III.13. Rusia


SECOLELE IX-XVI

Începând din sec. IX, sub influenţa culturii bizantine, slavii şi varegii scandinavi s-au amestecat în Cnezatul Kievean. Rurik, dinastia conducătoare, duce ţara în lupte pentru tron o şi la divizarea moştenirii dinastice. Începând cu sec. XIII, cnezatele divizate trec sub stăpânire mongolă. În acelaşi timp începe ascensiunea Moscovei. În secolele XIV-XV, Rusia se uneşte sub Moscova şi îşi începe drumul de mare putere europeană. Odată cu moartea ultimului membru al dinastiei Ruricilor, se instalează o perioadă de haos, care se sfârşeşte abia în anul 1613, prin instaurarea unei noi dinastii, cea a Romanovilor.

Rusia Kieveană

Varegii scandinavi întemeiază primul regat pe pământ rusesc.

În sec. XVIII, vikingii scandinavi, denumiţi varegi sau ruşi de către slavi şi bizantini, invadează teritoriul actual al Rusiei şi Ucrainei ca războinici, negustori şi colonişti, folosind drept căi de transport râuri, cum ar fi Neva, Don şi Volga. Micile nuclee defensive din stepe devin locuri de bătălie pe drumurile care leagă Marea Baltică de Volga. Rutele comerciale, cum ar fi mările Neagră şi Caspică, existau încă din vremea Imperiului Bizantin şi al califatului Abbasid. În Constantinopol, varegii formau garda personală de elită a împăratului.

Conform Cronicii vechi Povestea vremurilor de demult, în 862 locuitorii vechii metropole comerciale slave Novgorod din nordul Rusiei au ridicat varegul pe nume Rurik la statutul de cneaz, pentru a-şi stabili feudele. Varegii au preluat puterea şi în alte oraşe, prin înţelegere sau cucerire.

Oleg cel înţelept, succesorul lui Rurik, avansează spre sud, iar în anul 882 ocupă Kievul, care devine capitala ţinutului său, cunoscut drept Rusia Kieveană. Tratatul comercial din anul 911 cu Bizanţul a deschis cnezatul către creştinism; Olga, nora lui Rurik, este botezată în anul 957. Nepotul acesteia, Vladimir I cel Mare se căsătoreşte cu sora împăratului bizantin şi se converteşte la creştinism în anul 988 ca parte a pactului cu Vasile II al Constantinopolului. Kiev devine sediul unui episcop ortodox care era supus direct Constantinopolului până în 1589.

În 1015, la moartea lui Vladimir, fiii săi se luptă pentru tron. Iaroslav cel înţelept iese învingător, iar în 1036 supune deja întregul Cnezat Kievean. În timpul domniei lui Iaroslav, Kievul trece printr-o perioadă de înflorire în arhitectură şi cultură, sub influenţa culturii bizantine. Iaroslav a pus bazele primului codice de legi rus, o combinaţie între legile bizantine şi cele slave.

Cronica rusă veche

Cronica Povestea vremurilor de demult redă istoria Rusiei Kievene până în sec. XII. A fost compilată de un autor necunoscut, probabil pe la sfârşitul sec. XI, într-un schit din Kiev. Pentru mult timp a circulat cu numele călugărului Nestor, despre care se credea că ar fi fost autorul. Însă el doar a revizuit-o, în perioada imediat următoare anului 1110.

Stăpânirea mongolă

La începutul sec. XIII, mongolii cuceresc Rusia Kieveană, divizată pe plan intern şi o obligă să plătească tribut.

În 1054, după moartea lui Iaroslav, Cnezatul Kievean a fost împărţit între fiii săi. Cel mai vârstnic membru al dinastiei Rurik ar fi trebuit să-şi exercite suveranitatea absolută, însă după schimbarea unui conducător reîncepeau întotdeauna luptele pentru tron, ducând la o diviziune tot mai pronunţată a moştenirii. Nici chiar conducătorii importanţi, cum ar fi Vladimir II (cunoscut ca Monomahul sau „conducător unic") şi Mstislav cel Mare în sec. XII nu au reuşit să reunifice Cnezatul Kievean. A început şi un declin economic, care a înrăutăţit situaţia. Comerţul profitabil pe Marea Neagră a fost pierdut în favoarea veneţienilor şi a genovezilor în sec. XIII. Doar Novgorodul a continuat să se dezvolte prin comerţul cu Hansa.

