III.2. Regatul Francilor


486-843

În timpul domniei lui Clovis I din dinastia Merovingilor, francii au câştigat supremaţia în Europa de Vest. Conflictul care va caracteriza întreaga istorie medievală din punct de vedere social şi politic, cel dintre suveran şi prinţii autohtoni, a apărut după moartea lui Clovis. Au fost necesare concesii înainte ca nobilimea să recunoască autoritatea regală. Împărţirea repetată a regatului între moştenitorii legitimi a slăbit puterea Merovingilor, care au cedat în cele din urmă în faţa Carolingilor, foştii majordomi ai palatului. Carol cel Mare, (Charlemagne) primul împărat al Sfântului Imperiu Roman, s-a remarcat dintr-un lung şir de conducători Carolingi încununaţi de succese.

Imperiul Franc al Merovingilor

Pornind de la un mic teritoriu aflat la sud de estuarul Rinului, Merovingii au format cel mai mare Imperiu al germanilor din Evul Mediu timpuriu.

Francii dornici de expansiune au intrat în conflict cu Siagrius, ultimul guvernator roman local, care a fost învins de Clovis I în anul 486. Clovis şi-a extins considerabil teritoriul, astfel încât la moartea sa în anul 511, stăpânea peste zona formată din Franţa şi Belgia de astăzi, Renania şi sud-vestul Germaniei. Clovis a fost creştinat de către episcopul Remigius de Reims. El a încurajat amestecul francilor cu populaţia locală galo-romană şi a încheiat o alianţă între conducătorii Regatului Franc şi ulterior ai Sfântului Imperiu Roman, cu papalitatea. Prin codul său de legi, Lex Salica, Clovis nu a permis accesul femeilor la tron. El a asigurat astfel continuitatea succesiunii Merovingilor şi a succesorilor lor, Carolingii şi Capetingii, până în sec. XIX, dar a dat naştere şi unor conflicte majore, precum Războiul de 100 de Ani dintre Franţa şi Anglia, în sec. XIV.

În ciuda reglementării situaţiei succesiunii, imperiul a fost împărţit după moartea lui Clovis între cei patru fii ai săi conform vechiului obicei franc de tragere la sorţi. Astfel au apărut trei noi regate, Austrasia, Neustria şi Burgundia, ai căror conducători au început să se lupte între ei. Chlotar II a fost cel care a reuşit să reunifice imperiul un secol mai târziu, însă cu mari sacrificii de ordin politic. Pentru a atrage nobilimea de partea sa, a fost silit să accepte Edictum Chlotarii din anul 614, care stipula că demnitarii regali, conţii, urmau să fie aleşi din rândul latifundiarilor din provincii. Astfel se consolida puterea nobilimii locale în detrimentul autorităţii centrale. Cele trei regate trebuiau să aibă un majordom al palatului, care îl reprezenta pe rege şi se bucura de o putere considerabilă.

Dagobert I a fost ultimul suveran din dinastia Merovingilor care a stăpânit un imperiu unit, între anii 629 şi 639. Disensiunea din interiorul dinastiei a facilitat ascensiunea Carolingilor.

Ascensiunea Carolingilor

Majordomii Carolingi ai palatului au preluat în cele din urmă puterea în Regatul Francilor.

Pepin I, fondatorul dinastiei Carolingilor, a fost majordom al palatului în Regatul Austrasia, unde domnea Dagobert I. Merovingii au devenit conducători marionetă după ce Pepin II, nepotul celui al cărui nume îl purta, a preluat puterea în Regatul Francilor şi l-a înfrânt pe majordonul din Neustria, la Tertiy, în anul 687. La moartea lui în anul 714, fiul său, Carol Martel („ciocanul"), a devenit rege, deşi nu revendicase coroana. Acesta a înfrânt triburile germanice, printre care s-au numărat turingii, i-a anexat pe bavarezi regatului său şi a susţinut misiunea Sfântului Bonifaciu în Germania. Însă cea mai mare realizare a sa este oprirea invaziei arabilor în Europa de Vest, ceea ce i-a adus ulterior renumele de „salvatorul Apusului". În 732, Carol a învins armata arabă la Tours, lângă Poitiers, iar şapte ani mai târziu, arabii au fost alungaţi şi din Provence. Carol şi-a format o armată de călăreţi bine înarmaţi, iar această inovaţie militară va sta la baza sistemului feudal european şi a organizării cavaleriei. Pentru a-şi răscumpăra armurile, ostaşii au primit fiefuri şi au jurat credinţa regelui.

