III.15. Europa de Sud-est


SECOLELE VII-XV

În secolele VIII-IX, odată cu declinul Imperiului Roman de Răsărit, în Europa de Sud-Est s-au dezvoltat numeroase state, de obicei cu o existenţă efemeră. Doar bulgarii şi sârbii au avut perioade de supremaţie în Balcani. Înainte de orice, regiunea era o zonă de influenţă şi un pasaj militar pentru marile puteri vecine. Ultima dintre acestea a fost Imperiul Otoman care în sec. XVI controla deja cea mai mare parte a regiunii.

Coasta Adriaticii

Cu doar câteva excepţii, întreaga regiune de vest şi nord-vest a Peninsulei Balcanice cade la sfârşitul Evului Mediu sub control otoman sau habsburgic.

Croaţii slavi din sud sunt conduşi iniţial de Imperiul Bizantin, apoi de franci. În anul 925 apare un regat croat independent, care între anii 1102 şi 1918 rămâne unit cu Ungaria, sub conducerea unui vicerege numit ban. După ce regele Demetrius Zvonimir este încoronat de către papă în 1076, Croaţia se aliniază Bisericii Romano-Catolice. Încercările otomanilor de a ocupa Croaţia sunt respinse cu succes. În sec. XV, Veneţia cucerise Dalmaţia, regiunea de coastă a Croaţiei, dominând astfel marea Adriatică. Oraşul-republică Ragusa, Dubrovnikul de astăzi, reuşeşte timp de secole să-şi menţină independenţa, fiind cucerit abia între anii 1806 şi 1808 de către armatele lui Napoleon. La început, Bosnia făcea parte din Imperiul Bizantin, însă în sec. XII cade sub stăpânire maghiară. Viceregele Ştefan Kotromanic (Turtko) cucereşte regiunea Herţegovina. În anul 1377, după alte câştiguri teritoriale, se proclamă rege al Serbiei şi Bosniei, însă regatul nu supravieţuieşte mult timp după moartea sa. Otomanii ocupă Bosnia în 1463 şi Herţegovina în 1483.

Dintre teritoriile slave din Balcani, doar mica regiune Muntenegru reuşeşte să-şi menţină autonomia în faţa otomanilor, deoarece locuitorii construiseră fortăreţe inaccesibile, în munte, de unde puteau să ţină piept invadatorilor.

După anul 1528, episcopii ortodocşi din Cetinje conduc o formă de organizare statală din clanuri disparate, care se luptau între ele. Spre sfârşitul sec. XVII, Petru I reuşeşte să stabilească ereditatea scaunului episcopal pentru familia sa. În anul 1852, Muntenegru devine un principat secularizat, iar în 1910 un regat care va dura doar opt ani.

Albanezii, care nu sunt de origine slavă, fiind consideraţi de unii istorici ca având rădăcini ilirice, reuşesc şi ei să ţină piept otomanilor. În anul 1443, Gjerj Kastrioti, denumit şi Skanderbeg, este instruit de otomani, alături de care luptă mulţi ani. Ulterior se întoarce şi uneşte triburile albaneze. În alianţă cu Napoli, cu Veneţia şi cu Ungaria, negociază un acord de încetare a focului de zece ani cu otomanii, în 1461. Când Skanderbeg încalcă pactul după doar doi ani, aliaţii săi îl părăsesc. Cu toate acestea, otomanii nu reuşesc să cucerească zona decât după moartea sa, survenită în anul 1468.

Grecia şi România

În sec. XVII, otomanii cuceriseră deja Grecia. De asemenea, ei numesc în Ţările Române guvernatori din familiile nobile conducătoare.

După cucerirea Constantinopolului în timpul celei de-a patra cruciade în 1204, pe teritoriul Greciei de azi apar numeroase dominioane independente, în jurul fortăreţelor veneţiene. Acestea constau doar dintr-un oraş sau insulă mică şi erau conduse de familii nobile greceşti, italiene sau franceze. Teritoriul cel mai important era ducatul Atenei, de unde ducii francezi conducători sunt izgoniţi în anul 1311 de către piraţii catalani, la rândul lor alungaţi în 1388 de către familia florentină Acciaioli. În anul 1458, otomanii cuceresc Atena. Cotropirea otomană a restului Greciei este încheiată în sec. XVII.

