II.8. Roma: Republica - de la origine până la declin


753-82 Î.HR.

Prima imagine a Romei despre sine a fost extrasă din mitul fondării sale sub formă de republică. Ascensiunea ei s-a bazat pe declinul politic al etruscilor şi asimilarea acestora. Roma s-a extins mai întâi în întreaga Peninsulă Italică, obţinând apoi hegemonia asupra regiunii mediteraneene şi a Orientului Apropiat. Cei doi stâlpi ai politicii romane erau: pe plan intern structura sa de republică şi pe plan extern expansiunea teritorială. Strategia internă a eşuat din cauza frământărilor sociale care au făcut posibilă ascensiunea dictatorilor militari, de la Marius la Iuliu Cezar. Politica externă a fost însă esenţială, Roma reuşind să îşi extindă sfera de influenţă.

Mit, fondare şi perioada timpurie

Mitul fondării sale i-a servit Romei pentru formarea propriei imagini şi a identităţii sale ca stat. Lupta pentru obţinerea puterii militare a creat inegalitate între clasele superioare (patricienii) şi cele inferioare (plebeii).

Pentru nici un alt mare imperiu al lumii mitul propriei creaţii nu a jucat un rol atât de important ca pentru Roma. Romanii erau descendenţii eroului troian Enea, care, potrivit Eneidei lui Virgiliu, a debarcat în Italia şi a fondat Alba Longa, oraşul din care va lua naştere Roma. Potrivit tradiţiei Romulus este considerat a fi fondatorul şi primul rege al Romei, data menţionată fiind 21 aprilie 753 î.Hr.

Roma a avut în total şapte regi, a căror succesiune a fost încheiată de Tarquinius Superbus, detronat în 510 î.Hr. Căderea acestuia s-a datorat, printre altele, şi răpirii Lucreţiei, soţia nobilului Collatinus, de către fiul regelui. Nepotul lui Collatinus, Iunius Brutus, a fost probabil iniţiatorul reformelor care au favorizat apariţia consulatului.

În realitate, Roma, a fost iniţial colonie etruscă în jurul anului 650 î.Hr., sau chiar mult mai târziu, în 575 î.Hr. Ea a fost condusă o perioadă de către regii etrusci din familia Tarquinilor, care au fost însă înlăturaţi după înfrângerea etruscilor de la Cumae, în 474 î.Hr. Încă din timpul monarhiei a apărut împărţirea societăţii între „călăreţi" (cavaleri), din care au provenit familiile de patricieni şi masele (plebei) care alcătuiau gradele militare inferioare. Comandantul suprem al armatei (praetor maximus) lua hotărârile cu privire la posturile de conducere, acordându-le exclusiv patricienilor. Odată cu preluarea tacticii falangelor greceşti, gradele inferioare din armată au devenit tot mai importante. Istoria Romei este profund marcată de competiţia dintre patricieni şi plebei. Ei se luptau pentru poziţiile militare de conducere, care deschideau accesul spre politică. La început, Roma, la fel ca şi oraşele greceşti, a trecut prin mai multe frământări sociale, atunci când fermierii şi ţăranii au sărăcit şi au intrat în sclavie din cauza unor crize ale agriculturii şi a suprapopulării.

Romulus şi Remus

Romulus şi Remus au fost gemenii lui Rhea Silvia şi Marte, zeul războiului. Ei au fost abandonaţi pe malul râului Tibru şi alăptaţi de o lupoaică, aceasta devenind ulterior simbolul Romei. Romulus şi-a ucis în cele din urmă fratele, pentru că acesta sărise peste primele ziduri ale Romei, care trebuiau să fie inexpugnabile.

Lupta pentru constituirea Republicii

Primele legi ale Romei şi sistemul de conducere cu doi consuli urmăreau să restabilească fragilul echilibru între patricieni şi plebei.

Primul cod roman de legi, cunoscut drept „Cele Douăsprezece Table", a fost redactat în jurul anului 450 î.Hr., sub presiunea exercitată de plebei. Acesta a constituit fundamentul legii romane până la apariţia primilor împăraţi, garantând, printre altele, egalitatea în faţa legii a patricienilor şi a plebeilor. Lupta de clasă s-a încheiat abia în 300 î.Hr., când plebeii au câştigat accesul la posturile superioare în stat (magistraţi) şi la cele clerice, putând deveni preoţi.

