IV.14. Africa de Nord


SECOLELE XVI-XVIII

Algeria, Tunisia şi Libia au fost aprig disputate pe parcursul sec. XVI. În final, otomanii au triumfat, însă elita locală a reuşit să-şi sporească libertatea politică şi culturală, devenind de fapt independentă până în sec. XVII. Marocul a întâmpinat dificultăţi deosebite în a se apăra împotriva încercărilor de cucerire portugheze. Sub conducerea dinastiilor locale, prosperitatea şi stabilitatea erau asigurate, de altfel întreg Maghrebul a început să atragă interesul colonial al Europei în jurul anului 1800.

Algeria şi Tunisia în secolele XVI-XVIII

Partea estică a Maghrebului a fost iniţial disputată între Imperiul Otoman şi Spania. Otomanii erau capabili să-şi menţină dominaţia pentru o lungă periodă, dar, graţie unei suzeranităţi formale, aceste regiuni şi-au mărit gradul de autonomie.

În timp ce Siria-Palestina şi Egipt au fost ferm dominate de otomani din 1517, coasta Algeriei, Libiei şi Tunisiei a început să fie disputată pe parcursul sec. XVI. Spaniolii şi otomanii concurau pentru supremaţia militară şi comercială din Mediterana. Piraţii berberi, corsarii, reprezentau o ameninţare permanentă deoarece erau neloiali şi prădau oraşele de-a lungul coastei. Cei mai cunoscuţi din această perioadă au fost cei doi fraţi Khayr ad-Din. Atacurile asupra galeoanelor spaniole conduse de Khayr ad-Din (Barbarossa) l-au determinat pe împăratul Carol Quintul să atace principalele centre din nordul Africii, asediind Algerul şi ocupând Tunisul, în 1535.

Pe termen lung, supremaţia, cel puţin de iure, asupra părţii estice a Maghrebului era deţinută de otomani, aceştia cucerind Cirenaica în 1521, Tripolitania (Libia) în 1551, Algeria în 1556 şi Tunisia în 1574. În 1587-1671, Algeria a fost administrată de un guvernator turc (paşa), până când ienicerii locali au preluat puterea, aceştia fiind oficial dependenţi de sultan; dominaţia lor a ţinut până la ocupaţia franceză din 1830. În 1591, paşa a fost de asemenea înlăturat din Tunisia în favoarea unui conducător mult mai autonom. În 1640, Hammud ibn Murad a preluat puterea, întemeind dinastia Muradid-bei, care a domnit până în 1702. Ei au fost succedaţi în 1705 de Husein ibn Ali, acesta punând începutul dinastiei Huseinizilor care a condus până la declararea republicii în 1957. În Tripolitania, dinastia Karamanli a domnit în 1711-1832. Armatele navale ale acestora erau recunoscute ca fiind nişte piraţi de temut. Chiar şi înaintea anului 1800, această regiune era văzută de Franţa ca un eventual teritoriu colonial.

Asediul Maltei

După ce turcii au capturat în 1522 comandamentul Ordinului Sfântul Ioan de Ierusalim din Rodos, împăratul Carol Quintul a oferit acestuia în 1530 insula Malta drept feudă. De aici adepţii ordinului au continuat să înfrunte lumea islamică. O flotă de corsari turcească a încercat să cucerească Malta în 1565, dar cavalerii, ajutaţi de spanioli, au respins atacul, după un asediu ce a durat patru luni. Eroul acestei bătălii a fost marele maestru al ordinului, Jean Parisot de La Valette.

Marocul sub domnia dinastiilor Wattasidă şi Alaoulită

Independenţa Marocului a fost apărată de dinastiile Wattasidă, Saadită şi Alaoulită. Sub conducerea lui Maoulay Ismail şi a succesorilor săi, Marocul a avut parte de stabilitate şi prosperitate, ca urmare a poziţiei sale comerciale strategice.

Cu toate că Marocul nu a ajuns sub dominaţie otomană, a fost nevoit să lupte cu Portugalia pentru a-şi apăra independenţa. Suverani Marocului din 1472, Wattasizii au pierdut Melilla în favoarea Spaniei în 1497, apoi Agadirul şi întinderi vaste ale regiunii costale în favoarea Portugaliei, care a asediat în 1515 Marrakech-ul. În 1524, dinastia Saadită s-a răzvrătit în sudul Marocului, iar în 1554 l-a detronat pe ultimul conducător Wattasid. Întemeietorul dinastiei Saadite, Mohamed al-Mahdi, a pretins titlul de sultan, a încheiat alianţă cu otomanii şi s-a declarat descendent al Profetului Mahomed - şerif - şi chiar calif al islamului. În 1578, la Ksar el-Kebir, Ahmad al-Mansur a zdrobit invadatorii portughezi conduşi de regele Sebastian şi s-a situat în fruntea unei guvernări puternice ce a dus ţara spre prosperitate. Aplicând politica makhzan, o metodă de împroprietărire cu pământ, a reuşit să pună nobilimea în dificultate financiară. Fiii săi au împărţit ţara în două: guvernarea de la Fes (până în 1626) şi guvernarea de la Marrakech (până în 1659).

Şerifii dinastiei Saadite au fost succedaţi de dinastia Alaoulită, care domneşte până astăzi în Maroc. Primul conducător Alaoulit, Moulay ar-Rashid, s-a instalat ca sultan în 1666 la Fes şi, în colaborare cu otomanii, a cucerit în 1669 Marrakech-ul, apoi în final întregul Maroc. În 1672 a fost succedat de fiul său Ismail as-Samin, principala personalitate guvernantă a Maghrebului din sec. XVIII. Figură politică abilă, curajoasă şi brutală, a înfrânt rezistenţa şeicilor locali şi a confreriilor religioase, şi-a creat un corp de elită format din 150.000 de sclavi negri şi a construit magnificul oraş imperial de la Meknes. A întreţinut relaţii comerciale cu puterile europene.

Tot ce câştigase Ismail as-Samin era în pericol de a se pierde în războaiele celor şapte fraţi ai săi. Totuşi, nepotul său, Mohamed III ibn Abdallah (1757-1790), a readus stabilitatea prin restructurarea sistemului administrativ şi financiar şi prin creşterea economică realizată prin acordarea de licenţe comerciale unor state. În secolele XVIII-XIX, sultanii Marocului au fost nevoiţi să încheie acorduri cu unele ţări: Franţa şi Spania (1767), Imperiul Austriac (1805), Statele Unite ale Americii (1836). După 1810, Maoulay Suleiman, fiul lui Mohamed III, şi-a schimbat vederile religioase, iniţial liberale, persecutând confreriile de altă credinţă şi interzicând obiceiurile locale, ceea ce a generat tulburări.