III.21. Japonia


CCA 400-1338

În sec. IV, sub influenţa Chinei, în Japonia începe să se dezvolte un imperiu care atinge înflorirea culturală maximă în sec. VIII. În perioada care a urmat, marile realizări culturale sunt însoţite de un declin al puterii imperiale. Odată cu apariţia clasei de samurai, între secolele VIII-XII, se dezvoltă o formă de feudalism care va rămâne caracteristică pentru Japonia până în sec. XIX.

Dezvoltarea statului şi înflorirea culturii

După faza de construire a statului, Perioada Nara va favoriza şi dezvoltarea culturii.

Conform mitologiei, statul japonez a fost întemeiat în anul 600 î.Hr., când zeul Ninigi a coborât pe muntele Kirishimayana, fiind înaintaşul lui Jimmu, primul împărat. În realitate, existau probabil doar câteva regate mai mici, unite pentru prima dată în anii 400 într-un imperiu extins, sub dinastia Yamato, care domneşte şi azi. Membrii dinastiei Yamato îşi motivau dreptul la conducere prin descendenţa din zeiţa soarelui, Amaterasu, cea mai importantă zeiţă în religia Shinto. Împăratul japonez, tenno, avea funcţia de mare preot şi putere politică.

Multe realizări în domeniul culturii se datorează Chinei, cum ar fi scrierea şi prelucrarea metalului. Misionarii budişti încep să apară pe insule în 552. Împărăteasa Suiko şi prinţul regent Shotoku promovează ulterior budismul. În 604 este promulgată o constituţie în 17 articole care conţinea, între altele, maxime morale şi principiul unei ordini sociale ierarhice. Reformele Taika, introduse în 646, urmează modelul chinez şi sunt menite să întărească puterea imperială centralizată, în defavoarea aristocraţiei. Ţara era condusă din capitala Nara, prin administratori imperiali. Tot ţinutul aparţinea împăratului, care garanta nobilimii loiale fiefuri teritoriale.

Japonia ajunge la un punct maxim de înflorire culturală în timpul perioadei Nara, în special în timpul împăratului Shomu, care domneşte până în 756. În 743, acesta modifică reformele Taika, dând nobilimii drepturi ereditare asupra proprietăţilor. Astfel, aristocraţia a reuşit să pună bazele unei puteri care avea să slăbească autoritatea centrală în decursul câtorva generaţii. Ascensiunea familiei Fujiwara, din care făceau parte mama şi soţia lui Shomu, începe în această perioadă. De asemenea, Shomu promovează budismul. Construieşte în Nara faimosul templu Todaiji, cu un Daibutsu (Marele Buddha) înalt de 15 m.

Pentru a diminua puterea din ce în ce mai mare a preoţilor budişti şi a mănăstirilor, în 784, împăratul Kammu mută capitala la Heian-kyo (actualul Kyoto), deschizând perioada Heiană.

Shoguni, samurai şi daimyo

Curtea imperială pierde din puterea politică în urma dezvoltării structurilor feudale conduse de shoguni şi susţinute prin forţa militară a samurailor războinici.

Artele, mai ales literatura, ating un mare rafinament în timpul perioadei Heiane, între 794-1185; doamnele de curte erau autori remarcabili de texte. În timp ce cultura de la curte înflorea, puterea politică a împăratului continua să scadă. Funcţiile sale se limitează treptat la activităţi religioase rituale, în timp ce adevărata putere revenea familiilor nobile care îşi transformaseră proprietăţile în dominioane autonome ducând ţara la război civil. Iniţial, familia Fujiwara constituia dinastia dominantă.

În sec. VIII, în timpul războiului de expansiune a imperiului către nord, eficienţa militară a armatei de recruţi se dovedeşte insuficientă. Samuraii mercenari, bine instruiţi, erau mult mai eficienţi în luptă şi, de asemenea, în războaiele civile. Anumite familii se specializează în conducerea acestor samurai, formând astfel noblimea războinică. Sistemul era pluristratificat, samuraii jurând credinţă unor conducători, care, la rândul lor, erau loiali anumitor familii. Printre aceste dinastii, clanurile Taira şi Minamoto provoacă de multe ori puterea familiei Fujiwara.

Clanul Taira înlocuieşte dinastia Fujiwara după un război civil, la jumătatea sec. XII, fiind la rândul său înfrânt în 1185 de către clanul Minamoto. În 1192, Minamoto Yorimoto primeşte de la împărat titlul ereditar de shogun („general imperial") şi creează shogunatul Kamakura, denumit după reşedinţa sa. Însă, la începutul perioadei Kamakura (1192-1333), are loc o nouă schimbare de putere. În 1203 membrii clanului Hojo devenind regenţii ereditari ai shogunatului, în timp ce shogunii intră într-un con de umbră.

Clasa daimyo conduce casta războinică a samurailor pe parcursul sec. XII. Clanul Hojo se sprijină în mare parte pe aceştia pentru a respinge invaziile mongolului Kubilai-Han în 1274 şi 1281. Reuşesc, în mare parte, cu ajutorul vânturilor divine (kamikaze), însă, pentru că nu a fost vorba de o cucerire şi nu existau prăzi de război, loialitatea conducătorilor daimyo faţă de guvernul central se diminuează. În 1333, împăratul Go-Daigo profită de acest lucru şi îi înlătură pe shogunii Kamakura şi pe regenţii Hojo ai acestora, cu sprijinul samurailor din clanul Ashikaga. Restaurarea Kemmu durează doar până în 1338, când Ashikaga Takauji, care aspira la titlul de shogun, preia puterea printr-o lovitură de stat.

Extras din Cartea de căpătâi, scrisă de doamna de curte Sei Shonagon

Un mire fericit că-şi vede socrul / O mireasă care se face plăcută soacrei ei
Un vasal care niciodată nu-şi trădează stăpânul...
Bărbaţi, femei şi preoţi care leagă prietenii pe viaţă.
Multe cărţi cuprind ceea ce nu ştie una singură.