Sistemul politic al noii Republici avea ca scop crearea unui echilibru politic între patricieni şi plebei. Senatul, corpul suprem de magistraţi, a trebuit să accepte plebei printre membrii săi. El a rămas totuşi controlat de patricieni, în vreme ce plebeii au primit importanta funcţie de „tribuni ai poporului", putând astfel să reprezinte drepturile acestuia şi să aibă propria lor adunare. Roma avea acum o structură mixtă, cu elemente monarhice (magistraţii), aristocratice (Senatul) şi democratice (adunarea poporului).

Lupta pentru drepturi egale a început în 367 î.Hr. cu alegerea a doi consuli, în mod ideal unul patrician şi unul plebeu. Acestora li se alătura şi un praetor („cel care merge înainte"), în calitate de judecător suprem al curţii civile şi de „arbitru". Pe toată durata existenţei Republicii, mandatul consulilor a fost de câte un an. În caz de război, ei erau de asemenea comandanţi supremi ai forţelor armate, câtă vreme nu exista un dictator. Acest sistem cu doi consuli a fost păstrat şi în timpul imperiului.

După restaurarea stabilităţii interne, ameninţate de atacul galilor din 387 î.Hr., Roma şi-a început expansiunea devenind imperiu mondial în sec. III-II î.Hr. Odată cu înfrângerea etruscilor şi victoria asupra samniţilor din centrul Peninsulei Italice, romanii au preluat controlul întregii Italii şi s-au făcut remarcaţi în regiunea Mării Mediterane, opunându-se puterilor maritime reprezentate de Sicilia şi Cartagina. Purtând numeroase războaie, Roma şi-a afirmat hegemonia din vestul Europei până în Grecia şi Orientul Apropiat. Ultima ameninţare serioasă împotriva sa a constituit-o expediţia nereuşită a cartaginezilor conduşi de Hannibal între anii 218-201 î.Hr., înfrânţi de către romani sub conducerea lui Publius Cornelius Scipio în bătălia de la Zama (202 î.Hr.).

Graţie armatei bine echipate şi disciplinate, a coloniilor sale şi a practicii de a acorda cetăţenia romană sau de a realiza alianţe permanente cu inamicii învinşi, Roma a putut să acorde atenţie, la fel ca şi Atena în sec. V-IV î.Hr., dezvoltării libertăţii interne şi expansiunii teritoriale externe.

Criza Republicii

Puterea statului a crescut rapid, mărind şi inegalităţile sociale din Roma. Atunci când Senatul a respins cu brutalitate reforma agrară propusă de fraţii Gracchi, criza generală s-a agravat şi frământările sociale ameninţau să distrugă structurile politice ale Republicii.

Începând cu sec. II î.Hr., Roma devenise un imperiu mondial, care se baza totuşi pe tradiţiile culturale ale altor popoare. La început, a fost puternic influenţată de civilizaţia greacă, iar mai târziu de cea elenistică şi de aspectele sale orientale. Marile familii de patricieni, precum Fabienii, Iulio-Claudienii şi Scipionii, din rândurile cărora se ridicaseră generaţie după generaţie consuli şi generali, erau foarte respectate şi acumulaseră bogăţii în urma campaniilor militare şi prăzilor de război. Ei stăpâneau oraşul prin reţeaua clientelară.

Tributul plătit de populaţiile învinse şi de către aliaţi a adus Romei cantităţi enorme de bani şi metale preţioase. Scandalurile de corupţie, în special în administraţia provinciilor, au destabilizat Republica. Luptele sociale dintre marii proprietari latifundiari şi plebeii săraci din oraşe ameninţau din nou liniştea Romei.

În 133 î.Hr., tribunul roman Tiberius Gracchus a provocat Senatul prin programul de reformă agrară propus pentru a facilita o redistribuire mai echitabilă a pământurilor. Mulţi patricieni s-au opus şi Tiberius a fost ucis în anul 132, împreună cu majoritatea susţinătorilor săi în ciocnirile amintind de un război civil între plebei şi trupele Senatului. Fratele său mai mic, Gaius Gracchus a preluat programul de reformă şi a propus crearea unei colonii pentru plebei în provinciile imperiului. Tot el a provocat o criză naţională când a promis cetăţenie deplină aliaţilor Romei. Noile încercări de revoltă au fost înăbuşite de Senat şi patricieni, care l-au silit pe Gaius să se sinucidă.

