IV.5. Sfântul Imperiu Roman în timpul absolutismului Iluminat


1648-1806

Pacea din Westfalia aduce independenţa completă statelor germane, unele dintre ele, în special Prusia, devenind puteri europene. Monarhiile absolutiste încep să predomine ca formă de conducere. Iluminismul şi credinţa în reformă şi progres se reflectă în absolutismul luminat din Prusia şi Austria. Sub influenţa Revoluţiei Franceze şi a presiunii victoriilor militare ale lui Napoleon, Sfântul Imperiu Roman se fărâmiţează definitiv în 1806.

Absolutismul prinţilor germani

Secolul XVIII aduce noi războaie care pun imperiul în dificultate. Dintre toţi prinţii germani, electorii de Saxonia şi Bavaria devin cei mai importanţi.

În 1700, imperiul îşi revenise în mare parte din distrugerea cauzată de Războiul de 30 de Ani, dar alte rivalităţi sunt provocate de noi războaie: Războiul de 8 Ani (1689-1697), Războiul de Succesiune pentru Tronul Spaniei (1701-1714) şi Războiul Nordului (1700-1721).

Prinţii germani din perioada barocă doreau să domnească precum regii. Clădirile impunătoare, construite după model francez, transformă marile curţi în centre culturale, condamnându-i pe cei mai puţin bogaţi la datorii şi ruină. Cea mai importantă curte germană era cea a electorului Frederic August II de Saxonia, care în 1697 preia şi tronul Poloniei. Cunoscut drept „August cel Puternic", acesta derulează un număr mare de proiecte arhitecturale, fiind, de asemenea, faimos pentru numeroasele sale relaţii amoroase. Face o încercare nereuşită de a anexa teritorii suedeze în timpul Marelui Război Nordic şi pierde temporar din Polonia. Maximilian II Emanuel al Bavariei era guvernator al Olandei spaniole. În 1683, se află printre cei care luptă împotriva turcilor la porţile Vienei, iar mai târziu se aliază cu Franţa în Războiul de Succesiune la Tronul Spaniei. După înfrângerea francezilor la Hochstadt şi ocuparea Bavariei de către austrieci, este alungat şi nu i se permite să se întoarcă până în anul 1714. Fiul lui Maximilian, Carol Albert (elector din 1726) ocupă Boemia în 1740, iar în 1742 este ales, la Frankfurt, Sfânt împărat Roman, sub numele de Carol VII. Fratele său, Clemens August, prinţul Soare, devine elector de Cologne în 1723. În 1714, George Ludovic din Casa de Hanovra devine regele George I al Marii Britanii şi Irlandei, urmaşii săi domnind până în 1901.

Persecutarea „vrăjitoarelor"

Ultimul proces al unei vrăjitoare în Germania a avut loc în anul 1775 la abaţia din Kempten. Povestea ei este asemănătoare multor altor victime: servitoarea Maria Anna Schwegelin îşi pierduse slujba, după ce logodnicul ei rupsese logodna. Femeia a fost dusă la un azil de săraci, unde a fost supusă unui tratament inuman din partea unui îngrijitor. După mai multe certuri şi proteste, îngrijitorul a acuzat-o ca fiind de partea diavolului şi a înfierat-o ca „vrăjitoare".

Sfârşitul imperiului

Napoleon desfiinţează multe principate clericale mici. Eşecul Austriei îi determină după 1801 pe prinţii germani importanţi să ceară independenţa faţă de Sfântul Imperiu Roman.

Principatele clericale ale imperiului se aflau şi ele sub conducere absolutistă. De obicei, conducătorul era un prinţ-episcop care avea atât autoritate spirituală, cât şi seculară asupra ţinutului său. Episcopii catolici şi protestanţi proveneau din casele regale conducătoare sau din familii nobile importante şi deţineau mai multe dioceze.

Zona catolică din sud-vestul Germaniei era controlată de familia Schonborn. După 1719, Lothar Franz, cancelar imperial şi, din 1694, elector de Mainz, acordă cele mai importante episcopii celor patru nepoţi ai săi: Johann Philipp Franz, în Würzburg, Friedric Karl în Bamberg şi Würzburg, cardinalul Damian Hugo, în Speyer şi Konstanz, iar Franz Georg elector, în Trier. Aceştia îşi construiesc reşedinţe la Würzburg şi Bamberg şi ridică palatele Bruchsal şi Pommersfelden, conducând într-o manieră care avea să rămână cunoscută sub numele de absolutism luminat.

