II.18. Primele regate din nordul şi nord-estul Africii


CCA 1000 Î.HR.-SEC. VIII D.HR.

Aflate aproape la marginea lumii mediteraneene, regatele berberilor, nubienilor şi ethio-pienilor au apărut în nordul şi nord-estul Africii încă de la începutul mileniului I î.Hr. Deşi marginalizate din punct de vedere geografic, aceste state şi popoare au jucat un rol important în istoria egiptenilor, cartaginezilor şi romanilor. Relaţiile comerciale bogate au generat un intens schimb cultural. Aceste regiuni au venit în contact cu creştinismul, dar şi-au dezvoltat şi păstrat propriile forme de credinţă, aşa cum este cazul Ethiopiei.

Africa de Nord

Deşi fenicienii şi grecii au colonizat coastele din nordul Africii, interiorul era stăpânit de berberi.

Africa de Nord a fost locuită încă de timpuriu de triburile berbere, care erau parţial sedentare, parţial nomade. Libienii din est au început să invadeze Egiptul în mai multe valuri în sec. XIII î.Hr., însă unii dintre ei au intrat în slujba Egiptului ca mercenari. La începutul sec. X au existat chiar câţiva faraoni de origine libiană. Pe coastele nord-africane au apărut colonii feniciene în sec. IX şi greceşti, două secole mai târziu, care vor fi dominate ulterior fie de Cartagina, fie de Egipt. Numidienii, aliaţi ai Romei, au profitat de înfrângerea Cartaginei în Războaiele Punice pentru a-şi înfiinţa un regat pe teritoriul de astăzi al Algeriei şi al Tunisiei. Când a început lupta pentru succesiune în 118 î.Hr., regele Iugurta a obţinut prin mituire sprijinul senatorilor romani, provocând un scandal enorm la Roma. În anul 112, el a trecut la violenţă şi şi-a eliminat toţi rivalii, silind Roma să intervină. Războaiele Iugurtine s-au încheiat în 105 î.Hr., iar regele a fost executat în anul următor. Iuliu Cezar a fost însă cel care a reuşit în anul 46 î.Hr. să îl înlăture pe ultimul rege numidian, care fusese de partea lui Pompei în timpul războiului civil. Un alt aliat al Romei, Mauritania, a profitat de înlăturarea Numidiei. După ce ultimul rege din dinastia conducătoare a murit în 25 î.Hr., împăratul Augustus l-a întronat pe prinţul numidian Juba II. Mauritania a rămas independentă până în 40 d.Hr., când Caligula a ordonat asasinarea regelui Ptolemeu, nepotul lui Antoniu şi al Cleopatrei.

În timpul dominaţiei romane, nordul Africii a prosperat şi s-a îmbogăţit prin agricultură şi comerţul din Sahara. Apogeul a fost atins sub împăratul Septimius Severus, care provenea din acea zonă şi care a susţinut dezvoltarea oraşelor. Creştinismul a apărut devreme în această regiune. Augustin, episcop de Hippo Regius (nord-estul Algeriei de astăzi) şi mare părinte al Bisericii, trebuie să fi fost martor la invazia vandalilor în jurul anului 430. În sec. VII, arabii musulmani au cucerit nordul Africii şi au adus un suflu nou în zonă.

Africa de Nord-Est

De la bun început, Nubia s-a aflat sub influenţa puternică a Egiptului. Originile Regatului lui Aksum din Ethiopia ţin însă de domeniul legendei.

Faraonii egipteni au început de timpuriu să facă incursiuni înspre sud în Nubia (Sudanul de astăzi), regiune bogată în aur. Teritoriul a fost cucerit şi colonizat în sec. XV î.Hr., devenind astfel viceregatul Kuş. Acesta şi-a recâştigat independenţa în 1070 î.Hr., fiind apoi condus de prinţi locali, cu reşedinţa la Napata. Kuşiţii au profitat de declinul intern al Egiptului din sec. VIII-VII î.Hr. şi s-au instalat acolo considerându-se a XXV-a dinastie de faraoni. Legăturile strânse dintre cele două regate au făcut ca civilizaţia egipteană să lase o amprentă puternică asupra celei nubiene. Atât de marcantă a fost influenţa egiptenilor, încât kuşiţii au ridicat şi ei temple şi complexe funerare în formă de piramidă, preluând chiar şi titlul de faraon. În jurul anului 530 î.Hr., capitala a fost mutată de la Napata înspre sud la Meroe, care a devenit portul principal de unde se realiza exportul metalelor preţioase. În sec. IV, creştinismul a pătruns în Egipt prin Nubia, dar Regatul Kuşit intrase deja în declin. Au existat însă mici regate creştine în Nubia, până în sec. XVI.

Ethiopienii susţin că se trag din Menelik, fiul regelui biblic Solomon şi al reginei din Saba, iar teritoriul lor de origine este Yemenul de astăzi. Se crede că Menelik ar fi adus Chivotul Legământului în Ethiopia, care ar fi rămas până în prezent în oraşul Aksum.

În sec. IV, regele Ezana Meroe, care se urcase pe tron când încă era minor, a distrus capitala kuşiţilor şi a impus creştinismul ca religie de stat. Pentru a-i proteja pe creştinii din sudul Arabiei, Aksum a cucerit Yemenul în sec. VI, aducând astfel regatul la dimensiunile sale maxime. Odată cu răspândirea islamismului în zonă în sec. VII şi cu pierderea ieşirii la ocean, Aksum a fost izolat din punct de vedere cultural şi economic şi şi-a pierdut influenţa după sec. VIII. Atenţia Ethiopiei s-a mutat mai la sud, unde se aflau platourile protejate. Ca oraş sfânt, Aksum a rămas totuşi locul de încoronare a împăraţilor ethiopieni până în sec. XIX.

Biserica ethiopiană


Biserica ethiopiană s-a născut prin eforturile misionare ale fraţilor Frumentius şi Aedesius din Alexandria, de la începutul sec. IV. Preceptele acestora difereau însă de cele ale Bisericii Catolice, în special în ceea ce priveşte cristologia şi canonul biblic. Capul Bisericii a fost patriarhul copt de Alexandria până în 1959, iar după acest an s-a creat o patriarhie ethiopiană la Addis Abeba, care a devenit în 1896 capitala ţării.