Teritoriul României de astăzi aparţinea valahilor, un popor care se trăgea din băştinaşii romanizaţi şi din invadatorii goţi, slavi, huni şi bulgari. Expansiunea Ungariei în sec. XI şi numărul din ce în ce mai mare de colonişti germani împing populaţia locală din Transilvania către munţii Carpaţi şi dincolo de aceştia, spre sud şi est, în Muntenia şi Moldova. În sec. XIV, în proviniciile de la frontiera cu Ungaria se dezvoltă state independente conduse de domnitori locali, numiţi voievozi.

În 1385, Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti, îşi stabileşte capitala la Bucureşti şi, pentru a nu fi înlăturat, în 1396 acceptă suzeranitatea otomană, deşi a fost singurul domn român care nu a fost vasal nimănui. Nepoţii săi încheie alianţe schimbătoare cu Ungaria şi cu otomanii, cărora le-au permis anumite intervenţii, însă aceasta se dovedeşte a fi o politică falimentară. Voievozii au un sfârşit tragic: Mircea este îngropat de viu în 1442, Vlad Ţepeş este decapitat în 1476, iar Radu cel Frumos este luat ostatic de către sultanul otoman. Succesorii săi se dovedesc vasali loiali ai otomanilor.

Ştefan cel Mare şi Sfânt, domn al Moldovei între anii 1457-1504, a conferit domniei lui o excepţională stabilitate pe plan intern şi o forţă militară care a îngăduit Moldovei să reziste victorios expansiunilor marilor puteri vecine. În 1475, la Vaslui Ştefan a repurtat o strălucită victorie asupra oştirilor otomane. Mihai Viteazul este primul domnitor care realizează unirea politică a celor trei ţări române intitulându-se „domn al Ţării Româneşti, al Transilvaniei şi a toată Ţara Moldovei".

Dracula

Vlad Ţepeş a fost domn al Ţării Româneşti în 1456-1462 şi 1476. Era renumit pentru preferinţa de a executa condamnaţii prin tragere în ţeapă. La sfârşitul sec. XIX, autorul irlandez Bram Stoker a creat personajul literar al contelui Dracula combinând personajul istoric cu legendele populare din Transilvania despre vampiri.

Ţaratele bulgare

În secolele IX-X, bulgarii reprezentau puterea dominantă în Balcani.

În sec. V, unele grupuri de huni s-au retras în stepele din Rusia, unde s-au amestecat cu triburi turcice înrudite şi cu grupuri etnice slave, alcătuind naţiunea bulgară. Primul lor ţarat important se prăbuşeşte în anul 640, din cauza pătrunderii altor popoare în stepă, împărţind populaţia în bulgari de pe Volga şi bulgari de pe Dunăre. Bulgarii de pe Volga se extind spre sud datorită traseului comercial dintre Rusia Kieveană şi teritoriile islamice, însă ţaratul lor este distrus de invadatorii mongoli în anul 1236.

În anul 681, bulgarii de pe Dunăre stabilesc primul ţarat bulgar în Balcani sub Hanul Asparuh, care se pretindea urmaşul lui Atila. În anul 865, Boris I introduce creştinismul, pentru a facilita unificarea ţaratului. În anul 893, fiul său mai mic, Simeon, pe care îl trimisese la Constantinopol pentru a primi educaţie de călugăr, uzurpă tronul. Simeon I cel Mare, cel mai important conducător bulgar, poartă mai multe războaie împotriva Bizanţului, însă nu reuşeşte să cucerească oraşul Constantinopol. În anul 925 se proclamă „ţar al tuturor bulgarilor". Simeon conduce într-o perioadă de înflorire culturală a Imperiului Bulgar, promovând folosirea alfabetului chirilic pentru a face posibile traducerile slave ale Bibliei şi pentru a înlesni convertirea la creştinism a populaţiei.

Imediat după moartea lui Simeon, în anul 927, într-o perioadă de conflicte cu Rusia Kieveană, începe declinul imperiului. În 1014, Bulgaria era atât de slăbită de înfrângerea suferită de la împăratul bizantin Vasile II, „ucigaşul bulgarilor", încât, patru ani mai târziu, bizantinii reuşesc să cucerească toată ţara, pe care aveau să o conducă timp de două secole.