În anul 747, Pepin III, fiul lui Carol Martel, l-a înlăturat din funcţia de majordom al palatului din Austrasia pe fratele său Carloman, care a ales să se retragă la o mănăstire după o luptă sângeroasă cu alemanii. În 751, Pepin III a pus capăt domniei Merovingilor, după ce l-a exilat pe ultimul rege la o mănăstire. Şi-a luat apoi titlul de rege, fiind primul din dinastia Carolingilor. Trei ani mai târziu a obţinut şi recunoaşterea Papei Ştefan II. Pepin III şi-a arătat recunoştinţa faţă de Papă apărând Roma de prinţii longobarzi (D şi cedându-i pământurile cucerite de la aceştia prin „Donaţia lui Pepin".

Pe aceste teritorii va lua naştere Statul Papal. Cu puţin timp înainte de moartea sa în anul 768, Pepin a împărţit Regatul Francilor între fiii săi, Carol cel Mare şi Carloman, urmând precedentul Merovingilor.

Majordomii palatului

Majordomii palatului au fost la început răspunzători doar de îngrijirea locuinţei regale, însă pe măsură ce au preluat sarcini militare, ei au câştigat o influenţă politică tot mai mare. Aceştia nu numai că au administrat teritoriile aflate sub răspunderea lor, ci le-au guvernat pe deplin sub monarhii care nu se bucurau de o prea mare autoritate. Regii din dinastia Merovingilor au îndeplinit un rol simbolic până când în cele din urmă majordomii Carolingi ai palatului au preluat puterea şi titlul de rege.

Războaiele lui Carol cel Mare

Carol cel Mare a lărgit graniţele Regatului Francilor anexând numeroase teritorii.

Carloman, fiul lui Pepin III, a murit în 771 la doar trei ani după tatăl său. Fratele său mai mare, Carol cel Mare, a preluat teritoriile lui Carloman şi a încălcat obiceiul potrivit căruia proprietăţile trebuiau să fie împărţite între fiii moştenitori. Urmaşii lui Carloman au fost nevoiţi să se refugieze la curtea longobarzillor, care erau în conflict cu Statul Papal. Când în 772, Papa Adrian I i-a reamintit lui Carol cel Mare de datoria sa de a sprijini Roma, împăratul a luptat pentru a apăra oraşul între anii 773-774. Longobarzii au fost învinşi definitiv, iar Carol cel Mare s-a proclamat noul lor rege. Cea mai mare parte a Italiei de nord a devenit atunci parte din Regatul Francilor.

Începând cu anul 772, Carol cel Mare a încercat să îi supună pe saxoni, bucurându-se de câteva succese militare. Însă ţăranii saxoni liberi conduşi de Wittekind nu au putut fi subjugaţi nici prin creştinare şi nici prin colaborarea cu nobilii saxoni. După ce aceştia au înfrânt armata francilor în anul 782, Carol cel Mare a organizat un masacru pentru a se răzbuna. Mii de prizonieri saxoni au fost ucişi la Verden an derAler. În anul 785, Wittekind a încheiat pace cu Carol cel Mare şi a fost botezat. A durat însă mult timp până când întreaga populaţie saxonă s-a supus împăratului şi a acceptat să treacă la creştinism. Bavarezii au fost cei mai refractari, refuzând să plătească dări Bisericii. În campania sa de creştinare, Carol cel Mare a înfiinţat numeroase episcopii pe teritoriul saxon. Ducele Tasilo III din Bavaria, care fusese deja cucerită de Carol Martel, a ameninţat că se va alia cu avarii şi se va desprinde de regat. El a fost înlăturat de la putere în Dieta lui Ingelheim din anul 788, pentru nesupunere.