În timp ce prinţii de pe Rin sunt îndepărtaţi de armatele Revoluţiei Franceze după 1792, alţi prinţi germani se aliază cu succes cu Napoleon pentru a slăbi influenţa austriacă. După tratatul de la Lunéville din anul 1801 dintre Franţa şi Austria, care desfiinţa Sfântul Imperiu Roman, electorul de Mainz şi cancelarul imperial, Karl Theodor, baron de Dalberg, desfiinţează Dieta la 25 februarie 1803. Partea vestică a Rinului este anexată de Franţa; multe dintre principatele mici dispar, însă prinţii germani cei mai importanţi primesc compensaţii, iar domeniile lor sunt extinse pe cheltuiala oraşelor-stat şi prin revendicarea pământurilor Bisericii. După înfrângerile ulterioare, Francisc II al Austriei renunţă la coroana Sfântului Imperiu Roman şi îl declară dizolvat.

Războaiele napoleoniene au avut un impact pe termen lung asupra hărţii politice a Germaniei, consolidând ceea ce până atunci fusese doar o adunătură de state mici, mai puţine la număr, dar mai mari şi mai puternice.

Ascensiunea Austriei de la Leopold I la Carol VI

Sub Leopold I şi fiii acestuia, puterea Austriei în Europa creşte. Sub comanda talentatului general, prinţul Eugeniu de Savoia, forţele austriece opresc înaintarea turcilor otomani, reuşind chiar să-i alunge. Între timp, împăraţii reuşesc să ţină Franţa sub supraveghere.

Dacă Ferdinand III (împărat din 1637) conducea peste un imperiu distrus de Războiul de 30 de Ani, sub fiul său, Leopold I devenit împărat în 1658, Austria începe să se dezvolte. Mai întâi, Leopold este nevoit să înfrângă puternica armată turcă care înaintase din Balcani, iar în anul 1683 ajunsese la porţile Vienei. Armata imperială condusă de Carol V de Lorena şi de regele polonez Jan III Sobieski salvează oraşul. Armata turcă e împinsă înapoi, după o victorie obţinută cu mult greu în bătălia de la Kahlenberg. Astfel, Leopold se proclamă „învingător al turcilor", în 1696 va începe construcţia reşedinţei imperiale, palatul Schonbrunn.

În ciuda victoriei de la Viena, Leopold este încă obligat să lupte în război pe două fronturi, înfruntă pretenţiile Franţei la hegemonie în vest şi în nordul Italiei, iar în est continuă să lupte împotriva turcilor, care se aliaseră cu Franţa. Excelentul său general, prinţul Eugeniu de Savoia, îşi dovedeşte calităţile şi îi înfrânge pe turci la Senta, pe râul Tisa, în anul 1697. După Pacea de la Karlowitz (1699), dictată de împărat, Austria preia de la otomani toată Ungaria, Transilvania şi Croaţia. În 1717, când izbucneşte un nou război, Eugeniu de Savoia cucereşte Belgradul. Prin Pacea de la Passarowitz (1718) care a urmat, Serbia revine Austriei şi, astfel, se încheie definitiv înaintarea Imperiului Otoman.

În anul 1705, Leopold este urmat la tron de fiul său mai mare, Iosif. Ca Iosif I acesta reorganizează administraţia şi înăbuşă răscoalele din regatul Ungariei, unde nobilimea maghiară încerca să-şi păstreze autonomia şi vechile privilegii. După moartea lui, în 1711, coroana imperială este încredinţată fratelui său, Carol VI, care până atunci deţinuse tronul Spaniei.

Sub Carol VI, puterea economică şi militară a Austriei creşte. Deoarece nu avea moştenitori fii, principala preocupare a acestuia după 1713 era să-i convingă pe prinţii germani să-i recunoască Sancţiunea pragmatică prin care schimba regulile succesiunii pentru a asigura coroana fiicei sale, Maria Tereza. Pentru a o obţine, împăratul face concesii, însă Prusia şi Bavaria găsesc destule motive pentru a încălca acordul.

Austria sub Maria Tereza şi Iosif II

Maria Tereza a apărat Imperiul Habsburgic de Prusia şi a introdus reforme accelerate de fiul ei, Iosif II, în spiritul absolutismului luminat.

