III.12. Europa de Est


SECOLELE X-XV

În timpul Marilor Migraţii, slavii de răsărit se răspândesc în Europa de Est, în regiunile abandonate de triburile germanice. În anii 900, maghiarii încep colonizarea regiunii Dunării centrale. În secolele X-Xl, iau naştere regatele istorice ale Poloniei, Boemiei şi Ungariei. Ultimii care formează o naţiune unită sunt lituanienii, în sec. XIV. Dezvoltarea politică a acestor ţări se caracteriza în primul rând prin dominaţia nobilimii, în timp ce regii încercau în permanenţă să stabilească o domnie dinastică în teritoriile lor.

Dezvoltarea statului polonez în Evul Mediu

Lunga dinastie a Piastilor nu reuşeşte să instaureze o monarhie puternică. Astfel, până în sec. XIII, numeroase teritorii sunt pierdute în favoarea Germaniei şi a altor state vecine.

Sub Casa princiară a Piastilor, tribul vest-slavic Polanie, stabilit între râurile Oder şi Vistula, devine nucleul viitoarei Polonii. În anul 960 Mieszko I preia puterea şi se converteşte la creştinism, adoptându-l cu scris latin. Deşi Ottonienii doreau să împiedice concentrarea masivă a puterii în est, Mieszko I şi fiul său, Boleslav I Chrobry (cel Viteaz), menţin la început o relaţie de prietenie cu Ottonienii saxoni germani. După sfârşitul dinastiei Ottoniene, în 1024, Boleslav se proclamă rege şi asigură independenţa Poloniei extinzându-şi autoritatea în sud prin anexarea regiunilor Silezia, Cracovia, Sandomiezz şi în est pe teritoriile de pe Bugul Superior.

Cazimir I Odnowiciel, nepotul lui Boleslav I, se confruntă cu răscoale ale păgânilor şi cu invazii dinspre Boemia şi Kiev. În anul 1138, Boleslav III Krzywousty restructurează monarhia, făcând ca cel mai vârstnic membru al dinastiei să fie conducătorul capitalei Cracovia, iar ceilalţi membri ai familiei să domnească drept prinţi autonomi în provincii. Însă, în locul stabilităţii dorite, această schimbare duce la fărâmiţarea Poloniei. Nobilimea şi clerul profită de lipsa unei monarhii puternice. După înfrângerea catastrofală suferită din partea mongolilor din anul 1241 de la Legnica, Polonia este salvată doar de moartea hanului şi de retragerea ulterioară a hoardei mongole.

Între timp, germanii năvăleau din ce în ce mai puternic dinspre vest. În sec. XII, triburile slave dintre Elba şi Oder îşi pierduseră deja independenţa şi, cu câteva excepţii, identitatea culturală, din cauza politicilor germanice de cucerire şi a colonizării. În sec. XIII, conducătorii autohtoni din Pomerania şi Silezia încurajează fluxul de colonişti germani, iar în anul 1226 prinţii din dinastia Piastilor ai Mazoviei caută ajutor de la Ordinul Cavalerilor teutoni împotriva păgânilor prusaci. Din punct de vedere politic, teritoriile „germanizate" se supun regelui german. În sec. XIV-XV, cavalerii teutoni devin nişte adversari de temut ai Poloniei.

Polonia şi Lituania ca puteri importante în Europa de Est

Polonia şi Lituania, unite sub Iagello, devin cel mai mare stat din Europa de Nord-Est, cu toate că poziţia internă a conducătorilor săi rămâne slabă.

După o perioadă de dominaţie boemiană, Polonia este reunificată sub Vladislav I Lokielek (cel Scurt), care este încoronat rege în anul 1320 în Cracovia. Fiul său, Cazimir III, devine rege în anul 1333. Se ocupă de dezvoltarea extinsă a ţării şi îi invită pe evreii, care scăpaseră de pogromurile din Europa de Vest, să se stabilească în Polonia. Ajunge la un acord cu regii Boemiei, prin care aceştia renunţă la pretenţiile asupra coroanei poloneze în schimbul Sileziei.

Deoarece linia principală a dinastiei Piastilor se încheia odată cu moartea lui, în anul 1370, acesta a lăsat tronul prin testament nepotului său, Ludovic I de Anjou, regele Ungariei, cunoscut sub numele de cel Mare, pentru a întări astfel imperiul. Însă nobilimea poloneză se foloseşte de această perioadă de tranziţie pentru a câştiga avantaje. Prin Pactul de la Kosice din anul 1374, Ludovic este obligat să facă şi mai multe concesii, pentru a asigura tronul fiicei sale, Jadwiga. Nobilimea şi-a folosit imediat puterea imensă pentru a o obliga pe Jadwiga să se căsătorească cu Jogaila marele duce al Lituaniei, care în anul 1386 este încoronat rege al Poloniei sub numele de Vladislav II Iagello.