Confruntările au slăbit puterea Senatullui şi a consulilor, care susţinuseră mereu interesele patricienilor în detrimentul plebeilor. Forţa Romei s-a făcut simţită în această situaţie, provocată mai ales de ameninţările externe, precum războiul împotriva regelui Iugurta al Numidiei (111-105 î.Hr.) şi de atacurile triburilor germanice de cimbri şi teutoni în nordul Peninsulei Italice (113-101 î.Hr.).

Cornelius Scipio Africanus cel Bătrân

Publius Cornelius Scipio Africanus cel Bătrân (cca 235-183 î.Hr.), cel mai de seamă general roman înainte de Iuliu Cezar, a luptat împotriva generalului cartaginez Hannibal. S-a aflat la comanda trupelor romane din Peninsula Iberică, în calitate de proconsul. Din 210 î.Hr. până în anul 206 i-a alungat pe cartaginezi şi în 204 a debarcat în nordul Africii, unde l-a învins pe Hannibal la Zama în 202. El a participat de asemenea la războaiele Romei împotriva lui Antioh III al Siriei.

Războiul civil

Conflictul politic dintre generalii Gaius Marius şi Lucius Cornelius Sylla a dat naştere unui război civil care a divizat statul roman. După guvernarea lui Marius şi Cinna, Sylla a înfiinţat un regim dictatorial care a dus la destrămarea Republicii.

În 107 î.Hr., Senatul l-a însărcinat pe ambiţiosul general Gaius Marius să apere Roma de inamicii externi. El l-a învins pe regele Iugurta şi triburile germanice care ameninţau Roma dinspre nord. În acelaşi timp, el aspira să intre în politică, beneficiind de susţinerea trupelor sale. A devenit consul de mai multe ori. Marius s-a dedicat cauzei plebeilor şi a format un corp de armată de voluntari în care puteau intra plebeii săraci având o emblemă simplă, vulturul roman. După încheierea serviciului militar, aceşti voluntari primeau pământ, putând crea în provincii colonii de plebei şi ostaşi.

Senatul dezbătea reforma agrară când aliaţii s-au ridicat împotriva Romei. Ei au renunţat la lupta dusă între 91-89 î.Hr. doar când li s-a acordat cetăţenie romană deplină. În timpul acestui conflict s-a remarcat comandantul de trupe Lucius Cornelius Sylla, care îşi câştigase porecla de „Felix", norocosul, pentru succesele obţinute. El a fost ales consul în 88 î.Hr., dar Senatul l-a eliberat din funcţia de comandant suprem al armatei în războiul împotriva lui Mitridate VI din Pont, cedând-o lui Marius. Sylla s-a îndreptat spre Roma cu trupele sale, l-a exilat pe Marius în Africa şi şi-a reluat postul de comandant suprem. Pentru prima dată se întâmpla ca un comandant militar să îşi impună voinţa prin forţă şi astfel a început războiul civil.

Imediat după ce Sylla a plecat să lupte împotriva lui Mitridate, Lucius Cornelius Cinna (consul între 87-84 î.Hr.), aliat al lui Marius, a venit cu propria sa armată la Roma pentru a prelua puterea. Cinna a ocupat oraşul în 86 şi a domnit ca dictator până la asasinarea sa de către propriile trupe răsculate în 84. Sylla s-a întors în anul următor, câştigând de partea sa o mare parte a patricienilor şi a Senatului.

În 82 î.Hr., Sylla a preluat controlul în Roma ca dictator şi „a restituit puterea statului şi Senatului". Perioada următoare a fost una de persecuţie brutală a rivalilor săi. Din ordinul lui Sylla, susţinătorii lui Marius şi Cinna au fost vânaţi şi ucişi, împreună cu familiile lor („proscripţii"). În 81-80, Sylla a rescris constituţia, acordând mai multă putere Senatului şi limitând atribuţiile tribunilor. Funcţionarii de stat şi tribunalele au primit noi puteri şi jurisdicţii. De asemenea, 120.000 de soldaţi veterani au primit pământ în Peninsula Italică. În 79 î.Hr., Sylla a demisionat de bunăvoie şi s-a retras la ţară, murind la puţin timp după aceea. Modificările aduse de el constituţiei romane nu i-au supravieţuit, dar conflictul dintre el şi generalul Marius a servit ca precedent pentru dictaturile ulterioare.

