III.22. Asia de Sud-Est


SECOLELE V-XV

După ce Regatul Birmanez de la Pagan şi Imperiul Khmer de la Angkor împărţiseră Indochina între ele, dinastia Thai îi înlocuieşte pe khmeri la putere, devenind rivală principală a birmanilor. În Indonezia se succed cu rapiditate mai multe regate diferite, atât hinduse, cât şi budiste, până când în Asia de Sud-Est se stabileşte domnia colonială a europenilor.

Imperiile de pe teritoriul Asiei de Sud-Est

În timp ce khmerii erau influenţaţi de cultura indiană, în Vietnam era evidentă apropierea de China. Apar conflicte noi, datorate înaintării birmanezilor şi, în final, a dinastiei Thai.

Zona colonizată de khmeri se întindea din sudul Thailandei şi al Laosului până în Delta Mekong. Acestea erau zonele comerciale cele mai dezvoltate ale Chinei, cunoscute ca Funan, care au înflorit în sec. I/II-VI/VII. În sec. VII-VIII, apar mici regate khmere. Acestea sunt puternic influenţate de cultura indiană. Indravarman I a fost primul care a întemeiat un regat extins; fiul său, Yashovarman I fondează Angkor (oraşul) în jurul anului 900.

Regatul Angkor îşi extinde puterea în sec. X. Conducătorii săi erau adepţi ai şivaismului şi au construit temple monumentale, care s-au păstrat până în zilele noastre. Faimosul templu Angkor Wat a fost construit în timpul domniei lui Suryavarman II. După invazia chamilor, Jayavarman VII extinde regatul khmer în zone importante din Asia. Era adept al budismului Mahayana şi construieşte capitala fortificată Angkor, cu numeroase temple budiste. Raidurile thailor duc la pierderea Angkorului în 1369 şi 1389. În sec. XV, capitala se mută în sud, la Longvek, Udong şi Phnom Penh, în mare parte şi din raţiuni comerciale.

Statul Nam Viet (astăzi Vietnamul de Nord) este cucerit în anul 111 î.Hr. de către dinastia chineză Han. Vidul de putere creat în China după dinastia Tang, face posibilă întemeierea în anul 931 în Tonkin a unui regat denumit Dai Viet, cu centrul în Delta Râului Roşu. Între anii 1009-1225 acesta este condus de dinastia Ly. Influenţa chineză, ca şi importanţa deosebită a confucianismului, rămân neschimbate. Dinastia Ly este urmată de dinastia Tran, care conduce între anii 1225-1400. În timpul ei este respinsă invazia mongolă din 1287.

Chamii se stabilesc în regiunile sudice din Vietnamul Central şi de Sud, iar în secolele IV-V întemeiază regatul Champa. În 1177, chamii cuceresc Angkorul, însă în 1181 sunt înfrânţi şi alungaţi, iar între 1192-1220 cad sub dominaţie khmeră. Champa intră sub presiunea vietnamezilor, regatul fiind anexat în cca 1471.

În sec. IX, birmanii migrează pe teritoriul Birmaniei de astăzi, fondând Regatul Pagan, în 849. Până la distrugerea sa de către mongoli în 1287, regatul împarte controlul asupra Asiei de Sud cu khmerii. După căderea Paganului apar două sisteme de stat separate, care se vor reuni abia la sfârşitul sec. XVIII.

Triburile vorbitoare de limbă thai înaintează spre Yunan, în sud-vestul Chinei, începând cu sec. II î.Hr. În sec. VII, aici se dezvoltă Regatul Nan Zhao, distrus de mongoli în 1253. Regatul Sukhothai, format în 1238 în zona centrală a Thailandei de astăzi, este considerat locul de origine politică şi culturală a acestei ţări. Regatul ajunge la punctul de înflorire maximă în a doua jumătate a sec. XIII, în timpul regelui Ramkhamhaeng, care îşi extinde dominionul asupra Golfului Thailandei, învingându-i pe khmeri şi birmani. În 1283 este elaborat alfabetul thai tradiţional, folosit până astăzi. Succesorii săi se dedică exclusiv religiei şi ştiinţelor; aşa că, în 1350, prinţul local Thai Ayutthaya reuşeşte să preia puterea fără să utilizeze forţa.

Regatele insulare din Asia de Sud-Est

Indonezia a fost întotdeauna influenţată de cultura şi religiile indiene. Aici au existat diverse regate hinduse şi budiste, până la răspândirea islamului în sec. XIV, adus pe insulă de către negustorii arabi.

Până în anii 1300, în Arhipelagul Indonezian au existat atât regate budiste, cât şi hinduse. Teritoriul budist cel mai important era Regatul maritim Srivijaya, care a apărut în sec. VII pe coasta de sud-est a Sumatrei. Din capitala Palembang, Srivijaya îşi răspândeşte zona de dominaţie în Marea Chinei de Sud şi în regiunile adiacente. În sec. XI, conducătorii locali încep să îşi recapete independenţa. Dinastia Shailendra, de orientare budistă, construieşte complexul de temple Borobudur pe insula Java.

În 1293, regele Vijaya întemeiază în estul insulei Java Imperiul hindus Majapahit, care înlocuieşte Srivijaya ca putere dominantă. Acest imperiu există până în 1520, ajungând la apogeu în sec. XIV, când regele Gajah Mada domină Indonezia.

În anii 1300, negustorii arabi aduc islamul în Indonezia, această religie fiind rapid acceptată de aproape toţi locuitorii. Doar regatul insular Bali rămâne hindus. La jumătatea sec. XV, prinţul Paramesvara din Sumatra întemeiază sultanatul Malacca, stabilind capitala la Palembang. Oraşul devine centrul comercial cel mai important al regiunii, până când este cucerit de către portughezi în 1511.

În sec. XVII, Java era stăpânită aproape în întregime de Regatul Mataram. Olandezii, care îi înlocuiesc pe portughezi ca putere comercială europeană, înfiinţează un centru comercial Batavia pe insula Java în 1619, iar de aici supun Indonezia controlului lor. În 1755, aceştia determină împărţirea regatului Mataram, cândva puternic, în două principate, Surakarta şi Yogyakarta, diminuându-i astfel puterea.