III.23. Africa Subsahariană


SECOLELE V-XV

În Evul Mediu, imperii extinse s-au dezvoltat nu doar în nord ci şi în alte părţi ale Africii. Mai ales în Africa de Vest existaseră de secole imperii care prosperaseră prin comerţul transsaharian o cu nordul Africii. De asemenea, comerţul maritim îmbogăţise oraşele de pe coasta Swahili din estul continentului. Legăturile acestora ajungeau în interiorul Africii până în regatul Zimbabwe, renumit pentru minele sale de aur.

Africa de Vest

După sec. V, în sudul Saharei existau mai multe regate mari, care controlau traseele caravanelor din zonă.

În Evul Mediu timpuriu, de-a lungul traseelor de caravane din Africa de Vest au apărut diverse regate. În sec. V, la sud de Maroc, în Mauritania, se dezvoltă regatul Ghanei, cu capitala Koumbi Saleh. În sec. VIII, Berberii domneau peste supuşii de culoare până când aceştia şi-au alungat stăpânii. Comerţul cu aur şi sare era profitabil, însă negustorii arabi, care aduseseră islamul în anul 1000, sunt urmaţi curând de invadatori. În sec. XI, Ghana este distrusă de către Almoravizii nord-africani. Izbucneşte războiul, care se sfârşeşte cu islamizarea ţării.

În 1203, poporul Soso cucereşte Koumbi Saleh şi domneşte pentru scurt timp în Ghana. Ei sunt înfrânţi la mijlocul sec. XIII de către poporul Malinka, acesta punând bazele unui regat în Mali. Şi poporul Malinka este convertit la islamism. Sub conducătorul Manşa Musa, în prima parte a sec. XIV începe o perioadă de prosperitate, coordonată din capitala Niani. Însă, în anii 1400, regatul se prăbuşeşte, fiind înlocuit de Songhai. Aceştia îşi aveau originile în ird-vestul nigerian, iar în sec. VIII îşi extind teritoriul de-a lungul râului Niger, construind un regat prosper în jurul capitalei Gao. Regele Kossoi şi supuşii săi se convertesc la islamism în anii 1000. Liga oraşului-stat Kanem-Bornu, care se dezvoltase în nord-estul lacului Ciad şi avea să existe până în sec. XIX, se converteşte la islamism în sec. XI.

Zonele de coastă ale Golfului Guineii rămân singurele regiuni în care islamul nu reuşeşte să se impună. Aici, poporul Yoruba întemeiază mai multe regate. Dintre acestea, Ife (vechiul nume Ile-Ife) în sec. VIII-XIII era centrul cultural şi politic. Avea să fie înlocuit de Regatul Benin. În sec. XV, regii, denumiţi Oba, întreprindeau numeroase expediţii militare în care luau captivi; după sec. XVI, aceştia erau vânduţi europenilor ca sclavi.

Mansa Musa

În 1324, Mansa Musa, conducătorul statului Mali, face un pelerinaj la Mecca, însoţit de o caravană imensă; se spune că avea 60.000 de cărăuşi. Cantitatea de aur cheltuită de Musa doar în Cairo a destabilizat moneda egipteană pentru câteva decenii. Musa construieşte o mare moschee în Timbuktu şi dezvoltă o şcoală islamică ce avea să devină un centru al învăţăturii islamice.

Sudul şi estul Africii

Coasta est-africană se caracteriza prin legături comerciale care ajungeau până în China şi în nordul Africii în Zimbabwe.

Ethiopia creştină îşi mută centrul de la Aksum spre munţi, pentru a se apăra mai uşor de atacurile musulmane. Aici, în sec. X, dinastia Zagwe preia puterea. Zagwe reconstruieşte Ethiopia din reşedinţa regală de la Lalibela. În 1268, e înlăturată de dinastia Salomonidă, ce pretindea că este descendentă a lui Menelik, fondatorul legendar al naţiunii. Membrii ei se aflau într-un conflict permanent cu vecinii musulmani şi prinţii rebeli ai provinciilor. Pentru a impune puterea bisericii, care legitima domnia împăratului, începe persecuţia evreilor şi a ereticilor. În sec. XV, se restabilesc legăturile cu Europa, mai ales cu papa de la Roma şi cu Portugalia, care în sec. XVI sprijinea activ lupta împotriva musulmanilor.

Pe coasta est-africană, din nordul Somaliei până în Mozambic, se dezvoltă legături între elementele africane şi cele arabe islamice, formând cultura swahili (din cuvântul arab sahil, „coastă"), ale căror oraşe se îmbogăţesc şi devin puternice prin comerţul pe continent şi pe mare cu Arabia, India şi China. În sec. XIV, Kilwa din Tanzania deţinea poziţia cea mai importantă între oraşele de pe coastă.

Partenerii comerciali din Africa erau triburile Bantu, care livrau în principal cupru şi fildeş. Poporul Bantu se răspândise din interiorul continentului spre sud şi est, imediat după sec. I, transformând-şi limba într-una dintre cele mai vorbite din Africa.

În sec. XII, poporul Shona, vorbitor de limbă bantu, pune bazele unui stat pe teritoriul pe care astăzi se află statele Mozambic şi Zimbabwe. Zeci de mii de oameni locuiau aici, între zidurile fortificate care înconjurau Marele Zimbabwe capitala lor. Obiectele chinezeşti de ceramică din perioada Ming descoperite atestă cât de extinse erau legăturile comerciale. Exporturile principale din Zimbabwe erau minereurile şi aurul.

Imperiul Shona avea să fie înlocuit în sec. XV de către dinastia mozambicană Monomotapa, care pentru un timp se întindea până în vest. Sunt ridicate mari bastioane, însă regatul trecuse deja sub controlul portughezilor, declinul şi prăbuşirea sa în anii 1600 fiind iminente.

Bantu

Cuvântul ban-tu înseamnă persoană şi semnifică o mare familie lingvistică, vorbită astăzi de cca 100 de milioane de oameni din Africa Centrală şi de Sud. Jumătate dintre ei vorbesc limba swahili. Populaţiile vorbitoare de bantu au migrat din Nigeria şi Camerun, prin Africa de Est, spre Africa de Sud.