IV.13. Imperiul Otoman, marea putere din Orient


CCA 1300-1792

Grupările tribale turkmene ale otomanilor, situate în nord-vestul Anatoliei, şi-au extins graniţele către vest. După căderea Constantinopolului în 1453, sultanul Selim I a transformat în 1516-1517 Imperiul Otoman într-o mare putere, prin cucerirea Orientului Apropiat şi a unor teritorii importante din Africa. Sub conducerea succesorilor săi, în special a lui Soliman Magnificul au început invazia în Europa. După câteva victorii izbutite asupra Imperiului Habsburgic, otomanii au fost forţaţi după 1697 de austrieci şi ruşi să se retragă. Pe plan intern, reformele politice au fost slabe.

Ascensiunea otomanilor

Primii sultani otomani şi-au consolidat puterea în Anatolia şi au început campaniile de cucerire ale Balcanilor. În 1453, Mehmet II a cucerit Constantinopolul, punând astfel capăt Imperiului Bizantin.

Osman I, fondatorul dinastiei căreia i-a dat şi denumirea, a fost în jurul anului 1300 conducătorul unui grup tribal din nord-vestul Anatoliei. Luptătorii tribului se dedicaseră unui jihad (război sfânt) împotriva Bizanţului. Orhan, fiul lui Osman, şi-a luat titlul de sultan, a stabilit capitală la Bursa şi a cucerit Anatolia Orientală. În 1354 a câştigat controlul asupra peninsulei Galipoli, pe care a folosit-o ulterior ca un cap de pod pentru cucerirea Balcanilor. Murad I a cucerit Bulgaria în 1385-1386 şi a triumfat în bătălia de la Kosovo Polje din 1389 în faţa sârbilor.

Pe parcursul sec. XIV, federaţia tribală otomană a devenit o structură statală solidă. Sultanii şi-au înarmat bine armatele şi au creat un corp de elită format din creştini balcanici islamizaţi - mult temuţii ieniceri. În 1393, Baiazid I a subjugat definitiv Bulgaria, dar în 1402 a suferit o grea înfrângere lângă Ankara, în bătălia cu mongolul Timur Lenk. Expansiunea a fost întreruptă de reorganizarea statală, până când Mehmet I Cuceritorul a readus sub control Asia Mică şi o mare parte a Balcanilor. Asediul asupra Constantinopolului a început în 1422 sub conducerea lui Murad II, care subjugase toată Anatolia. În 1439, Murad a anexat Serbia imperiului său, zdrobindu-i armata în cea de-a doua bătălie de la Kosovo. A respins totodată la Varna în 1444 ultima cruciadă creştină. La 29 mai 1453, Mehmet II Mehmet II a reuşit să cucerească Constantinopolul, punând astfel capăt Imperiului Bizantin, dar a fost învins de domnitorul român Ştefan cel Mare la Vaslui (1475). A prefăcut numeroase biserici în moschei, inclusiv Hagia Sofia, şi a construit palatul Topkapi, reşedinţa sultanilor de atunci înainte.

Critobulus de Imbros
Istoria lui Mehmet Cuceritorul, sec. XV
Despre cucerirea Constantinopolului

... dar atunci Sultanul Mehmet a văzut că palisada şi restul pereţilor (Constantinopolului) au fost distruse, şi nu era nici un luptător care să le apere... a strigat îndată cât îl ţineau bojocii: Avem oraşul, prietenii mei, îl avem deja. Încă o mică sforţare, şi oraşul e cucerit. Nu fiţi slabi, ci avântaţi-vă cu curaj în luptă şi dovediţi-vă vitejia, iar eu voi fi cu voi.

Apogeul Imperiului Otoman

Selim I, succesorul lui Mehmet II, a reuşit să transforme Imperiul Otoman într-o putere mondială. În timpul domniei lui Soliman Magnificul, imperiul a atins apogeul său politic şi cultural.