În 1740, Maria Tereza moşteneşte tronul Boemiei şi Ungariei. Imediat începe să-şi apere dreptul nativ împotriva regelui Frederic III al Prusiei, care anexează Silezia, şi a lui Carol Albert de Bavaria, care ocupă Boemia. În Războiul de succesiune pentru Tronul Austriei (1740-1748), aceasta îi alungă pe bavarezi din Boemia. În anul 1745, Frederic II recunoaşte alegerea soţului Mariei Tereza, Francisc Ştefan de Lorena, drept Sfântul împărat Roman Francisc I. Perechea regală, împreună cu cei 16 copii ai lor, înfiinţează Casa de Habsburg-Lorena.

Maria Tereza urmăreşte să uniformizeze şi să centralizeze Austria prin reforme precaute. Reorganizează sistemul juridic şi îmbunătăţeşte sistemul educaţional prin reforma generală a şcolilor din anul 1774. Împreună cu prinţul Kaunitz, cancelar de stat, şi în alianţă cu Franţa şi Rusia, încearcă să recucerească Silezia de la Prusia, în Războiul de 7 Ani (1756-1763). Însă războiul este un eşec, iar Tratatul de la Hubertusburg lasă ţara în ruină financiară.

După moartea lui Francisc, fiul cel mai mare al acestuia, Iosif II devine regent al Austriei, însă preia cu adevărat puterea abia în anul 1780. Puternic influenţat de ideile iluministe, acesta întreprinde o serie de reforme liberale, cum ar fi abolirea torturii şi a iobăgiei, libertatea completă a tiparului, emanciparea evreilor şi diminuarea fastului de la Curte. Prin Edictul de toleranţă (1781), Iosif garanta libertatea religioasă absolută, iar mai târziu înfiinţează şcoli şi orfelinate, însă planurile sale ambiţioase de reformă se bazau prea mult pe autoritatea centrală, într-un stat multietnic în care privilegiile speciale pentru regiuni şi grupuri nu puteau fi nesocotite. Astfel, încercările pripite ale lui Iosif de a impune idei luminate prin mijloace despotice au întâmpinat imediat opoziţie, iar ambiţiile sale radicale au suferit eşec în scurt timp. Fratele şi succesorul său Leopold II este mai precaut, însă încearcă să menţină direcţia generală de reformă. Cu toate acestea, în anul 1806, fiul său, Francisc II, este obligat să renunţe la coroana imperială a Sfântului Imperiu Roman.

Edictul de toleranţă al lui Iosif II din 21 decembrie 1781
Fragment

„Fiind ferm convinşi că toate constrângerile care violează conştiinţa oamenilor sunt foarte dăunătoare şi că, dimpotrivă, marele avantaj al religiei şi al statului provine din toleranţă, aşa cum este propovăduită de iubirea creştină, am hotărât să aplicăm neabătut aceste valori în toate ţinuturile noastre ereditare."

Ascensiunea Prusiei

După ce familia de Hohenzollern se stabileşte în Brandenburg, Marele Elector Frederic Wilhelm transformă regiunea într-una dintre forţele cele mai importante ale imperiului. Fiul său, Frederic I, asigură statutul legal al conducătorilor Prusiei.

În 1411, regele Sigismund numeşte familia Margrave de Nürnberg, din Casa de Hohenzollern, guvernatoare a provinciei Brandenburg. Patru ani mai târziu, îi garantează titlul de elector. Primii conducători şi-au impus rapid autoritatea în oraş. Ioachim II se alătură mişcării de Reformă în anul 1539, însă, asemenea succesorului său, rămâne de partea împăratului. Ascensiunea Brandenburgului începe odată cu Ioan Sigismund, care în 1613 se converteşte la calvinism. În 1614 obţine Cleves, Mark şi Ravensberg pe Rin, în timpul disputei asupra succesiunii Jülich-Cleves. În 1618 moşteneşte ducatul Prusiei, întemeiat în 1525 pe teritoriile deţinute cândva de Ordinul teuton.

Teritoriul Brandenburgului este devastat de Războiul de 30 de Ani, trupele ambelor părţi tranzitându-l către câmpiile de luptă. După ce Marele Elector Frederic Wilhelm preia puterea în 1640, începe perioada de reconstrucţie. După centralizarea sistemului de impozitare, acesta îşi extinde teritoriile (Pomerania de Est, Minden şi Halberstadt), şi încearcă să dezbine Franţa. În 1675 înfrânge armata suedeză la Fehrbellin şi o alungă din Germania, cucerind Pomerania suedeză şi Rügen. Edictul său de toleranţă de la Potsdam (1685) reprezintă un punct de reper important şi deschide drumul pentru primirea hughenoţilor izgoniţi din Franţa. Conducătorul absolutist lasă succesorilor săi un stat centralizat, cu o armată puternică, pe cale să devină una dintre marile puteri europene.

