa în 1766.

După moartea lui Fleury în anul 1743, Ludovic se află din ce în ce mai mult sub influenţa amantelor sale. Dintre acestea, cea mai importantă era marchiza de Pompadour. Aceasta provenea din rândurile burgheziei şi avea o influenţă majoră asupra politicii franceze, chiar şi după încheierea relaţiei ei cu Ludovic XV, pentru aproape douăzeci de ani, până la moartea sa în anul 1764. A avut un rol determinant în alianţa Franţei cu Austria împotriva Prusiei şi Angliei în timpul Războiului de 7 Ani (1756-1763), care se termină prin înfrângerea şi umilirea Franţei. Costurile imense ale războiului împotriva Angliei în Lumea Nouă, unde Franţa pierde ultima posesiune colonială, provoacă o criză majoră finanţelor regale.

Curtea se menţinea în lux şi cu cheltuieli foarte mari, în timp ce condiţiile de viaţă ale oamenilor simpli, pe care cădea greutatea taxelor, rămâneau foarte proaste. La sfârşitul domniei lui Ludovic, Franţa era în faliment. În acelaşi timp, ideile iluminismului erau tot mai populare. Voltaire, Montesquieu şi Rousseau dezvoltă conceptul unei societăţi drepte şi luminate şi atacă despotismul monarhiei absolutiste. Mulţi scriitori secundari popularizează aceste idei în poeme satirice şi pamflete care stârnesc dispreţul faţă de stilul de viaţă al regelui.

În anul 1774, succesorul lui Ludovic XV este nepotul său, Ludovic XVI, care în 1770 se căsătorise cu Maria Antoaneta una dintre fiicele Mariei Tereza. Aceasta este aspru criticată de presa radicală, care o numea „târfa austriacă". Deoarece situaţia financiară se înrăutăţea, Ludovic încearcă să introducă unele reforme, însă nu reuşeşte să atragă de partea sa aristocraţia, care urmărea să-şi protejeze privilegiile. În 1788, în încercarea de a depăşi impasul, regele întruneşte Stările Generale, o adunare a clerului, nobilimii şi burgheziei, care nu se mai întâlniseră din anul 1614. Personalităţile populiste radicale, susţinute de mulţimile flămânde ale Parisului, ajung să domine Adunarea, chemând la revoluţie.