III.1. Imperiile germanice


SEC. V-774

Declinul Imperiului Roman a facilitat pătrunderea triburilor germanice pe teritoriul său. Cu toate că au existat mişcări migratoare ale popoarelor germanice în Europa încă din sec. II, valul masiv de huni care avansa spre vest a împins triburile germanice din estul Europei. Acestea au pornit şi ele spre apus, stabilindu-se în vestul şi sudul continentului, unde au înfiinţat regate efemere, precum Imperiul Ostrogot al lui Teodoric cel Mare.

Vandalii, burgunzii şi anglo-saxonii

În sec. V, vandalii, burgunzii şi anglo-saxonii au creat mai multe regate pe teritoriul Imperiului Roman de Apus.

Vandalii au pornit din Europa de Est şi au ajuns în nordul Africii în 429, după ce trecuseră prin Spania. Sub conducerea regelui Gaiseric au înfiinţat acolo un regat cu capitala la Cartagina. Au cucerit insulele din vestul Mării Mediterane, iar în 455 au întreprins campanii de jefuire a Romei. Regatul a fost însă slăbit de luptele pentru succesiune din familia regală şi de conflictele religioase, cum a fost cel al persecutării catolicilor de către vandalii arieni. În 535, generalul bizantin Belizarie a reuşit să recucerească regatul vandal pentru împăratul său.

Burgunzii au pornit şi ei din Europa de Est alături de vandali, dar s-au stabilit în regiunea Rin-Mainz, unde se pare că şi-ar fi stabilit capitala la Worms. În anul 437, primul regat burgund a fost distrus de mercenarii huni conduşi de generalul Roman Flavius Aetius, după cum se relatează şi în poemul epic german Cântecul Nibelungilor. În anii următori, Aetius i-a mutat pe burgunzi în zona lacului Geneva, unde aceştia şi-au format al doilea regat. În anul 534, au fost înfrânţi de Merovingi, prima dinastie de regi ai statului franc, şi anexaţi imperiului lor.

Potrivit legendei, anglii, saxonii şi iuţii conduşi de fraţii Hengist şi Horsa ar fi fost chemaţi în ajutor de britanici pentru a-i sprijini în aplanarea conflictelor interne. Germanii s-au stabilit definitiv în Anglia şi i-au silit pe celţii britanici să se retragă în Ţara Galilor şi Cornwall. Triburile germanice, care în cele din urmă s-au unit, au format poporul anglo-saxon şi au înfiinţat câteva mici formaţiuni statale, în care creştinismul a pătruns treptat. La începutul sec. IX Egbert de Wessex şi Alfred cel Mare le-au unificat în regatul cunoscut sub numele de Anglia.

Cântecul Nibelungilor

Poemul medieval Cântecul Nibelungilor narează evenimente din timpul Marii Migraţii a popoarelor. În partea a doua, este descrisă distrugerea regatului burgund de către legendarul rege al hunilor Etzel (Atila). Marele poem eroic anonim cuprinde 39 de „aventuri" şi are la bază mai multe cicluri de legende. Cântecul Nibelungilor a fost redescoperit abia în sec. XVIII şi este considerat o epopee naţională germană.

Regatele vizigoţilor, ostrogoţilor şi longobarzilor

Vizigoţii au înfiinţat un regat în sudul Franţei în sec. V, dar au fost alungaţi spre Spania de către franci un secol mai târziu. Regatul ostrogoţilor din Italia a fost cucerit de bizantini, iar locul i-a fost luat apoi de către Regatul longobarzilor.

După ce vizigoţii conduşi de Alaric au jefuit Roma în anul 410 s-au stabilit în sud-vestul Franţei. Aflaţi oficial încă sub suveranitatea împăratului roman, ei şi-au înfiinţat propriul regat cu capitala la Toulouse. În a doua jumătate a sec. V, regele Euric a extins graniţele regatului vizigot până în Spania. Fiul său Alaric II, a pierit luptând împotriva francilor în anul 507, după ce aceştia încălcaseră acordul încheiat între cele două imperii cu o generaţie în urmă. Vizigoţii au fost siliţi să se retragă în Peninsula Iberică, unde şi-au ales oraşul Toledo drept noua capitală. Tot în această perioadă, vizigoţii, care crezuseră în doctrina ariană, s-au convertit la catolicism în anul 568 şi s-au putut integra mai bine în rândurile localnicilor. Biserica s-a aliat cu marii nobili şi prin influenţa exercitată împreună au slăbit puterea centrală în regat. Aşa se explică înfrângerea rapidă suferită de vizigoţi din partea arabilor între anii 714-719. Creştinismul a supravieţuit însă în nordul Peninsulei Iberice. Regele ostrogot, Teodoric cel Mare, a fost luat prizonier şi dus la Constantinopol, întrucât sechestrarea sa garanta respectarea de către ostrogoţi a tratatului încheiat între tatăl său şi Imperiul Bizantin, în calitate de aliat al bizantinilor, el s-a îndreptat spre Italia, unde l-a învins pe regele Odoacru, înfiinţându-şi un regat cu capitala la Ravenna. Teodoric a încercat în zadar să unifice statele germane prin căsătorii interdinastice şi astfel să poată înfrunta Imperiul Roman de Răsărit. El însuşi s-a căsătorit cu sora regelui franc Clovis I. După moartea sa în anul 526, Regatul ostrogot a intrat în declin din cauza delimitării stricte dintre goţii arieni şi romanii catolici, a conflictelor interne şi a problemelor legate de succesiune.

În anul 552, generalul bizantin de origine armeană Narses l-a înfrânt pe regele ostrogot Totila, care plănuise să readucă la viaţă Regatul goţilor din Italia. Narses a rămas şi a domnit în Italia pentru câtva timp. Bizantinii au fost în cele din urmă alungaţi de către longobarzii, conduşi de regele Alboin. Aceştia s-au stabilit în nordul Italiei în anul 568, în regiunea care va obţine denumirea Lombardia, coborând apoi şi în sudul peninsulei. Doar Ravenna, Roma, extremitatea sudică a Italiei şi Sicilia au rămas sub controlul bizantinilor. Însă şi aceste teritorii au fost mai târziu parţial cucerite de longobarzi, în vreme ce papalitatea şi-a delimitat treptat în centrul Italiei un teritoriu sub control propriu, care avea să devină mai târziu Statul Papal. Regii longobarzi domneau doar asupra nord-vestului Italiei din capitala Pavia şi dinastiile se succedau rapid la putere. Au existat şi ducate care arătau doar o supunere formală regelui. După ce francii conduşi de Carol cel Mare au cucerit nordul Italiei în anul 774, doar prinţii longobarzi din sud şi-au păstrat independenţa.