Rusia Kieveană a fost divizată din punct de vedere politic de războaie şi atacuri la frontiere. Astfel, mongolii, denumiţi tătari de către ruşi, au reuşit cu uşurinţă să cucerească cnezatele ruseşti. Prima înfrângere a ruşilor, pe râul Kalka din nord-estul Crimeii, în 1223, nu a avut consecinţe la început, căci mongolii conduşi de Genghis-Han o considerau doar o pregătire pentru cuceririle viitoare. Însă, la un deceniu după moartea lui Genghis-Han, nepotul său, Batu-Han al Hoardei de Aur, stabileşte stăpânirea mongolă în Rusia. Cnejii ruşi sunt obligaţi să plătească tribut hanilor, să achite dări şi să accepte controlul politic al guvernatorilor mongoli.

În 1240, cneazul Alexandru din dinastia Rurik respinge o invazie suedeză la râul Neva, fiind supranumit Nevski. De asemenea, în 1242, îi înfrânge pe cavalerii teutoni a lacul îngheţat Peipus. În 1263, Alexandru Nevski încredinţează oraşul Moscova în calitate de cnezat independent fiului său Daniil. Fiul lui Daniil, Ivan I, cunoscut sub numele de Kalita (pungă de bani) cumpără de la hanul Uzbec al Hoardei de Aur dreptul de a strânge birurile plătite mongolo-tătarilor de la cnezatele vecine; în 1328 se proclamă mare cneaz. Capul bisericii ortodoxe ruse se mută, de asemenea, de la Vladimir la Moscova. Marii cneji ai Moscovei se răscoală cu succes împotriva stăpânitorilor mongoli. În 1380, Dimitri Donskoi, nepotul lui Ivan, obţine prima mare victorie asupra armatei mongole la Kulikovo pe Don, profitând de faptul că Hoarda de Aur începuse să se dezintegreze în anul 1357 şi că era decimată de ciumă. Între Crimeea şi Siberia apar hanate turceşti concurente, însă acestea trec sub stăpânire rusă. Ultimul care a intrat sub influenţă rusă a fost hanatul tătarilor din Crimeea în sec. XVIII.

Ascensiunea Moscovei

Marii cneji moscoviţi îşi extind teritoriile şi se consideră succesorii împăraţilor bizantini.

Când Constantinopolul este cucerit de otomani în anul 1453, marii cneji ai Moscovei se proclamă moştenitorii legitimi ai împăratului bizantin şi protectori ai bisericii ortodoxe. Moscova are pretenţii să devină „a treia Romă". În 1472, marele cneaz Ivan III se căsătoreşte cu nepoata ultimului împărat, iar din 1478 se proclamă „suveran al întregii Rusii". De la Bizanţ preia vulturul bicefal pe blazonul moscovit, ceremonialul curţii şi domnia autocrată care caracterizează monarhia rusă până la căderea acesteia, în 1917.

Ivan avea reşedinţa ţaristă la Moscova, la Kremlin, magnific finisat de arhitecţii italieni. În 1478 anexează oraşul comercial Novgorod, care obţinuse teritorii vaste în nordul Rusiei, iar în 1480 pune capăt plăţii tributului către hanii tătaro-mongoli. Ivan şi fiul său, Vasili III, îşi extind domeniul spre vest, în detrimentul uniunii polono-lituaniene.

În 1533 Ivan IV cel Groaznic avea doar trei ani când moşteneşte tronul de la tatăl său, Vasili; între familiile nobile (boieri) izbucneşte o bătălie cruntă pentru regenţă. Când devine adult, Ivan este încoronat ţar, fiind primul conducător rus care utilizează formal această titulatură, preluată de la numele Cezar, şi începe să zdrobească puterea boierilor. Cu ajutorul nobilimii (care şi-a obţinut titlul prin servicii), al bisericii şi al unei unităţi militare de elită (streliţii), reformează armata, sistemul juridic şi guvernul. Pentru a-şi atinge obiectivele, este de o cruzime ieşită din comun şi se foloseşte de opricinici, o gardă de corp legată de el prin jurământ de credinţă. Boierii care se opuneau erau persecutaţi prin deportări, exproprieri şi asasinări, iar proprietăţile lor erau împărţite noii nobilimi loiale ţarului. În 1570, Ivan distruge Novgorodul şi ucide mii de locuitori, ca pedeapsă pentru o presupusă răscoală împotriva autorităţii sale. Într-un acces de furie oarbă, îşi ucide unul dintre fii. Ţăranii fug de teroare şi caută refugiu la cazaci, în regiunile de stepă din nordul Mării Negre.