Mehmet II se considera următorul cuceritor al lumii. În timp ce încerca să evite tulburările interne prin acordarea de libertăţi culturale creştinilor şi evreilor în schimbul plăţii unui impozit, armatele sale invadau Serbia, Bosnia şi Albania, ocupând până şi ultimul teritoriu creştin din Pelopones în 1458-1462. Serbia a fost anexată în 1459. În curând, otomanii controlau partea estică a Mediteranei şi Marea Neagră prin cucerirea Imperiului Trapezunt din Asia Mică şi subjugarea hanilor din Crimeea în 1475 şi obligarea acestora la plata haraciului. În 1480, Mehmet a ajuns în sudul Italiei pregătindu-se să avanseze spre Roma, centrul creştinătăţii, dar a murit în primăvara anului următor.

A urmat o perioadă de inactivitate militară sub piosul sultan Baiazid II, încheiată în aprilie 1512 printr-o lovitură de stat condusă de fiul său Selim I (cel Cumplit). La urcarea sa pe tron, Selim s-a proclamat suveranul lumii şi succesorul lui Alexandru cel Mare. A fost creatorul Imperiului Otoman. În 1514 i-a învins la Chaldiran pe şahii Safavizi ai Persiei, a ocupat Azerbaidjanul, estul Anatoliei şi a subjugat Kurdistanul, obţinând astfel controlul asupra rutelor comerciale către Persia. A ocupat Siria în 1516 şi a cucerit Egiptul în 1517, profitând de cererea de ajutor a mamelucilor egipteni împotriva portughezilor şi dublând astfel teritoriul Imperiului Otoman. L-a detronat pe ultimul calif al oraşului Cairo, asumându-şi acest titlu, şi a preluat protectoratul asupra aşezărilor sfinte din Mecca şi Medina. Pe plan intern, ca să poată asigura poziţia sultanului în faţa rivalilor şi pentru a evita luptele pentru succesiune, a introdus practica prin care sultanul îşi ucidea toţi fraţii care aveau pretenţii la tron. Soliman I (Magnificul), fiul lui Selim, a condus Imperiul Otoman către punctul de maximă grandoare culturală. Acesta s-a consacrat modernizării guvernului, a sistemului judiciar şi a celui financiar. Moschei încântătoare au fost construite de strălucitul arhitect Sinan. Armatele lui Soliman au extins graniţele imperiului spre vest. În 1521 au cucerit Belgradul, care a devenit în următoarea perioadă principala lor bază din Balcani, iar în 1526 i-au învins pe unguri în bătălia de la Mohacs.

Domniile marilor viziri

Succesorii lui Soliman I au fost în general conducători slabi, marii viziri guvernând în locul lor. Cu toate acestea, în 1683, otomanii au ajuns încă o dată la porţile Vienei.

La mijlocul sec. XVI, Selim II şi Murad III au avut domnii lipsite de importanţă în timpul cărora sultanii şi-au pierdut interesul faţă de problemele statului. Perioadele de guvernare ale marilor viziri au început odată cu mania pentru lux şi opulenţă a sultanilor şi numeroasele intrigi domestice în care s-au implicat. Mulţumită marelui vizir Mehmed Sokollu, imperiul a rămas stabil din punct de vedere politic, chiar şi după înfrângerea suferită din partea flotei aliate creştine în bătălia de la Lepanto din 1571. Turcii au stabilit noi relaţii diplomatice şi comerciale cu Anglia, în 1580, şi cu Ţările de Jos, în 1603. În războiul împotriva perşilor din 1579-1590, Caucazul împreună cu Tbilisi şi Tabriz au ajuns sub control otoman, dar au fost pierdute în 1603 în favoarea şahului Abbas cel Mare.

Rebeliunile din Anatolia şi Kurdistan erau semne clare ale dezbinării interne a imperiului. Ienicerii deveniseră un puternic stat în interiorul statului, dar în 1622, după ce l-au asasinat pe sultanul Osman II, care încercase să le limiteze puterea, fratele acestuia, Murad IV, a înfrânt dominaţia lor prin pedepse aplicate cu cruzime. Murad a reuşit să potolească revoltele kurzilor şi ale druizilor din Siria, iar în 1638 a recucerit Bagdadul de la Safavizi. În această perioadă, numeroşi albanezi, bosniaci şi bulgari au fost convertiţi la islam.