Fiul său Frederic III, împreună cu soţia sa, prinţesa guelfă Sofia Charlotte, transformă ţara într-un stat baroc strălucitor. Promovează artele, construiesc palate (cum ar fi palatul Charlottenburg din Berlin) şi înfiinţează universităţi. În schimbul sprijinului militar acordat împăratului în timpul Războiului de Succesiune pentru Tronul Spaniei, primeşte statutul regal pe care şi-l dorise. Frederic I este încoronat la 18 ianuarie 1701, la Konigsberg, marcând instaurarea unei noi dinastii puternice în Europa.

Hughenoţii

Când Marele Elector Frederic Wilhelm i-a invitat pe hughenoţi să se stabilească în oraşe şi în regiunile nelocuite din Brandenburg-Prusia, peste 20.000 de oameni au răspuns la această invitaţie. În anul 1700, reprezentau deja o treime din populaţia Berlinului. Printre ei se aflau meşteşugari, care au adus cu ei meserii noi din Franţa, dar şi negustori bogaţi, care au dezvoltat legăturile comerciale internaţionale ale oraşului, contribuind la o creştere semnificativă a economiei prusace.

Prusia sub Regele-Sergent şi Frederic cel Mare

Prin crearea unei administraţii centralizate eficiente şi a unei armate puternice, Regele-Sergent, Frederic Wilhelm I şi fiul său, despotul luminat Frederic cel Mare, transformă Prusia într una dintre cele mai mari puteri ale Europei.

În anul 1713, Frederic Wilhelm I, „Regele-Sergent", urcă pe tron. Este hotărât să întărească moştenirea lăsată de tatăl său, continuând reformele care aveau să crească puterea şi prestigiul dinastiei sale. Puritan rigid cumpătat, urmărea introducerea disciplinei marţiale şi în alte aspecte ale statului. Economia mercantilă era obligată să servească interesele forţelor militare. În anul 1717 introduce educaţia primară obligatorie şi interzice pedepsirea fizică a iobagilor. În politica externă, Frederic Wilhelm era pragmatic, menţinând alianţa cu Anglia hanovriană în ciuda antipatiei personale faţă de conducătorii ei şi ocupând fosta Pomeranie suedeză în anul 1720 fără să întâmpine rezistenţă. În 1732 le permite protestanţilor din Salzburg, care fuseseră alungaţi din Austria, să se stabilească în regiune, fapt şi care a dus la un salt al economiei prusace. „Cel mai mare rege autohton al Prusiei" a determinat caracterul statului prusac până în sec. XIX.

Fiul său, Frederic II (cel Mare), în ciuda conflictelor majore din tinereţe cu tatăl său, păstrează sistemul de guvernare al lui Frederic Wilhelm, însă, în acelaşi timp, este un susţinător pasionat al iluminismului şi al esteticii franceze. Ca „filozoful de la Sanssouci" şi ca flautist talentat, s-a înconjurat de cei mai importanţi gânditori şi artişti, printre care Voltaire. De asemenea, foloseşte armata pentru a extinde teritoriul Prusiei, cucerind Silezia de la Austria în timpul Războiului de Succesiune pentru Tronul Austriei (1740-1748). În timpul Războiului de 7 Ani (1756-1763), Prusia ajunge în pragul distrugerii prin alianţa Austriei cu Franţa, Rusia şi Saxonia, fiind salvată doar de moartea împărătesei Elisaveta a Rusiei în 1762. În 1772, Prusia participă, împreună cu Rusia şi Austria, la prima împărţire a Poloniei. Pe plan intern, Frederic implică aristocraţia în conducerea statului şi a armatei şi îmbunătăţeşte sistemul educaţional. Costul războaielor lui era suportat de supuşi, însă a transformat Prusia într-o putere dominantă, dând naştere „mitului prusac".

Frederic cel Mare, 1743
Fragment

În ceea ce mă priveşte, sper că posteritatea va şti să facă diferenţa între filozof şi prinţ, între nobil şi politician. Recunosc: e greu pentru cel prins în marea politică europeană să îşi păstreze caracterul sincer şi neprihănit.