În politica externă, Ivan IV continuă politica expansionistă a predecesorilor săi. Hanatele Kazan şi Astrahan sunt cucerite, ceea ce duce la o contralovitură a tătarilor din Crimeea, care devastează Moscova în anul 1571. Cucerirea Siberiei începe din est. În anul 1584, la Marea Albă este întemeiat portul nordic Arhangelsk, pentru a facilita comerţul cu Anglia.

În anul 1584, după moartea lui Ivan cel Groaznic, Rusia avea o suprafaţă mult mai mare, dar pe plan intern era o ruină, populaţia fiind foarte săracă, în timp ce clasele superioare erau divizate de luptele interne pentru putere care au izbucnit după moartea ţarului.

Siberia

În 1558, Ivan IV a încredinţat Stroganovilor, o familie de negustori, cucerirea Siberiei. Aceştia l-au angajat pe atamanul cazac Ermak, care în 1584 cucereşte capitala banatului sibir. Cazacii sunt urmaţi de negustori de blănuri şi colonişti. O sută de ani mai târziu, ruşii ajungeau în Extremul Orient, unde, printr-un tratat cu China, stabileau graniţele de-a lungul râului Amur.

Timpurile de restrişte

După moartea lui Ivan cel Groaznic începe perioada cunoscută sub numele de Timpurile de restrişte (Smuta).

Boris Godunov era regentul cumnatului său Feodor I, fiul debil al lui Ivan cel Groaznic şi al Anastasiei Romanova. Dimitrii, singurul frate supravieţuitor al lui Feodor, este ucis în 1591, probabil la ordinul lui Godunov. Când Feodor moare, în 1598, sfârşind linia principală a dinastiei Rurik, Godunov este ales urmaş la tron. După o foamete grea, domnia lui Godunov este afectată de mişcări sociale şi răscoale, deoarece acesta înăsprise iobăgia ţăranilor.

După moartea lui Godunov în 1605 şi după asasinarea fiului său Feodor II, Sigismund III Vasa al Poloniei şi Lituaniei încearcă să-şi extindă influenţa în Rusia şi sprijină un pretendent care se dădea drept Dimitrii, fiul lui Ivan IV. Acest Dimitrii devine ţar pentru o scurtă perioadă de timp, fiind asasinat de boierul Vasili Şuiski, care în 1606 este ales ţar de către boieri. Răscoalele ulterioare aduc în prim-plan un alt pseudo Dimitrii, din Tuşino. Sigismund pretinde tronul ţarului pentru fiul său, viitorul Vladislav IV, alungându-l pe Şuiski în anul 1610. Polonezii ţin Moscova sub ocupaţie timp de doi ani, până când eroul popular Kuzma Minin şi cneazul Dimitrii Pojarsici adună o armată rusească şi, cu sprijinul cazacilor, eliberează Moscova în 1612. În anul următor boierii aleg un nou ţar, pe Mihail Romanov III, fiul în vârstă de 16 ani al unui patriarh cu influenţă şi, prin strămătuşa sa Anastasia Romanova, vărul ultimului ţar legitim al Casei de Rurik. Timpurile de răstrişte se încheiau în sfârşit, cu toate că disputele asupra autocraţiei ţarului şi problemele sociale ale ţărănimii înfometate şi sărace, care se intensificaseră în timpurile de restrişte, aveau să afecteze Rusia şi în secolele următoare.

Ţarul Mihail, care domneşte până în anul 1633 împreună cu tatăl său, patriarhul Filaret, ajunge la o înţelegere cu Uniunea Polonia-Lituania, prin care returna teritoriile poloneze cucerite de Ivan cel Groaznic.

Dinastia imperială a Romanovilor conduce Rusia timp de peste 300 de ani pe parcursul a mai multor generaţii, între anii 1613 şi 1917, când ultimul ţar Nicolae II a fost detronat şi executat.

Cazacii

Încă din sec. XV, iobagii fugari din Rusia şi Ucraina şi tătarii împrăştiaţi s-au stabilit în stepele dintre Marea Neagră şi Munţii Ural. Aici înfiinţează comunităţi de ţărani înarmaţi liberi şi de războinici, care îşi desemnau conducătorul prin alegeri. Cazacii (de la cuvântul tătărăsc qazaq - „aventurier") aveau o reputaţie de ostaşi pricepuţi şi viteji, fiind adesea angajaţi ca mercenari de către polonezi, lituanieni şi ruşi.