Descriere a Proscripţiilor:

„Sylla s-a dedat acum măcelului, şi crime fără număr sau limite se produceau în tot oraşul. Mulţi au fost ucişi din vendete personale, şi deşi cei care au acţionat nu aveau nici o legătură cu Sylla, acesta le-a dat acordul doar pentru a-şi răsplăti susţinătorii."

Imperiul Roman: Cronologie
De la Regat la Republică 753-sec. III î.Hr.

753 î.Hr.: Fondarea Romei, conform mitului lui Romului şi Remus

cca 650 î.Hr.: Roma ia naştere din mai multe aşezări etrusce situate între dealurile Palatin, Capitoliu, Quirinal şi Esquilin.

650-510 î.Hr.: Domnia regilor etrusci Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilus, Ancus Marcius, Tarquinius Priscus, Servius Tullius şi Tarquinius Superbus.

510-509 î.Hr.: Ultimul rege etrusc este detronat. Aristocraţia (patricienii) preiau puterea şi formează Senatul. Ia naştere Republica Romană.

494 î.Hr.: Crearea funcţiei de tribun şi a adunării poporului (plebeilor).

493-387 î.Hr.: Roma îşi lărgeşte sfera de influenţă înspre centrul Peninsulei Italice şi cucereşte oraşul etrusc Veii (396), punând capăt supremaţiei etrusce.

470 î.Hr.: Izbucneşte lupta de clasă între patricieni şi plebeii lipsiţi de drepturi politice.

450 î.Hr.: Este redactat primul cod roman de legi, al celor douăsprezece table.

18 iulie 387 î.Hr.: Galii atacă Roma după lupta de la Allia, oprind expansiunea acesteia.

367-366 î.Hr.: Echilibrul politic între plebei şi patricieni este garantat prin crearea consulilor şi acordarea accesului plebeilor la această funcţie.

343-290 î.Hr.: Prin numeroase războaie împotriva damniţilor, etruscilor şi latinilor, Roma devine nucleul puterii în centrul Peninsulei Italice.

312 î.Hr.: Primul apeduct din Roma, Aqua Appia, este construit pentru a furniza apă proaspătă oraşului.

287 î.Hr.: Sfârşitul luptei de clasă. Toate hotărârile adunării plebeilor sunt obligatorii.

Expansiunea în regiunea Mării Mediterane în sec. III-II î.Hr.

264-241 î.Hr.: Primul Război Punic pentru controlul Siciliei se termină cu înfrângerea Cartaginei. Romanii câştigă supremaţia în vestul Mării Mediterane.

Începând cu 264 î.Hr.: Odată cu ascensiunea Romei de la oraş-stat la putere mondială şi cu nenumăratele războaie purtate pe teritoriu străin, se remarcă anumiţi generali care ameninţă echilibrul dintre poziţiile supreme din domeniul politic şi cel militar. Prăzile bogate de război şi aprecierea publică transformă arta războiului într-o afacere atractivă şi aducătoare de profit.

218-201 î.Hr.: În al Doilea Război Punic, Scipio Africanul cucereşte Peninsula Iberică şi teritorii din nordul Africii.

227-225 î.Hr.: Crearea provinciilor (Sicilia, Sardinia şi Corsica) presupune trimiterea unor administratori care scapă de sub controlul Romei. Magistraţii domnesc uneori ca nişte regi şi dispun de bogăţiile locale după bunul lor plac.

215-205, 200-196 î.Hr.: Roma se confruntă cu Filip V al Macedoniei în cele două războaie macedonene. Acesta fusese aliatul lui Hannibal încă din timpul celui de-al Doilea Război Punic. Romanii îi alungă pe macedoneni din Grecia şi proclamă emanciparea grecilor în 196 î.Hr.

172-168 î.Hr.: Imperiul Roman anexează Macedonia în urma celui de-al Treilea Război Macedonean.

149-146 î.Hr.: Roma învinge Cartagina în cel de-al Treilea Război Punic şi o distruge împreună cu Corintul. Sunt create provinciile Africa de Nord şi Macedonia.

133 î.Hr.: Roma primeşte Regatul din Pergam şi înfiinţează Provincia Asia.

Criza Republicii romane din sec. II-I î.Hr.

133 î.Hr.: Tribunul Tiberius Gracchus presează Senatul prin solicitările sale făcute cu susţinerea adunării plebeilor. El ameninţă astfel monopolul politic al oligarhilor din Senat. Moartea sa împarte Senatul în optimates şi populares.