În acel timp, Lituania era încă o ţară tânără şi în mare parte păgână. Primul mare duce al Lituaniei fusese Gediminas, bunicul lui Jogaila, care luptase împotriva teutonilor şi profitase de declinul Rusiei Kievene. În 1325, Gediminas cucereşte Kievul şi extinde graniţele Lituaniei până în interiorul Rusiei şi Ucrainei de azi.

După unificarea sub Jadwiga şi Vladislav, Polonia îi înfrânge pe cavalerii teutoni în bătălia de la Grunwald (Tannenberg). În Tratatul de la Torun din anul 1466, Ordinul cavalerilor teutoni este obligat să cedeze teritorii extinse către Cazimir IV, fiul lui Vladislav, şi să-l recunoască drept suveran. Regatul polono-lituanian se întindea acum de la Marea Baltică la Marea Neagră şi era cel mai mare stat ca teritoriu de pe harta Europei.

Pe plan intern, dinastia Iagello se confrunta în dispute cu marea nobilime, cunoscută sub numele de magnaţi. Astfel, Cazimir IV caută sprijin de la păturile inferioare ale nobilimii (şleahta), cărora le acordă privilegii la taxe şi îi acceptă în parlamentul (seim) polonez. Însă magnaţii şi şleahta se unesc, promovând principiul monarhiei elective şi cerând libertăţi şi mai mari de la noul conducător. În 1505, succesorul lui Cazimir este obligat să accepte legea „nimic nou" (nihil novi), conform căreia nu se lua nici o hotărâre fără aprobarea nobilimii. Posesia proprietăţilor devine un privilegiu al nobilimii, iar ţăranii sunt transformaţi în iobagi. După 1652, un singur membru al seimului putea să respingă o decizie prin „liberum veto". Se dezvoltă o republică aristocratică monarhică. Însă regii polonezi din sec. XVIII nu pot ţine piept expansiunii regilor absolutişti care domneau în ţările vecine Prusia, Austria şi Rusia şi Polonia dispare ca stat.

Boemia

Dinastia cehă de Premysl întemeiază regatul Boemiei. Sub dinastiile ulterioare au loc numeroase conflicte şi dispute cu aristocraţia.

În sec. IX, cnezii de Premysl unifică triburile slave din vest care se stabiliseră în Boemia. Prinţul Sf. Wenceslas caută să închege legături cu Sfântul Imperiu Roman şi promovează creştinismul. În anul 929 este asasinat de fratele său, Boleslav I, care este obligat să accepte suzeranitatea Sfântului împărat Roman. Boemia devine parte autonomă a imperiului, iar în 1198 împăratul german conferă dinastiei de Premysl titlul de regi ereditari.

În anul 1251, regele Otakar II al Boemiei ocupă Austria şi ţinteşte la coroana germană. Când Rudolf I de Habsburg este ales rege al Germaniei în 1273, primeşte o provocare din partea lui Ottokar. Însă acesta moare în bătălia de la Marchfeld din anul 1278, iar Austria cade sub controlul Habsburgilor. Dinastia de Premysl se stinge în anul 1306, odată cu moartea lui Wenceslas III, nepotul lui Ottokar.

Ioan de Luxemburg, fiul împăratului Henric VII, moşteneşte coroana Boemiei prin căsătoria cu Elisabeta, sora lui Wenceslas. În 1347 este urmat de fiul său, Carol IV. Regimul autoritar al lui Wenceslas IV, fiul lui Carol, a dus la revolta noblimii, la care au participat chiar şi rudele sale. Structura de stat se prăbuşeşte complet în momentul în care conflictul cu husiţii se transformă în război civil. Sigismund, fratele lui Wenceslas, nu este recunoscut ca rege al Boemiei decât cu puţin timp înainte de moartea sa, în 1437, cu toate că fusese sfânt împărat roman din anul 1410.

Când László V (Posthumus), nepotul lui Sigismund, moare, în anul 1457, George Podebrady, un nobil local, regent al minorului László, este ales rege. A fost primul rege care a căutat sprijin de la husiţii moderaţi. În 1417 este urmat de Vladislav (Ulászló) II, care moşteneşte şi Ungaria în 1490. Habsburgii recapătă controlul asupra Boemiei şi Ungariei prin dubla căsătorie a copiilor lor cu nepoţii sfântului împărat roman Maximilian I. Însă poziţia conducătorilor Habsburgi în Boemia rămâne slabă. Aristocraţia boemă este înfrântă în Războiul de 30 de Ani, în care i-a sprijinit pe adversarii Habsburgilor, fapt care duce la pierderea totală a independenţei Cehiei.

