VII.24. China, Coreea şi Japonia


DUPĂ 1945

În 1949, după victoria în războiul civil, comuniştii conduşi de Mao Zedong preiau puterea în China în anii care urmează, ţara cu cea mai mare populaţie din lume trece prin transformări dramatice. După Al Doilea Război Mondial, Japonia devine a doua economie a lumii, deşi din 1990 trece printr-o criză. Coreea se împarte într-un stat cu dictatură comunistă în nord şi o republică în sud, care devine democratică din 1987.

Mao Zedong vine la putere în China

După proclamarea Republicii Populare Chineze în 1949, Mao începe restructurarea societăţii după modelul comunist, ceea ce transformă radical China.

După capitularea Japoniei în 1945, frontul unit dintre Gomindanul condus de Jiang Jieshi (Chiang Kay-Şi) şi trupele comuniste ale lui Mao Zedong se destramă rapid; în 1947 izbucneşte războiul civil. În 1949, comuniştii ocupă Beijingul, iar în anul următor, Tiang, înfrânt, fuge în Taiwan unde se declară preşedinte şi conduce până la moarte, în 1975.

La Beijing, Mao devine şeful Guvernului Central al Poporului proclamând pe 1 octombrie 1949 Republica Populară Chineză (RPC). El rămâne în fruntea statului până în 1959, alături de prim-ministrul Zhou Enlai. Noul regim ocupă Tibetul în 1950, iar un an mai târziu îl anexează la Republica Populară Chineză; în 1959, Dalai Lama este exilat din Tibet.

Mao reorganizează radical politica internă a statului şi a societăţii şi prin noua constituţie din 1954 asigură monopolul comunist asupra guvernării. Conducerea elimină vechea elită şi extinde reforma funciară prin colectivizarea agriculturii. Industriile existente sunt naţionalizate şi, cu ajutorul sovietic, se lansează un program de industrializare coordonat de stat. În această perioadă se dezvoltă economia, reformele din învăţământ reduc analfabetismul. Partidul domină în curând toate aspectele vieţii publice, printr-o reţea care ajunge chiar şi în zonele rurale cele mai îndepărtate. Forţele militare şi de apărare erau loiale din punct de vedere ideologic partidului, care ajunge să se identifice cu statul. În 1956-1957, conducerea partidului cere intelectualilor să îşi exprime criticile în cadrul Campaniei celor o sută dejlori. După câteva luni în care criticile publicate devin tot mai vehemente, partidul încheie experimentul şi îi arestează pe disidenţi.

Dalai Lama

Când invadatorii chinezi suprimă cu brutalitate revolta poporului tibetan din 1959, Tenzin Gyatso, cel de-al 14-lea Dalai Lama, se exilează în India. De atunci, prin promovarea păcii în lume, propovăduitorul budist câştigă simpatia unui public internaţional extins. În 1989, în ciuda protestelor Chinei, primeşte Premiul Nobel pentru pace ca lider exilat al Tibetului neutru.

China de la Războiul din Coreea la Revoluţia Culturală

Spre deosebire de sovietici, începând cu mijlocul anilor 1950 Mao intensifică teroarea, pentru a contracara criticile din interiorul partidului. Revoluţia Culturală (1966-1969) pe care o iniţiază se dovedeşte haotică şi distrugătoare.

Încercările nereuşite ale Republicii Populare Chineze de a readuce Taiwanul la ţara-mamă duc la amplificarea tensiunilor cu SUA, deoarece acestea îl recunoşteau pe Chiang Kay-Şi ca unic reprezentant legitim al întregii Chine. Relaţiile chino-americane cunosc un nou declin când China intră în Războiul din Coreea de partea Nordului şi, de asemenea, se implică în conflictele din Vietnam şi Cambodgia.