123-122 î.Hr.: Senatul se opune pentru prima dată unui cetăţean roman, Gaius Gracchus, făcând uz de legea de urgenţă. Acesta se sinucide şi mulţi dintre susţinătorii săi sunt omorâţi. Oponenţii declară că au drepturi absolute, periclitând astfel constituţia.

113-101 î.Hr.: Cimbrii şi teutonii fac incursiuni armate dincolo de graniţele Imperiului Roman.

111-105 î.Hr.: Marius îl învinge în Africa pe Iugurta.

104-101 î.Hr.: Contrar prevederilor constituţiei, Marius este ales consul de cinci ori succesiv. Printr-o reformă militară, el înlocuieşte serviciul militar obligatoriu cu o armată de soldaţi de profesie, creând astfel o relaţie de dependenţă strânsă între aceştia şi generali.

105 î.Hr.: După şapte ani de lupte, generalul Marius reuşeşte să îl învingă pe regele Numidiei, Iugurta.

102 î.Hr.: Soldaţii romani conduşi de Marius îi inving pe teutoni în lupta de la Aquae Sextiae.

101 î.Hr.: Cimbrii sunt şi ei înfrânţi de romani în bătălia de la Vercellae.

Principatul: sec. I î.Hr. – sec. III d.Hr.

91-88 î.Hr.: În cadrul „războiului social", o confederaţie luptă pentru dreptul locuitorilor săi de a fi cetăţeni ai Romei. Abia în anul 212, în timpul domniei împăratului Caracalla, se va acorda drept de cetăţenie tuturor locuitorilor Imperiului Roman.

88 î.Hr.: Graţie reformelor lui Marius, generalul Sylla îşi creează o armată. Sub presiunile venite din partea lui Marius şi a susţinătorilor acestuia, Senatul îl destituie pe Sylla din funcţia de consul, acordând-o lui Marius. Războiul civil se declanşează când Sylla porneşte asupra Romei cu armata sa, îl alungă pe Marius şi îşi reia postul de consul fără a mai cere acordul Senatului. Această uzurpare dezvăluie militarizarea Republicii Romane din acea perioadă.

88-81 î.Hr.: Sylla conduce trupele romane în lupta împotriva lui Mitridate VI din Pont în Primul Război Mitridatic.

87 î.Hr.: Marius revine pentru a riposta împotriva susţinătorilor lui Sylla, în timp ce acesta se îndrepta spre războiul cu Mitridate.

86 î.Hr.: În absenţa lui Sylla, Lucius Cornelius Cinna instaurează un regim brutal la Roma. Sylla este declarat inamic al statului, iar Marius moare.

83-82 î.Hr.: Sylla se îndreaptă spre Roma cu armata sa şi mercenarii lui Pompei. Prin legea stării de urgenţă, Sylla se impune ca dictator. Contrar tradiţiei Republicii, el nu acceptă o limită de timp a mandatului său, stabilind astfel un precedent pentru dictatura lui Iuliu Cezar şi punând bazele monarhiei de durată. Sylla îi elimină pe toţi cei care i se opun.

79 î.Hr.: Sylla se retrage de la putere.

74-73 î.Hr.: Al Doilea Război Mitridatic.

73-71 î.Hr.: Soldatul trac Spartacus, devenit prizonier al romanilor, unifică aproximativ 70.000 de sclavi şi traversează Italia, înainte ca răscoala sa, care începuse în amfiteatrul de la Capua, să fie înăbuşită de trupele romane conduse de Crassus.

70 î.Hr.: Consulatul lui Pompei şi Crassus. Constituţia lui Sylla este anulată. După exemplul lui Alexandru cel Mare, Pompei îşi ia numele de „Magnus", este adorat ca zeu şi în provincii i se ridică statui.

64 î.Hr.: Roma ocupă Imperiul Seleucid din Siria, inclusiv teritoriul Iudeei şi Palestinei.

63 î.Hr.: Mitridate din Pont este în sfârşit învins. Armenia şi Asia Mică intră sub dominaţia romană.

60 î.Hr.: Iuliu Cezar Pompei şi Crassus împart puterea în cadrul primului triumvirat. Constituţia Republicii este anulată. Istoricii consideră că acest moment marchează începutul declinului Republicii. (Asinus Pollio: „Res publica amissa")

58-51 î.Hr.: Cezar îi infrânge pe gali şi devine cel mai puternic personaj din Imperiul Roman. Triumviratul se destramă. Pompei devine purtătorul de cuvânt al Senatului şi al intereselor Republicii.