Husiţii

În 1415, Jan Hus, reformator boem, participă pentru prima dată la Conciliul de la Constanţa. Critică secularizarea bisericii şi astfel este condamnat ca eretic la arderea pe rug. Adepţii săi din Boemia se revoltă împotriva lui Sigismund de Luxemburg, care îl asigurase pe Hus că va avea liberă trecere, dar acum îl considera trădător. Husiţii terorizează regiuni întinse din imperiu, iar unele dintre cruciadele organizate împotriva lor eşuează. Numai divizarea husiţilor din 1433 a făcut posibil un compromis cu facţiunea moderată a acestora, Sigismund revenind astfel în Boemia.

Ungaria

Ungaria devine stat sub dinastia lui Árpád. Nobilimea încrezătoare nu renunţă la privilegii nici măcar în faţa ameninţării otomane.

Încă din vremea hunilor, în sec. IV-V, nomazii au continuat să avanseze din stepele Eurasiei către Europa. În anii 900, maghiarii (sau ungurii) conduşi de prinţul Árpád se mută în teritoriul lăsat de avari după înfrângerea din anul 796 în faţa lui Carol cel Mare. În timpul raidurilor extinse de jefuire, maghiarii ajung până la Roma; după înfrângerea din anul 955 suportată din partea armatei germane se stabilesc în spaţiul transdanubian (Panonia), Ungaria de astăzi.

Prinţul Geza, urmaş al lui Árpád, se converteşte la creştinism şi asigură familiei sale o poziţie de dominaţie. În anul 1001, fiul său, Ştefan I (Sf. Ştefan), este încoronat ca primul rege al Ungariei.

Cu sprijin german, acesta construieşte o structură guvernamentală şi ecleziastică. Succesorii săi cuceresc Croaţia şi Transilvania, unde s-au stabilit mulţi germani. În 1222, nobilimea îl forţează pe Andrei II să emită Bula de Aur, care recunoştea drepturile nobilimii şi ale bisericii. Regiunile germane din Transilvania primesc şi ele o autonomie largă. Dinastia Árpád se sfârşeşte în anul 1301, odată cu moartea lui Andrei III.

În 1307, un membru al dinastiei franceze de Anjou preia tronul, după o perioadă de frământări pentru putere. Ludovic I cel Mare urcă pe tron în anul 1342 şi reuşeşte pentru un timp să scadă din puterea baronilor. În 1370, îi succede unchiului său, Cazimir III, ca rege al Poloniei. După moartea lui Ludovic, teritoriul este din nou divizat; Polonia revine fiicei sale Jadwiga, iar fiica sa Maria şi ginerele său Sigismund îi urmează la tron în Ungaria. În 1396, Sigismund suferă o înfrângere zdrobitoare în faţa otomanilor la Nicopole, pe Dunăre. În schimbul sprijinului financiar, baronii pretind tot mai multe privilegii de la monarhul din ce în ce mai strâmtorat, care în 1410 devine rege al Germaniei, în 1419 al Boemiei şi în anul 1433, împărat. După moartea ginerelui lui Sigismund şi a moştenitorului acestuia, Albert de Austria începe o nouă luptă pentru tron. În Ungaria, nobilul maghiar János Hunyadi devine regentului László Posthumus fiul lui Albert. După moartea lui László, în 1457, maghiarii îl aleg ca rege pe Matei Corvin, fiul lui Hunyadi.

În timpul domniei lui Matei Corvin, care a menţinut o strălucitoare curte renascentistă, Ungaria a avut cel mai mare teritoriu din istoria sa. Ocupă regiuni mari din Boemia şi Austria în timpul campaniilor împotriva lui George Podebrady (care, ca husit, fusese excomunicat de către papă) şi a împăratului Frederick III, care pretindea moştenirea lui László. În final, Matei Corvin se împacă cu Frederick şi cu Vladislav (Ulászló) II, succesorul lui George Podebrady, care este ales rege după moartea lui Matei Corvin, deoarece acesta nu avea copii legitimi.

Ludovic II, fiul lui Vladislav, moare în bătălia de la Mohács împotriva otomanilor, Ungaria fiind aproape în întregime ocupată de aceştia. Cumnatul lui Ludovic, habsburgul Ferdinand I, este acceptat ca rege al Ungariei doar în zona de frontieră dintre Ungaria şi Austria.