Carol cel Mare s-a concentrat apoi asupra consolidării frontierelor prin înfiinţarea unor mărci de graniţă, unde administratorii regali deţineau şi autoritate militară. În 796 a luat naştere marca avară, după cucerirea avarilor de pe teritoriul Ungariei de astăzi, în nord, tratatele încheiate cu boemii şi sorbii slavi asigurau plata tributului, iar în anul 811 Carol cel Mare a încheiat pace cu danezii. Singurii care nu au putut fi supuşi au fost bascii şi arabii, aceştia din urmă câştigând Bătălia de la Roncesvalles în anul 778, descrisă în poemul medieval Cântecul lui Roland.

Einhard

Einhard a redactat renumita biografie a lui Carol cel Mare Vita Caroli Magni. A fost primit la şcoala de la curtea lui Carol cel Mare în jurul anului 794, la vârsta de 25 de ani şi a intrat apoi în diplomaţie. Einhard a fost consilierul bisericesc al lui Ludovic cel Pios, fiul lui Carol cel Mare şi abate al mănăstirii Seligenstadt, unde a şi murit în anul 840.

Imperiul lui Carol cel Mare

Carol cel Mare (Charlemagne), cel mai de seamă reprezentant al dinastiei Carolingilor, a modernizat administraţia şi cultura imperiului său. Domnia sa a avut un impact major asupra istoriei medievale, deşi Imperiul Francilor a căzut în declin după moartea sa.

La începutul sec. IX, imperiul lui Carol cel Mare cuprindea cea mai mare parte a Europei de Vest şi de Sud. Papalitatea dorea să îşi asigure definitiv susţinerea puternicului monarh franc şi tocmai de aceea Papa Leon III l-a încoronat pe Carol cel Mare în anul 800 în timpul liturghiei de Crăciun în Bazilica Sf. Petru de la Roma. Împăratul bizantin, care se considera adevăratul moştenitor al imperiu lui Roman, a refuzat să recunoască întronarea. Bizanţul a confirmat existenţa noului Imperiu doar după ce Carol cel Mare i-a cedat teritorii în jurul Mării Adriatice, prin Tratatul de la Aachen în anul 812. Carol cel Mare şi-a stabilit reşedinţa la Aachen şi a dorit să transforme oraşul într-o „nouă Romă". A ridicat o Catedrală Imperială, cu o capelă octogonală. A trimis de asemenea soli şi spioni, care să îi verifice pe conţii care administrau provinciile. Carol cel Mare a permis supuşilor săi din provincii să îşi păstreze propriile legi, atât timp cât nu contraveneau cu cele ale imperiului.

La moartea împăratului în 814, Imperiul a trecut în mâinile lui Ludovic cel Pios, cel mai mic fiu al lui Carol. Fiii acestuia, însă, Ludovic Germanul, Carol II (cel Pleşuv) şi Lothair I au divizat imeriul în lupta pentru succesiune, prin Tratatul de la Verdun din anul 843. În urma acestei împărţiri a luat deja formă viitoarea frontieră dintre Franţa şi Germania. Teritoriul de graniţă a primit numele de Lotaringia (ulterior Lorena), după Lothair II. Dezbinarea şi disputele apărute mai târziu între succesori, precum şi atacurile normanzilor şi ale maghiarilor, au marcat căderea imperiului. Dinastia Carolingilor a luat sfârşit în Imperiul Francilor de Răsărit, Germania de astăzi, odată cu moartea lui Ludovic III (Copilul) în anul 911. În teritoriile din vest ale francilor, Franţa de astăzi, Carolingii au domnit până în anul 987.

Renaşterea carolingiană

Renaşterea carolingiană a lui Carol cel Mare, care probabil nu ştia să citească sau să scrie, dar dorea să reînvie şi din punct de vedere cultural Imperiul Roman, a îmbinat elementele culturii creştine, antice şi germanice. campanie de educare a fost demarată sub îndrumarea eruditului preot anglo-saxon Alcuin, fiind invitaţi învăţaţii cei mai de seamă din toată Europa. Şcoala centrală de la curtea regală a servit ca model în întregul imperiu pentru şcolile de pe lângă catedrale şi mănăstiri. De acolo, călugării propagau cultura medievală. Literele mici din scrisul carolingian, stau la baza caracterelor romane sau Antigua folosite în zilele noastre.