53 î.Hr.: După moartea lui Crassus, Pompei şi Cezar se luptă pentru putere.

50-49 î.Hr.: Susţinătorii lui Pompei încearcă să îl oprească pe Cezar să obţină funcţia de consul.

10 ianuarie 49 î.Hr.: Cezar traversează râul Rubicon cu armata sa, declanşând un război civil împotriva lui Pompei şi a Senatului.

9 august 48 î.Hr.: Pompei este învins de către Cezar la Pharsalos şi fuge în Egipt, unde este asasinat din ordinul lui Ptolemeu XIII.

6 aprilie 46 î.Hr.: Cezar câştigă bătălia de la Thapsus.

17 martie 45 î.Hr.: Ultimii republicani sunt înfrânţi de către Cezar în lupta de la Munda.

Februarie 44 î.Hr.: Cezar este ales consul şi, după ce primise deja putere deplină de câteva ori, devine dictator pe viaţă.

15 martie 44 î.Hr.: Cezar este asasinat de mai mulţi senatori care îl considerau duşmanul idealurilor republicane.

Aprilie 44 î.Hr.: Generalul Marc Antoniu îi proscrie pe ucigaşii lui Cezar, care fug spre estul imperiului şi îşi adună adepţii acolo. Victorios la Philippi (42 î.Hr.) asupra lui Brutus şi Cassius, fiul vitreg al lui Cezar, Octavian, îşi cere dreptul la tron.

43 î.Hr.: Antoniu, Lepidus şi Octavian formează al doilea triumvirat împotriva ucigaşilor lui Cezar, împărţindu-şi sferele de influenţă şi provinciile între ei şi eliminându-şi adversarii interni.

42 î.Hr.: Triumviratul îi învinge pe Cassius şi Brutus la Philippi.

36 î.Hr.: După lupta de la Naulochos, Lepidus este înlăturat din triumvirat. Antoniu şi Octavian intră în conflict. Antoniu se căsătoreşte cu Cleopatra VII şi domneşte în Egipt ca faraon.

33-30 î.Hr.: Conflictul dintre Marc Antoniu şi Octavian August degenerează în război civil.

2 septembrie 31 î.Hr.: Antoniu este învins de către Octavian în bătălia navală decisivă de la Actium şi se sinucide la Alexandria.

1 august 30 î.Hr.: După ce Octavian cucereşte Alexandria, Egiptul devine provincie romană, iar acesta rămâne unicul conducător al Imperiului Roman.

27 î.Hr.: Octavian transferă autoritatea sa Senatului şi populaţiei din Roma, refăcând astfel Republica Romană. Senatul îi redă benevol cele mai importante atribuţii şi prerogative. Octavian înfiinţează o monarhie, Principatul, în cadrul legal al Republicii şi îşi ia titlul onorific de „Augustus".

cca 4 d.Hr.: Naşterea lui Isus Hristos în Iudeea.

9 d.Hr.: Înfrângerea armatei romane conduse de Varus în bătălia din Pădurea Teutoburg. Cucerirea Germaniei este abandonată. Rinul şi Dunărea sunt declarate graniţele imperiului.

August 14 d.Hr.: După moartea lui Augustus, fiul său adoptiv, Tiberius, îi urmează la conducere.

64 d.Hr.: Incendierea Romei. Pentru a înlătura suspiciunile care planau asupra sa, împăratul Nero îi acuză pe creştinii din Roma de incendiu şi declanşează prima persecuţie a creştinilor din Imperiul Roman.

68-69 d.Hr.: Anul celor patru împăraţi: Senatul îl susţine pe Galba, care pare capabil de a conduce, dar nu reuşeşte să obţină acordul armatei. Dintre generalii proclamaţi împăraţi de mai multe legiuni, Vespasian este cel care câştigă, fiind sprijinit de legiunile din Orient.

70 d.Hr.: Războiul din Iudeea se încheie cu distrugerea oraşului Ierusalim şi a templului de către armatele lui Titus.

79 d.Hr.: Erupţia Vezuviului îngroapă oraşul Pompeii sub un strat gros de cenuşă şi lavă. Aceasta a permis conservarea unui număr foarte mare de artefacte antice. În 1748, oraşul a fost redescoperit accidental şi săpăturile arheologice au început imediat după aceea.

96 d.Hr.: Epoca flaviană se încheie cu uciderea lui Domiţian.