După moartea lui Stalin în 1953, relaţiile Chinei cu Uniunea Sovietică se deteriorează, ducând la o separare ideologică şi geopolitică ce durează până la dezmembrarea ultimei. China contestă pretenţiile sovieticilor de conducători ai lumii comuniste; odată cu dezvoltarea armelor atomice în 1964, ea formulează pretenţia la un statut egal cu al celor două superputeri globale, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică. În 1958, se lansează un program de colectivizare şi îndoctrinare sau reeducare, într-un proces privit ca un mare salt înainte. Spre deosebire de sovietici care acordau atenţia principală industriei grele, politica maoistă se concentrează pe colectivizarea sectorului agrar şi pe producerea de oţel la scară mică în gospodării. Populaţia rurală a fost împărţită în peste 25.000 de comune populare, formându-se brigăzi de producţie. Alături de mobilizarea în masă pentru construirea de şosele şi sisteme de irigaţie, acest proces era destinat să încheie tranziţia către comunismul adevărat. Rezultatul acestei politici este dezastruos, foametea din 1960-1961 omorând milioane de ţărani. Ca urmare, se amplifică criticile în interiorul partidului, mai ales din partea lui Liu Shaoqi şi a lui Deng Xiaoping, care promovau o politică mai liberală, axată pe introducerea noilor tehnologii. În 1959, Mao Zedong renunţă la funcţie în favoarea lui Liu Shaoqi, însă rămâne simbolul marcant al partidului. Cu ajutorul prinţului său moştenitor, Lin Biao, el transformă armata de eliberare populară în Garda Roşie maoistă şi intensifică lupta partidului împotriva celor cu tendinţe de dreapta. Spre sfârşitul anului 1965, nemulţumit de direcţia moderată a politicii, succesorului său, Mao şi acoliţii acestuia proclamă Marea Revoluţie Culturală Proletară şi anunţă public o campanie împotriva susţinătorilor metodei capitaliste şi ai modului de gândire chinez tradiţional. Cruciada era însoţită de un cult personal ritualizat al lui Mao. Gărzile Roşii, formate din studenţi radicali, devin o adevărată reţea de spioni la nivel naţional. Aceştia îi terorizau şi îi umileau pe oponenţii lui Mao, în special intelectualitatea, şi îi hărţuiau pe funcţionarii locali. Deoarece excesele lor ieşiseră treptat de sub control, armata şi partidul intervin, cu acordul lui Mao, restabilind ordinea în 1967. Revoluţia Culturală a dus la anarhie, violenţă şi la înlocuirea majorităţii vechii structuri de partid. În 1969, Mao declară oficial încheierea acesteia. Lin Biao devine succesorul desemnat al lui Mao, care începe tot mai mult să piardă teren.

China (1969-1989)

Lupta pentru putere dintre Mao şi reformatorii din jurul lui Deng s-a încheiat odată cu moartea celui dintîi. Grupul condus de Deng a început apoi seria de reforme.

În ciuda gravelor probleme de sănătate, Mao Zedong a rămas cea mai mare autoritate în stat. După decesul inexplicabil al lui Lin Biao în 1971, forţe pragmatice din interiorul partidului conduse de prim-ministrul Zhou Enlai şi protejatul său, Deng Xiaoping, au ieşit învingătoare pentru prima dată. Cu toate acestea, reformatorii din jurul lui Deng au reuşit să-şi urmeze calea numai după decesul lui Zhou şi Mao din 1976. Grupul radical de stânga, numit Banda celor Patru, din care făcea parte şi văduva lui Mao, Jiang Qing, a fost deposedat de putere şi condamnat în 1981 de către o curte specială. Prim-ministrul Hua Guofeng a fost succesorul lui Mao la conducerea partidului, în timp ce deciziile de ordin economic erau luate de Deng, care devine principalul factor de influenţă în partid. El stabileşte noi legături economice internaţionale. În iunie 1981, unul dintre protejaţii lui Deng, reformatorul Hu Yaobang, l-a înlocuit pe Hua la conducerea partidului, lăsându-i astfel drum deschis lui Deng Xiaoping spre o nouă direcţie politică.

Deng Xiaoping a luat măsuri de modernizare şi liberalizare economică în toate domeniile şi, începând cu 1979, a deschis frontierele către comerţul internaţional prin întemeierea unor zone economice speciale. Deng a luptat pentru o economie socialistă şi totodată orientată spre piaţă, unde pot exista diferenţe salariale, iar obţinerea de rezultate primează în faţa altor considerente. Ţara s-a liberalizat în acelaşi timp şi pe plan politic. Viaţa de zi cu zi este din ce în ce mai puţin influenţată de dogmele ideologice, iar un sistem juridic cu influenţe apusene este introdus treptat, cu toate că libertatea cuvântului şi asocierea în grupuri sunt încă interzise, iar alegerile libere nu au devenit o prioritate.

În cadrul politicii externe, principala abordare era cea pragmatică. După conflicte serioase la graniţa cu Uniunea Sovietică în 1969, intervine o detensionare politică pe plan extern condiţionată de primirea în 1971 a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite şi de vizita din 1972 a preşedintelui american Nixon în China. Negocierile din 1982 cu Uniunea Sovietică au dus la o normalizare relaţiilor diplomatice, cele două ţări redeschizându-şi în 1986 ambasadele. În privinţa Taiwanului, Republica Populară Chineză a rămas intransigentă, susţinând că numai Beijingul are dreptul politic de reprezentare a Chinei pe plan internaţional şi refuză în continuare să recunoască guvernul format pe această insulă.

China după 1989

Refuzul de a acorda libertăţi politice a culminat cu masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. În ciuda protestelor, China şi-a menţinut strategia liberal-economică, însă fără o liberalizare politică simultană.

