III.11. Nordul Europei


SECOLELE VIII-XVI

În sec. VIII, din Scandinavia, vikingii au navigat de-a lungul coastelor Europei. Au pornit ca războinici şi piraţi, dar mai târziu au devenit comercianţi şi colonişti. Regatele Norvegiei, Danemarcei şi Suediei au luat naştere în Scandinavia în secolele IX-X, sub influenţa covârşitoare a creştinismului. Regii s-au confruntat permanent cu opoziţia unei nobilimi puternice. Chiar şi după unirea celor trei regate nordice sub acelaşi sceptru pentru trei secole (XIV-XVI) prin Uniunea de la Kalmar (1397), punctele slabe ale structurii statale au persistat, uniunea s-a destrămat.

Vikingii şi Regatul Norvegiei

Navigatori îndrăzneţi, vikingii au dominat pentru un timp mările din jurul Europei. Norvegia a cunoscut apogeul din sec. XIII până în anul 1387, când a căzut sub dominaţie daneză.

Locuitorii Scandinaviei de la începutul Evului Mediu erau denumiţi vikingi, varegi sau normanzi, deşi nu erau uniţi etnic sau politic. Cu timpul, mai multe grupuri şi-au părăsit patria din lipsă de resurse sau din cauza unor schimbări politice, dar şi din dorinţa de aventură. Progresul înregistrat de vikingi în construcţia de nave le-a permis să întreprindă incursiuni de atac şi jaf de-a lungul coastelor europene şi să pătrundă în interiorul continentului pe cursul râurilor. Comerţul era important pentru ei, după cum o dovedesc porturile comerciale pe care le-au înfiinţat, cum este Haithabu din nordul Germaniei. Vikingii s-au transformat în colonişti şi fondatori de imperii în Anglia, Irlanda, Normandia şi Rusia. Ei au ajuns în Islanda şi Groenlanda, iar în jurul anului 1000 o expediţie condusă de Leif Eriksson a atins coasta Americii de Nord.

În patria vikingilor, influenţa tot mai mare a regilor a diminuat vechea autonomie şi independenţa clanurilor. Oponenţii noilor regate se alăturau de obicei emigranţilor. Harald I Păr-Frumos a fost cel dintâi care a unificat regatele norvegiene, în jurul anului 870. Creştinismul a ajuns în Scandinavia, fiind introdus cu forţa pe alocuri. În sec. XI, Olaf I Tryggvason şi Olaf II Haraldsson (Sfântul Olaf) au folosit Biserica pentru a promova centralizarea statului. La fel ca şi în alte părţi ale Europei, în sec. XII au apărut controverse legate de numirea clericilor. Sverre Sigurdsson a reuşit să reconsolideze monarhia până în 1202. În timpul domniei nepotului său, Haakon IV cel Bătrân, norvegienii şi-au impus dominaţia în 1261 asupra Groenlandei şi a Islandei un an mai târziu. Vreme de secole, Islanda fusese condusă de Althing, adunarea bărbaţilor liberi în care se discutau chestiuni politice şi juridice. În anul 1319, familia Folkung din Suedia a moştenit Regatul Norvegiei, iar în anul 1380 acesta a ajuns pe cale ereditară în stăpânirea reginei Margareta I a Danemarcei, ambele rămânând unite până în 1814.

Danemarca şi Suedia

În Uniunea de la Kalmar, Danemarca încearcă să domine regiunea însă întâmpină o opoziţie acerbă, mai ales din partea Suediei.

Dezvoltarea regatului danez începe odată cu Gorm cel Bătrân, care, în anii 940, îi cucereşte pe vikingii din Haithabu. Fiul său Harold II Dinte Albastru, îl urmează în anul 950, însă este ucis în 986 de fiul său, Sweyn I Forkbeard. Sweyn şi fiul acestuia, Canut cel Mare cuceresc Anglia şi Norvegia, punând astfel bazele unui regat măreţ pe coastele Mării Nordului. Însă, la câţiva ani după moartea lui Canut, în anul 1035, Anglia şi Norvegia îşi recâştigă independenţa.

În secolele XI-XII, Danemarca este slăbită de luptele succesiune. Începând cu anul 1157, Valdemar cel Mare reuşeşte să cucerească teritoriile din nordul Germaniei şi de pe coasta Mării Baltice, însă fiul său, Valdemar II, este înfrânt de către prinţii Germaniei de Nord şi de oraşul hanseatic Lübeck în bătălia de la Bornhoved din 1227. După Războiul Hanseatic, Valdemar IV Atterdag este obligat să îndeplinească pretenţiile Ligii Hanseatice, prin Tratatul de la Stralsund din anul 1370. Fiica sa, Margareta I, văduva regelui Haakon IV Mangusson al Norvegiei şi Suediei, asigură coroana fiului său Olaf; după moartea acestuia în anul 1387, preia ea însăşi regatul. În anul 1397, uneşte cele trei regate în Uniunea de la Kalmar.

Istoria monarhiei suedeze începuse în anul 980, odată cu Erik III Bjornsson. Fiul acestuia, Olaf Skotkonung III este botezat în 1008. Cu toate acestea, întreaga perioadă a Evului Mediu târziu este caracterizată prin ciocniri cu facţiunile noncreştine ale populaţiei şi prin luptele pentru tron între dinastiile rivale. În anul 1250, Casa de Folkung preia tronul. Fondatorul acesteia, Birger Jarl, regent al imperiului, desăvârşeşte cucerirea Finlandei, care fusese Suedia într-o măsură mai mare decât Norvegia este afectată de dominaţia daneză din interiorul Uniunii de la Kalmar. Nobilimea suedeză se răscoală împotriva urmaşilor Margaretei I a Danemarcei, mai ales împotriva regilor Casei de Oldenburg, care domneau după anul 1448. Această stare de frământare ia sfârşit în anul 1523, când Gustav I Vasa, regele Suediei, se desparte de Danemarca.

Liga Hanseatică

Lübeck şi alte oraşe comerciale s-au unit în secolele XII-XIV, formând Liga Negustorilor Hansei. Liga Hanseatică menţinea puncte comerciale comune, apăra drumurile corăbiilor lor comerciale (aşa-zisele coguri) împotriva atacurilor piraţilor şi intervenea în politica internă a ţărilor vecine pentru a obţine mai multe concesii favorabile. Puterea din ce în ce mai mare a statelor nord-europene şi reorientarea, în sec. XVI, a principalelor rute comerciale din Marea Baltică spre Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic au dus la declinul Hansei.