VII.27. Canada


DIN 1945

Din 1931, Canada este stat suveran în cadrul Comunităţii Britanice de Naţiuni. Ea a devenit demult un stat industrial modern o cu o democraţie stabilă, care întreţine legături strânse cu sistemul occidental de alianţe şi cu misiunile de pace ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Dezechilibrul dintre majoritatea anglofonă dominantă din punct de vedere cultural şi minoritatea francofonă a dus în mod repetat la aspiraţii separatiste în provincia Québec. Guvernul federal caută în mod constant să păstreze un echilibru cultural şi lingvistic, prin noi legi şi modificări ale constituţiei.

Canada în anii 1960

Canada este parte integrantă a lumii politice occidentale încă din 1945. Pe plan intern, se confruntă cu disensiuni ce rezultă din coexistenţa a două culturi: engleză şi franceză.

Luptând de partea Aliaţilor în cel de Al Doilea Război Mondial, statul suveran Canada, membru al Comunităţii Britanice de Naţiuni, a stabilit relaţii strânse cu Statele Unite ale Americii şi a oferit împrumuturi băneşti şi grâne Marii Britanii în timpul războiului. Canada a semnat mai multe tratate economice şi de apărare cu SUA, de exemplu acorduri pentru folosirea comună a energiei nucleare, iar în 1963, după Tratatul pentru interzicerea testelor nucleare, a acceptat depozitarea armelor atomice americane pe teritoriul său.

Ca urmare a creşterii foarte rapide în timpul războiului, economia avea nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii. În 1965 s-a încheiat construcţia autostrăzii Trans-Canada, care uneşte toate provinciile ţării. Datorită industrializării, oraşele au cunoscut un boom economic în anii 1950, după care creşterea economică a încetinit din nou în anii 1960.

La conducere au alternat guvernele conservatoare şi liberale. După o lungă perioadă de guvernare liberală, conservatorul progresist John Diefenbaker devine prim-ministru în 1957 şi trimite liberalii înapoi pe băncile opoziţiei, până când Lester Pearson preia conducerea în 1963. În cea mai mare parte a perioadei 1968-1984, cabinetul este condus de Pierre Trudeau, canadian francez, care a promovat cultura bilingvă. În 1969, engleza şi franceza au fost declarate limbi oficiale ale Canadei.

Cu forţele separatiste din provincia francofonă Québec nu a fost posibilă decât realizarea unor înţelegeri superficiale. În 1967, generalul de Gaulle îşi scurtează vizita aici după ce ţinuse un discurs în care strigase „Trăiască Québecul liber!“

Pe fondul unor nemulţumiri sociale şi economice crescânde printre canadienii vorbitori de franceză, au apărut în anii 1960, mai ales în Québec, puternice mişcări pentru autonomie. Organizaţiile militante extremiste au organizat atacuri împotriva politicienilor. Uciderea lui Pierre Laporte, ministru al muncii în Québec, în 1970, a fost urmată de declararea stării naţionale de urgenţă.

Canada după 1960

Guvernul canadian luptă într-un mod remarcabil pentru pace în lume, însă, pe plan intern, tendinţele separatiste ale provinciei Québec reapar mereu.

Din anii 1960, Canada şi-a îndreptat eforturile, în politica externă şi economică, spre o limpezire atentă a parteneriatului său dezechilibrat cu Statele Unite ale Americii. Promovând „a treia cale", după ce a semnat acorduri economice, a căutat să întreţină relaţii mai strânse cu Europa, Japonia şi în 1970 Republica Populară Chineză. Între anii 1970 şi 1980, Canada a luat parte la Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi la conferinţele următoare, ca de altfel şi la summiturile marilor puteri industriale (G7).

Ca membru fondator al Naţiunilor Unite, Canada a susţinut consistent eforturile de pace ale ONU cu contingente de trupe cu militare, de exemplu în Congo în 1960 şi Cipru în 1964. Din punct de vedere diplomatic, Canada a reuşit să rezolve cu succes numeroase conflicte. Pentru eforturile de mediere a Crizei din Suez, ministrului de externe Pearson i-a fost acordat Premiul Nobel pentru pace în 1957.

Aspiraţiile separatiste ale locuitorilor Québecului rămân o problemă internă. În 1976, partidul radical separatist din Québec, sub conducerea lui René Leesque, câştigă cu majoritate absolută alegerile în provincie, dar pierde referendumul din 1980 pentru separarea de Canada. Acordul din 1987 de la Meech Lake a acordat drepturi speciale Québecului, dar a fost modificat din cauza protestelor din celelalte provincii. Carta Limbii Franceze din Québec din 1992 a stabilit norme asupra limbii folosite în administraţie şi a acordat câteva drepturi autonome provinciilor. În 1995, votul pentru separare a eşuat încă o dată; cu doar 50,56 procente împotriva separării, unitatea Canadei a fost menţinută până la momentul actual.

În 1982, prim-ministrul Trudeau a prezentat Regatului Unit Constituţia cerând o totală independenţă politică. Parlamentul britanic a răspuns prin Actul Canada, care a anulat aproape toate legăturile constituţionale şi legislative rămase între cele două ţări.

Sub prim-ministrul conservator Brian Muironey, care a guvernat din 1984 până în 1991, au sporit tensiunile printre locuitorii autohtoni ai Canadei, inuiţii şi indienii. După o lungă perioadă de nelinişte, în anul 1988 acestora li s-au promis părţi din Valea Mackenzie, într-un tratat preliminar, semnat de reprezentanţii guvernului canadian. Sub prim-ministrul Jean Chrétien, guvernul a încercat să ajungă la un compromis cu locuitorii autohtoni, care, în unele cazuri, îşi revendicau fostele proprietăţi de pe care fuseseră strămutaţi.

Prim-ministrul liberal Paul Martin, care este în funcţie din 2003, este considerat om puternic, în stare să impulsioneze situaţia economică prin noi măsuri de liberalizare.