III.19. India


500-1500

Timp de mai multe secole, nordul Indiei a fost afectat de invazii şi colonizări arabe periodice. După anul 1000, invazia musulmanilor turci din Asia Centrală are un efect mai îndelungat, nu doar prin colonizare. Regatele hinduse din nordul Indiei sunt ocupate. Aceeaşi soartă o au Delhi şi Valea Gangelui în 1206. Doar regiunea de sud rămâne neocupată. Cu toate că distrugerea templelor hinduse reprezintă o dovadă a persecuţiei, s-a dezvoltat un model de coexistenţă. Cultura indiană s-a dovedit receptivă în asimilarea noilor influenţe. Sultanii musulmani erau conducători militari de succes, însă după anul 1500 sunt înlăturaţi de Moguli.

Imperiile hinduse în India

În timp ce nordul Indiei cade sub dominaţia sultanilor musulmani, prinţii hinduşi rămân la putere în cea mai mare parte a Indiei Centrale şi de Sud. Imperiul Vijayanagar a fost ultimul stat hindus important.

După anul 550 dinastiile Hindu şi Dravidiană au condus în centrul şi în sudul Indiei. Una dintre ele a fost dinastia Calukya, care a domnit în Bidjapur între anii 543-757, ocupând o parte importantă din sudul Indiei între 609-642. Cea de-a doua dinastie Calukya a condus între anii 975-1189. Aceasta se implică în conflictele pentru putere cu cea mai importantă dinastie din sudul Indiei, Pallava, din Kanchi, care în sec. VII stăpânea regiunea Deccan şi extremitatea sudică a Indiei. Această dinastie este înlăturată de dinastia Colas (888-1267), care îşi extinde regatul de pe coasta de est către nord. Sub Rajaraja I (cel Mare), în anul 1000 devine puterea dominantă în sudul Indiei. De asemenea, reprezintă şi o putere navală, flota ei navigând în 1001 spre Ceylon şi ocupând insulele Maldive în 1014.

Conducătorii hinduşi ai Indiei Centrale, inclusiv regii Pala din Bengal (750-1199) sau regii Kanauj (840-1197) sunt înfrânţi de oştile musulmane care înaintau. În anul 1336 se întemeiază ultimul mare regat hindus, Vijayanagar (Oraşul Victoriei). Capitala sa, Hampi, este construită iniţial pe locul unui templu. Regatul ajunge în timp cel mai mare din sudul Indiei. Oraşul înfloritor, cu temple şi palate superbe, devine un centru al literaturii şi ştiinţei indiene. Regii din Vijayanagar considerau râurile Tungabadhra şi Kistna drept graniţa sudică a islamului, iar în 1380 compilează o colecţie a tuturor învăţăturilor brahmanice, Sarvadarshana Sangraha. Îi ţin la distanţă pe invadatori pentru un timp, însă ultimul conducător, Ramaraja, moare în anul 1565 la Talikota, în bătălia împotriva sultanului musulman Ahmadnagar.

După aceea, doar un mic regat hindus reuşeşte să supravieţuiască, în Madurai. Acesta va fi la rândul său anexat în anul 1684 de către Marele Mogul Aurangzeb.

Sultanii din Deklhi

În zorii apariţiei Ghaznavizilor şi a Ghurizilor, dinastiile militare de origine turcă accelerează răspândirea islamului în India. Acestea se sfârşesc odată cu conducătorii din dinastia Lodi, care sunt înfrânţi de către Moguli.

După ce primele armate musulmane înaintează în Pakistan şi India în anii 700, India este râvnită tot mai mult de conducătorii islamici. Campaniile de cucerire ale lui Mahmud din Ghazna de după 1001 îi pun la grea încercare pe hinduşi, al căror politeism este respins cu vehemenţă de musulmanii doctrinri. La începutul sec. XII Ghaznavizii domină nordul Indiei, însă în 1187 sunt înlăturaţi de puternicii Ghurizi afghani din Lahore, care cuceriseră deja Multanul în 1175. În 1193, sultanul Muizz ad-Din ocupă Delhi şi îşi extinde teritoriul în Gujarat, în sud şi în Bengal, în est. Forţa care i-a condus pe cuceritori a fost generalul turc Kutb-ud-Din Aybak, care în 1194 pune capăt domniei prinţilor budişti, odată cu ocuparea Biharului, şi îi sileşte pe hinduşi să se retragă spre sud. În anul 1206 îl înlătură pe sultanul Ghurid şi fondează sultanatul din Delhi. Succesorul său, Iltutmish (1211-1236) cucereşte Sindul şi transformă Delhi în regat islamic independent.

În anul 1290, Casa Ayabak este înlăturată de către dinastia turcă Khaiji. Aceasta îi respinge pe mongoli, cucereşte toată regiunea Deccan (India Centrală) şi înaintează spre Madurai în sudul Indiei. Sultanatul împarte ţara în fiefuri distribuite nobilimii musulmane, care asigura trupe în caz de război. Khaljizii sunt succedaţi de dinastiile militare ale Tughlucilor (1320-1414) şi Saizilor (1414-1451) din Delhi şi formează propriile sultanate, cum ar fi cele din Bengal, Deccan, Gujarat, Jaunpur şi Malwa. Între anii 1398-1399, Timur Lenk invadează India şi ocupă temporar Delhi.

După această înfrângere zdrobitoare, autoritatea centrală revine abia sub dinastia afghană Lodi, care conduce între anii 1451-1526. Sikandar Lodi extinde din nou regatul în est, între Indus şi Bengal. Ultimul conducător Lodi, Ibrahim, moare în anul 1526 în bătălia de la Panipat împotriva conducătorului Mogul Babur Zahir ad-Din Muhammed, care fusese chemat de către propriii emiri ai lui Ibrahim pentru a-l înlătura. Babur reuşeşte astfel să ocupe Agra. A scris şi memorii Babur-name care conţin informaţii preţioase despre popoarele din India, Afghanistan şi Asia Centrală.

Delhi

După ce Delhi devine capitala stăpânirii islamice în India în anul 1193, diverşii „regi vasali" construiesc clădiri impunătoare, folosind de obicei ruinele templelor hinduse distruse. În anul în care este cucerit Delhi începe construcţia marii moschei Quwwat-ul-Islam (Puterea islamului). În anul 1236, magnificul mormânt al sultanului Iltutmish este integrat complexului. Kutb-ud-Din Aybak începe construcţia edificiului Kutb Minar (Turnul Victoriei) în anul 1192.