Fraţii Petru şi Asan, de origine românească, profită de degringolada creată de atacurile selgiucizilor asupra Imperiului Bizantin, şi în 1186 declară independenţa statului. Fondează al doilea ţarat bulgar, stabilind capitala la Târnovo. În 1204, fratele lor, Caloian Asan, este recunoscut ca rege de către Papa Inocenţiu III. Însă, la scurt timp, acesta se îndepărtează de Roma, în favoarea creştinilor ortodocşi greci, pe care-i sprijină în lupta împotriva Imperiului Latin, învingându-l pe împăratul Balduin I în 1205 la Adrianopol. Ioan Asa II, nepotul lui Caloian, extinde ţaratul până la Marea Adriatică şi Marea Egee, iar în anul 1235 întemeiază Patriarhia bulgară.

După invazia mongolă din 1242, ţaratul intră sub stăpânirea hanilor. În 1330, Bulgaria e învinsă de sârbi în bătălia de la Velbujd, fiind redusă la jumătate şi transformându-se într-un stat lipsit de importanţă. Ultimul ţar medieval al Bulgariei, Ivan Şişman, participă la înfrângerea creştinilor de către otomani în bătălia de la Kosovo din 1389. În 1396, teritoriile bulgare erau deja sub controlul sultanului.

Regatele sârbe

În secolele XII-XIV sârbii întemeiază un regat mare, în vestul Balcanilor.

La fel ca şi bulgarii, în anul 1167 sârbii slavi din sud sub Ştefan Nemania profită de declinul Imperiului Bizantin din sec. XII pentru a-şi fonda un stat independent. Monarhul reorganizează regatul sârb şi biserica. Sunt aleşi episcopi sârbi noi, iar sârba devine limbă liturgică. În 1196 abdică şi se retrage la o mănăstire. Fiul şi succesorul său, Ştefan II Nemania, are iniţial o orientare pro-occidentală, şi în 1217 papa îi acordă titlul de rege. În 1219, pentru a contrabalansa politica pro-romană a lui Ştefan, fratele său, Sava, întemeiază Biserica Ortodoxă Sârbă, care ulterior avea să se transforme într-un element cheie al identităţii naţionale sârbe sub dominaţie străină. Mănăstirile ridicate de Sf. Sava devin centre culturale. Mai târziu, în sec. XIII, Serbia, care până atunci se caracteriza prin grupări de clan, se dezvoltă ca stat feudal după model european occidental, iar ţăranii se transformă în iobagi.

În 1330, la Velbujd, sârbii obţin o victorie importantă asupra bulgarilor, aducând teritorii noi coroanei sârbeşti. Ştefan Duşan, încoronat în 1331, continuă aceste politici expansioniste şi cucereşte Grecia până la porţile Atenei. În anul 1346 se încoronează „ţar al sârbilor şi grecilor" la Skopje şi întemeiază o Patriarhie sârbească. Pe plan intern, stabileşte un guvern ierarhic organizat după model bizantin şi creează un cod de legi (Zakonnik). Fiul său, Ştefan Uroş V, încoronat în 1355, nu reuşeşte să menţină unitatea imperiului, acesta destrămându-se în 1371. Prinţul Serbiei de Nord, Lazar Hrebeljanovic, încearcă în zadar să oprească înaintarea otomană. Sârbii suferă o înfrângere zdrobitoare în bătălia de la Kosovo din anul 1389, de pe Câmpia Mierlei, iar succesorii lui Lazar sunt obligaţi să recunoască suzeranitatea otomană.

În anul 1456, Mehmed II asediază Belgradul. Iancu de Hunedoara, nobil român din Transilvania, guvernatorul (regentul) Ungariei, reuşeşte să elibereze oraşul şi să-i oblige pe otomani să se retragă, înainte de a muri de ciumă la 11 august 1456 în tabăra de la Zemun. Însă în anul 1459 otomanii îl îndepărtează pe ultimul prinţ sârb şi integrează regiunea în imperiul lor.

Bătălia de la Kosovo (Câmpia Mierlei)

În iunie 1389, armatele sultanului otoman Murad I şi ale prinţului sârb Lazar Hrebeljanovic se înfruntă pe Kossovopolje, în traducere din sârbă Câmpia Mierlei. Odată cu înfrângerea sârbilor, otomanii devin stăpânii incontestabili ai Balcanilor. Mitologizată de naţionalişti în secolele XIX-XX, bătălia reprezintă un eveniment istoric de importanţă majoră pentru sârbi.