De la mijlocul sec. XVII, guvernarea a trecut în mâinile familiei albaneze de mari viziri Koprulu, care a declarat război împotriva corupţiei şi a întărit puterea centrală. În 1669 au reuşit să smulgă veneţienilor Creta şi în 1672, de la polonezi, Podolia.

În 1676, Kara Mustafa a devenit mare vizir, conducându-şi armatele către Ungaria. În 1683 a asediat Viena, dar armatele mixte şi aliaţii polonezi i-au înfrânt pe turci pe câmpiile de la Kahlenberg, obligându-i să se retragă; Carol V de Lorena şi Ludovic-Wilhelm de Baden-Baden i-au izgonit pe otomani din Ungaria. Veneţienii au ocupat în 1687 teritorii din Pelopones, inclusiv Atena. Nici reîntoarcerea marilor viziri din familia Koprulu nu a pus capăt pierderilor suferite de turci în Balcani.

Haremul

Soţiile sultanului, concubinele sale şi nenumăratele servitoare trăiau în harem, separate de lumea de afară şi păzite cu străşnicie de eunuci. În fruntea haremului se afla mama sultanului, cu care concurau, pentru putere şi influenţă asupra lui, toate femeile care-i născuseră fii. Aceştia erau crescuţi tot aici, în această „cuşcă de aur". Nu e de mirare că mulţi dintre ei erau rupţi de realitate sau chiar aveau dereglări psihice în momentul când preluau puterea.

Imperiul între declin şi reformă

Imperiul Otoman a fost forţat să intre în defensivă în Balcani în urma victoriilor prinţului Eugeniu de Savoia şi a presiunilor făcute de Rusia. Pe plan intern s-au pus piedici reformelor, şi aşa mult întârziate.

În urma înfrângerii suferite la Zenta în 1697 din partea generalului austriac Eugeniu de Savoia, Imperiul Otoman, prin prevederile tratatului de la Karlowitz, a pierdut Ungaria, Transilvania şi Slavonia în favoarea Austriei, Podolia în favoarea Poloniei şi Peloponesul împreună cu părţi din Dalmaţia în favoarea Veneţiei. În 1700, Azovul a fost cedat Rusiei. Sultanul Ahmed III i-a oferit azil lui Carol XII al Suediei, apoi a provocat un război cu Rusia în 1710-1711, câştigat de otomani. Totuşi, în 1717, Belgradul, a fost cedat Imperiului Austriac, care, prin Tratatul de la Passarowitz din 1718, a recâştigat Banatul, nordul Serbiei şi Oltenia.

Aceste eşecuri militare au condus în 1730 la detronarea lui Ahmed III şi reinstaurarea domniei ienicerilor, care au recâştigat nordul Sebiei şi Oltenia între 1736 şi 1739. Odată cu semnarea pactului militar cu Austria, după 1741, principalul inamic al Imperiului Otoman devine Rusia, cu ambiţiile ei expansioniste. Alianţa otomanilor cu Prusia din 1761 a continuat până în Primul Război Mondial. În timpul Primului Război Ruso-Turc (1768-1774), ruşii au înaintat în Moldova şi Transcaucazia distrugând în 1770 flota otomană.

Între 1774 şi 1783, otomanii au cedat ruşilor Crimeea şi austriecilor Bucovina. Ecaterina cea Mare a uzurpat în 1784 protectoratul principatelor creştine din Georgia. Turcii au intrat încă o dată în război cu Rusia şi Austria între 1787 şi 1792. Rusia a continuat să câştige teritorii, devenind astfel puterea dominantă din jurul Mării Negre.

Perioada Lalelei

Perioadă dintre 1718 şi 1730 din timpul domniei sultanului Ahmed III este cunoscută ca Perioada Lalelei. În urma Tratatului de la Passarowitz, interesul otomanilor pentru cultura barocă europeană a crescut, la fel şi interesul Occidentului în ceea ce priveşte Orientul. Aceasta este o perioadă a înfloririi artelor. Laleaua, un produs de export foarte popular şi valoros al Turciei - bulbii fiind vânduţi contragreutăţii lor în aur - a devenit simbolul acestei perioade.