Ridicarea restricţiilor asupra economiei şi a modului de viaţă chinez a dus la creşterea cererilor poporului pentru drepturi politice, venite în special din partea studenţilor şi a intelectualilor, din interiorul sau exteriorul partidului. Conflictele din cadrul partidului în ceea ce priveşte orientarea viitoare a acestuia creşteau în intensitate. În ianuarie 1987, în urma protestelor studenţeşti, secretarul general Hu Yaobang a fost demis pe motiv că ar fi fost prea liberal, fiind înlocuit de fostul premier al Consiliului de Stat, Zhao Ziyang; noul premier devine Li Peng. În mai 1989, în mai multe oraşe, în special în Beijing, studenţii şi activiştii pentru drepturile omului au demonstrat pentru libertate, drepturi cetăţeneşti şi democraţie. Zhao acceptă dialogul, dar a fost demis în iunie, astfel că a triumfat inflexibilitatea lui Deng şi Li. Protestele pacifiste din Piaţa Tiananmen din Beijing s-au încheiat în 3-4 iunie 1989 odată cu desfăşurarea forţelor armate şi a tancurilor. Valul de proteste în toată lumea n-a avut nici un efect şi, în ciuda sancţiunilor economice întreprinse de majoritatea ţărilor vestice, organizatorii demonstraţiilor au fost condamnaţi la moarte sau întemniţaţi.

Li împreună cu noul secretar general, Jiang Zemin au garantat continuarea politicii economice iniţiate de Deng, pentru următorii ani şi chiar după moartea acestuia în 1997. Au păstrat dreptul exclusiv de putere al partidului, confirmat în mod expres în 1990. Duritatea cu care au fost trataţi în 1999-2000 membrii sectei religioase Falun Gong a arătat că pretenţiile partidului la putere rămâneau de neclintit. În 1993 au fost puse bazele unei economii de piaţă socialiste, relaţiile comerciale şi economice cu Occidentul fiind intensificate. O nouă generaţie de lideri politici a apărut în 2003, odată cu premierul Wen Jiabao şi preşedintele Hu Jintao, acesta din urmă secretar general al partidului din noiembrie 2002. Luând în consideraţie perspectiva enormului potenţial economic al Chinei, nemulţumirile Occidentului privind respectarea drepturilor omului au scăzut în intensitate.

Pe plan extern, relaţiile tensionate dintre China şi vecinii acesteia, Vietnam, Laos şi Japonia, au revenit la normal între 1990 şi 1993 graţie tratatelor şi acordurilor asupra frontierelor. Din 1996, tonul comentariilor asupra Taiwanului a devenit mult mai grav: intenţia de a declara oficial independenţa Taiwanului a dus în 2004 la ameninţări armate din partea Chinei. Fosta colonie britanică Hong Kong a fost reintegrată în teritoriul chinez la 1 iulie 1997. China a evitat tensiunile politice şi riscul de scurgere a capitalului din centrul financiar înainte de luarea în primire a oraşului, prin concesionarea unor drepturi speciale occidentale Hong Kongului, deşi nu au existat proteste pentru acordarea de libertăţi democratice.

Coreea

Peninsula Coreea a fost divizată încă în 1948. În timp ce sistemul dictatorial comunist din partea de nord se autoizola din ce în ce mai mult, republica din partea de sud a organizat primele alegeri în 1987.

După înfrângerea în 1945 a Japoniei - care ocupase Coreea din 1910 -, ţara a fost împărţită între sovietici, la nord, şi americani, la sud. În februarie 1946, Kim Ir Sen (Kim Il Sung) a instalat în partea de nord un guvern cu o politică prosovietică, iar la 9 septembrie 1948 a fost proclamată Republica Populară Democrată Coreea. După retragerea sovieticilor, armata nord-coreeană a invadat sudul, declanşându-se astfel Războiul din Coreea. Sub mandatul ONU, Statele Unite ale Americii, împreună cu armatele aliate au respins atacul nord-coreean, China intervenind însă de partea Nordului. Armistiţiul de la Panmunjon, semnat la 27 iulie 1953, a pus capăt unui conflict care a costat viaţa a milioane de oameni.

Din punct de vedere politic, Coreea de Nord s-a aliniat Uniunii Sovietice şi Chinei. În 1955, regimul comunist a proclamat ca doctrină statală autarhia şi cultul personalităţii lui Kim Ir Sen. Din 1989, dictatura a izolat ţara de restul lumii, în ciuda faptului că populaţia se confrunta cu grave încălcări ale drepturilor omului şi cu foametea. În 1997 Kim Jong Il, fiul lui Kim Ir Sen, a preluat puterea. Neglijând protestele internaţionale, Coreea de Nord dezvoltă programul său nuclear, sporind din 2001 insecuritatea în zona Asiei de Est, dialogul purtându-se acum între şase state: Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Statele Unite ale Americii şi Rusia.