106 d.Hr.: Împăratul Traian cucereşte toată Peninsula Balcanică până la Dunăre, precum şi teritoriile din Orientul Apropiat până la Golful Persic. Regatul nabateenilor din Petra este şi el cucerit, iar Imperiul Roman atinge astfel dimensiunile maxime.

cca 112-113 d.Hr.: Celebrul istoric roman Tacit redactează Historiae (Istorii) în 14 cărţi.

132/135 d.Hr.: Răscoala evreilor din Palestina sub Bar Kochba eşuează. Ierusalim devine colonie romană.

166 d.Hr.: După războaiele cu parţii, Imperiul roman este afectat de o epidemie de ciumă.

166-180 d.Hr.: Roma luptă împotriva triburilor germanice aliate în Războaiele Marcomane. Drept urmare, germanii se stabilesc permanent pe teritoriul imperiului.

192 d.Hr.: Şirul de împăraţi adoptaţi ia sfârşit cu asasinarea lui Commodus.

193 d.Hr.: Lucius Septimius Severus este încoronat ca împărat. Vreme de cinci ani se luptă să îşi consolideze poziţia, întrucât legionarii din Siria şi Britannia au numit alţi împăraţi. Persecuţia creştinilor continuă în timpul domniei sale.

Dominatul: sec. III-IV

212 d.Hr.: Împăratul Caracalla acordă cetăţenia romană aproape tuturor locuitorilor din Imperiu.

224 d.Hr.: Urmaşii ahemenizilor înfiinţează Imperiul dinastiei Sasanide la graniţa de răsărit a Imperiului Roman.

231-233 d.Hr.: Roma respinge încercările de invazie venite din partea noului Imperiu Persan al Sasanizilor. Începând cu anul 224, aceştia devin o forţă de temut şi o ameninţare reală pentru Roma.

235 d.Hr.: Epoca domniei lui Severus este urmată de cea a militarilor-împăraţi, primul dintre aceştia fiind Maximinus Thrax, care nu a fost niciodată la Roma.

250-251 d.Hr.: Împăratul Decius cere să se aducă jertfe zeilor romani în întregul imperiu, declanşând astfel prima persecuţie generalizată şi sistematică a creştinilor.

259-260 d.Hr.: Regele Sapor I îl face prizonier pe Valerian. Acesta moare în captivitate.

257-258 d.Hr.: Împăratul Valerian ordonă şi el o persecuţie a creştinilor în tot Imperiul, căreia Gallienus îi va pune capăt în 260.

270 d.Hr.: Împăratul Aurelian face din Sol Invictus zeu de stat. Ameninţările venite din exterior îl determină pe împărat să fortifice Roma.

284 d.Hr.: Împăratul Diocleţian descentralizează imperiul prin înfiinţarea Dominatului şi tetrarhiei. Autoritatea Dominatului este de origine divină şi absolută.

299 d.Hr.: Refuzul creştinilor de a lua parte în cultul de stat şi de a-l adora pe împărat declanşează „Marea persecuţie" a creştinilor.

311 d.Hr.: Edictul de toleranţă al lui Galerius pune capăt persecutării creştinilor.

312 d.Hr.: Are loc lupta de la Podul Milvia. Constantin cel Mare şi Licinius, care se remarcă drept succesori ai tetrarhilor, îşi împart imperiul ca şi tetrarhi.

313 d.Hr.: Edictul de la Milano garantează libertatea religioasă a creştinilor.

324 d.Hr.: După un război civil care a durat mai mulţi ani, Constantin cel Mare rămâne unicul împărat. El încurajează răspândirea şi consolidarea creştinismului ca religie de stat.

325 d.Hr.: Convocarea primului conciliu ecumenic de la Niceea.

11 mai 330 d.Hr.: Constantinopolul (numit înainte Bizantium) devine noua capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În oraş, se află atât biserici creştine, cât şi temple romane.

337 d.Hr.: Constantin este botezat pe patul de moarte şi devine primul împărat creştin.

378 d.Hr.: Vizigoţii invadează Imperiul Roman şi îi înving pe romani în lupta de la Adrianopol.

391 d.Hr.: Împăratul Teodosiu I interzice toate cultele păgâne în imperiu şi ridică creştinismul la rang de religie oficială de stat.

410 d.Hr.: Vizigoţii conduşi de Alaric invadează Grecia şi ocupă Atena, după ce au cucerit şi prădat Peloponesul.