II.7. Etruscii: de la Liga oraşelor la imperiul roman


SEC. VII-I Î.HR.

Între sec. VII-I î.Hr., etruscii au prosperat ca o civilizaţie independentă în centrul Peninsulei Italice. Nici măcar în Antichitate nu se ştia cu siguranţă dacă erau originari din acea regiune, întrucât ei asimilaseră deja mitul roman despre Enea şi înfiinţarea Romei. Etruscii credeau în predestinare şi considerau că viaţa le era în întregime controlată de zei, iar cultele de sacrificiu şi cele ale morţilor au avut un rol cu totul special în civilizaţia lor. Începând cu sec. V, istoria etruscilor a fost strâns legată de cea a romanilor.

Civilizaţia Ligii celor douăsprezece oraşe

O confederaţie formată din douăsprezece oraşe etrusce a dominat iniţial comerţul în Marea Mediterană, dar a cedat apoi sub presiunea grecilor din Sicilia.

Etruscii se aflau deja în Peninsula Italică în sec. VII î.Hr. Astăzi nu mai sunt consideraţi a fi migratori sosiţi din est, deşi existau similitudini culturale cu civilizaţia greacă timpurie, după cum o dovedesc scrierea lor şi vasele pictate. Principalele urme ale civilizaţiei etrusce le constituie mormintele care seamănă cu nişte case şi obiectele găsite în cavourile decorate cu fresce. Etruscii au ridicat necropole, cum sunt cele de la Orvieto şi Cerveteri, care aveau propriile reţele de drumuri. Ei venerau mai multe divinităţi, care ulterior s-au amestecat cu cele romane. Varro era zeul suprem al războiului şi al vegetaţiei. Profeţiile făcute de haruspex, preotul care căuta semne în măruntaiele animalelor sacrificate şi interpreta fulgerul şi zborul păsărilor, erau extrem de importante pentru acest cult.

Etruscii se organizaseră politic sub forma unei ligi constituite din douăsprezece oraşe-stat conduse de preoţi-regi. Liga a avut la bază o comunitate formată în jurul templului zeului Voltumna de la Volsinii, dar urmărea şi scopuri politice comune. În sec. VII-VI î.Hr., etruscii s-au extins pornind din centrul civilizaţiei lor, teritoriul de astăzi al Toscanei, spre sudul Peninsulei Italice şi au traversat Apeninii înspre nord. În jurul anului 650 î.Hr. au înfiinţat Roma prin unirea mai multor aşezări din zonă.

Graţie bogăţiei în minereuri a Etruriei, au fost create începând din sec. V multe legături comerciale cu fenicienii, cartaginezii şi grecii, în special cu cei din Sicilia. De-a lungul timpului, etruscii au intervenit tot mai mult în politica Siciliei şi au creat contacte cu tiranii din Siracuza, atunci când aceştia şi-au extins sfera de influenţă şi în peninsulă. Distrugerea flotei etrusce la Cumae în 474 î.Hr. a marcat sfârşitul etruscilor ca forţă politică şi a permis Romei să îşi înceapă ascensiunea.

O viaţă luxoasă

Comerţul prosper cu resurse minerale şi alte materii prime permitea clasei superioare etrusce să trăiască în mare bogăţie. Dovadă sunt articolele de lux aşezate în morminte. Ele urmau să fie folosite în viaţa de apoi. Etruscii ştiau totuşi cum să se bucure şi de viaţa pământească, organizând banchete şi petreceri somptuoase, cu muzică şi întreceri sportive. Scriitorii greci şi romani au remarcat moralitatea îndoielnică a vecinilor lor, dar admirau realizările lor culturale.

Etruscii sub dominaţia romană

Pe măsură ce Roma devenea tot mai puternică, oraşele etrusce îşi pierdeau autonomia şi etruscii au fost constrânşi să devină aliaţi. Ei erau consideraţi cetăţeni romani, lipsiţi însă de dreptul la vot. În cele din urmă au fost complet integraţi în imperiu.

La început, Roma era doar o parte a lumii etrusce, fiind condusă de dinastia Tarquinilor. Când etruscii au fost alungaţi de romani în anul 510 î.Hr., regele etrusc Porsenna din Camars (oraşul Chiusi de astăzi), care este frecvent menţionat de cronicari antici, a asediat şi a cucerit oraşul. Eforturile sale au fost însă inutile, întrucât Roma a devenit o republică. Revolta populară împotriva familiilor patriciene bogate în jurul anului 500 î.Hr. a marcat sfârşitul monarhiei etrusce şi în celelalte oraşe.

În sec. V, localităţile etrusce au fost atacate simultan de celţi şi de romanii care se extindeau mereu. Conflictele dintre Roma şi Tarquinia, principalul oraş din Liga celor douăsprezece, au afectat pe rând, în 353 î.Hr. toate aşezările din Etruria. Oraşul-stat etrusc Caere a fost rapid cucerit şi populaţia sa a fost asimilată de către romani. Locuitorii au devenit „aliaţi", cetăţeni romani deţinând toate privilegiile, mai puţin dreptul la vot. Urmând acest model, romanii au subjugat toate oraşele etrusce şi aşezările din Peninsula Italică, integrându-le în imperiul lor. Astfel, oraşele Veii (396), Nepete (386) şi Sutrium (383), care fuseseră 510 î.Hr. deja cucerite, au primit acelaşi statut. Între 310 şi 283, ultima coaliţie militară etruscă, a suferit înfrângere după înfrângere în faţa romanilor lângă Lacul Vadimonian. În acest mod a fost distrusă total autonomia etruscă.

Declinul economic şi cultural a urmat căderii politice, iar oraşele etrusce aflate sub dominaţie romană au fost afectate puternic de atacul galilor în 225 î.Hr. şi apoi de înaintarea cartaginezilor conduşi de Hannibal în 218-207.

Zonele din jurul oraşelor au fost drastic depopulate din cauza jafurilor şi invaziilor violente, iar mulţi ţărani etrusci au sărăcit, devenind sclavi. Decăderea socială a teritoriilor etrusce i-a determinat pe fraţii Gracchi să facă reforme sociale în sec. II î.Hr. Apoi Marius a format o armată de voluntari din rândurile etruscilor săraci în 87 î.Hr. Răzbunarea rivalului acestuia, Sylla, a lovit greu Etruria. În timpul domniei împăratului Augustus, teritoriul etrusc a fost complet încorporat în Imperiul Roman, devenind Regio VII, ceea ce însemna că cetăţenii aveau în sfârşit drept de vot.