În 1948, Coreea de Sud a instaurat un regim autoritar aliniat cu Vestul. Syngman Rhee, preşedintele acestei prime republici, a fost demis în aprilie 1960. Partidul Democrat a preluat puterea guvernului în august şi a întemeiat A Doua Republică, înlocuită la rândul său în 1961 cu o guvernare militară. Generalul Park Chung Hee a întemeiat A Treia Republică în decembrie 1963.

Animozitatea continuă între Coreea de Nord şi Coreea de Sud a scăzut după 1971. Diferite tipuri de regimuri militare s-au succedat după asasinarea generalului Park în 1979. O nouă constituţie a introdus în 1987 reforme democratice, în ciuda faptului că preşedintele Roh Tae Woo a continuat să reprime protestele prin metode autoritariste. Abia în 1997, odată cu alegerea lui Kim Dae Jung, a fost instaurată democraţia şi s-a procedat la reconcilierea dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Această politică a fost continuată de către Roh Moo Hyun, preşedinte din februarie 2003.

Kim Dae Jung

Kim Dae Jung a fost membru activ al Partidului Democrat încă din 1956. A fost contracandidatul preşedintelui Park în 1971, iar în 1972 se refugiază în Japonia. În anul următor a fost sechestrat şi readus în Coreea de Sud. În 1976 a cerut restabilirea drepturilor fundamentale, fapt pentru care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. În 1980 a fost condamnat la moarte; după proteste internaţionale, guvernul a retras sentinţa. Din 1987, Kim a condus rezistenţa democratică, câştigând alegerile prezidenţiale în 1997. În 2000 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru pace.

Japonia

După 1945, forţele americane de ocupaţie au instalat structuri democratice care s-au dovedit a fi temeinice. Prin aplicarea unor proiecte temerare, Japonia a devenit a doua economie a lumii.

După ce forţele Statelor Unite ale Americii au determinat capitularea Japoniei la 2 septembrie 1945, prin lansarea bombelor atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, ocupaţia americană a supravegheat instalarea rapidă a unui guvern democratic civil în această ţară. În ianuarie 1946, împăratul Hirohito a renunţat la dreptul divin prin naştere şi, la 3 noiembrie, prin adoptarea unei noi constituţii, Japonia a devenit democraţie parlamentară. Au fost înfiinţate partide politice democratice şi sindicate muncitoreşti şi s-au format diverse coaliţii guvernamentale. În aprilie 1952, Japoniei i-a fost acordată oficial deplina suveranitate. Deşi diferitele administraţii erau adesea în funcţie pentru perioade scurte de timp. În general, noul sistem s-a dovedit a fi stabil şi eficient. În noiembrie 1955, Partidul Liberal şi Partidul Democrat Japonez s-au unit formând Partidul Democrat Liberal. Devenind ulterior majoritar, conduce ţara prin coaliţii succesive. Totuşi, scandaluri în ceea ce priveşte corupţia şi legăturile financiare dintre membrii săi continuă să destabilizeze situaţia. Socialiştii, sprijiniţi de Statele Unite ale Americii, formează eterna opoziţie, cu toate acestea, sunt adesea incluşi în guvern ca urmare a guvernării de coaliţie. Pe plan extern, relaţiile cu statele vecine s-au constituit urmând tradiţia imperialistă japoneză din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, fiind determinate şi de maniera în care este predată istoria în şcolile japoneze; acestea sunt chestiuni deosebit de sensibile pentru China şi Coreea. Odată cu încheierea Războiului Rece şi datorită creşterii interdependenţei economice în anii 1990, relaţiile regionale s-au îmbunătăţit întrucâtva. După rapida reconstrucţie a ţării, sprijinită financiar de Statele Unite ale Americii, Japonia a cunoscut o modernizare rapidă în toate domeniile, orientată spre piaţă, şi o cursă a industrializării. Acestea au exclus multe structuri sociale tradiţionale fiind supuse unor critici dure. Anii 1990 au favorizat influenţa politică a grupurilor conservator-religioase.

Japonia a devenit unul dintre liderii ţărilor asiatice şi concurează cu succes pe piaţa internaţională cu ţările din Europa de Vest, dar a înregistrat o recesiune începând cu 1990, fiind afectată de problemele economiei mondiale. De asemenea, populaţia are de suferit din cauza cutremurelor.

După moartea lui Hirohito în 1989, a cărui activitate de până la 1945 mai pune semne de întrebare, fiul său Akihito a venit la putere ca monarh constituţional, dar fără legitimitate religioasă. Din 1992, problemele economice din Japonia au anulat consensul politic postbelic, având ca rezultat schimbări succesive de guvern. Junichiro Koizumi, prim-ministru din 2001, a încercat să revitalizeze economia introducând reforme structurale şi monetare.