VII.1. Istoria contemporană după 1945


Consecinţele celui de Al Doilea Război Mondial au fost devastatoare: aproximativ 55 de milioane de morţi în toată lumea, în jur de 20 de milioane de refugiaţi şi teritorii uriaşe din Europa şi Asia distruse. Decimarea evreilor europeni de către regimul nazist şi colaboratorii săi produce transformări fără precedent pentru civilizaţia modernă. Imediat după război, multe dintre eforturile politicii internaţionale se îndreaptă către prevenirea catastrofelor de acest gen.

Între conflictul Est-Vest şi globalizare

Situaţia politică mondială dintre 1945 şi 1989 este marcată definitiv de conflictul Est-Vest. Noile puteri conducătoare - Statele Unite ale Americii şi Uniunea Sovietică - încearcă să-şi pună amprenta asupra ordinii postbelice. Din cauza viziunilor total opuse despre guvernare şi economie, între cele două puteri mondiale izbucneşte foarte curând aşa-numitul Război Rece. În această confruntare se implică un număr tot mai mare de naţiuni, care se aliniază de partea unui altui bloc. Competiţia se transformă într-o cursă a înarmărilor din ce în ce mai puternică, trezind teama de anihilarea nucleară globală. Pentru a evita includerea în sistemul blocurilor, multe foste colonii, dintre care majoritatea obţin independenţa după Al Doilea Război Mondial, devin parte a Mişcării de nealiniere.

Sfârşitul Războiului Rece începe prin deschiderea graniţei de vest a Ungariei şi căderea Zidului Berlinului în 1989, însă este definitivat odată cu dezmembrarea din 1991 a Uniunii Sovietice. Lumea nu îşi găseşte însă pacea nici de această dată, numărul de războaie şi conflicte între state - motivate cel mai des etnic sau religios - este în creştere, iar armele nucleare, biologice şi chimice ajung în tot mai multe mâini. În acelaşi timp, politica mondială este puternic determinată acum de procesul de globalizare. Europa, Asia de Est şi America de Nord sunt centrele acestei dezvoltări, însă, prin integrarea întregii lumi într-o reţea economică şi de comunicare unică, deciziile politice şi economice au adesea efecte de violare a graniţelor. După 1945, ca în nici o altă perioadă, umanitatea a făcut progrese în aproape toate domeniile cunoaşterii. Totuşi, roadele acestui progres sunt distribuite inegal. De capitalul economic al globalizării au beneficiat mai ales naţiunile industrializate din Vest. Liniile de conflict politic ale lumii nu se mai află între Est şi Vest, ci între Nord şi Sud, între bogaţi şi săraci. O altă nouă sursă de conflict este terorismul internaţional. Combaterea eficientă a acestuia şi a cauzelor sale reprezintă o provocare majoră a sec. XXL

Stil de viaţă şi valori

În ţările bogate ale lumii, concepţiile despre stilul de viaţă şi valorile generale s-au schimbat enorm în ultimii 50 de ani. Pentru că durata studiilor a crescut, adolescenţa, care reprezenta înainte doar o etapă preliminară maturizării, a devenit mai lungă, constituind o etapă în sine a vieţii. Legată de bogăţie şi frumuseţe, tinereţea a devenit idealul care conturează economia, publicitatea şi viaţa cotidiană. În anii 1960 ia naştere o nouă cultură a distracţiei; vacanţele şi călătoriile devin elemente importante ale vieţii moderne şi un sector industrial înfloritor. Din anii 1970, automatizarea din aproape toate domeniile elimină o mare parte din munca fizică grea. Apar astfel noi slujbe, mai ales pentru femei, cu precădere în sectorul serviciilor, apreciat în toată lumea.

Altă schimbare apărută recent în lumea occidentală este îndepărtarea de creştinismul tradiţional, combinată cu o căutare tot mai intensă a sensului vieţii. Orientarea către stilurile de viaţă ezoterice sau est-asiatice a crescut, însă căutarea fericirii a fost subordonată constant modelor în schimbare. Pe de altă parte, la începutul mileniului, fundamentalismul religios, îndeosebi islamul şi creştinismul, s-a întărit în confruntarea, exprimată uneori violent, cu noul stil de viaţă occidental, caracterizat prin materialism necontrolat şi secularism, şi care s-a răspândit ca standard în întreaga lume.

Industrializarea culturii şi a cunoaşterii

Tendinţele culturale circulă astăzi mult mai rapid şi sunt tot mai subordonate legilor pieţei. De exemplu, dacă în anii 1940 muzica era o distracţie pentru recreere în timpul liber, din anii 1970 acompaniază umanitatea peste tot. Astfel, muzica pop cunoaşte o răspândire mai mare decât cea clasică. Muzica pop se transformă în conformitate cu dezvoltarea şi cu schimbarea rapidă a modelor şi stilurilor, în funcţie de cererea industriei de consum.

Cultura elitistă a devenit mai diversă şi mai complexă. Noi stiluri şi curente, cum ar fi pictura abstractă, se răspândesc în toată lumea. Cel puţin până în anii 1970, nu se putea vorbi proape deloc despre etape şi mişcări, în timp ce astăzi acest lucru este posibil în majoritatea şcolilor. Distincţiile dintre forme artistice diferite nu mai sunt la fel de tranşante ca înainte.

După 1945, ritmul rapid al dezvoltării caracterizează şi domeniul ştiinţei. Niciodată până acum nu au fost atât de mulţi oameni de ştiinţă, niciodată nu s-a dezvoltat cercetarea atât de rapid şi niciodată până astăzi nu a existat o diferenţă atât de puternică între domeniile de cercetare. Engleza a devenit limba universală a ştiinţei. Ziarele şi revistele prezintă descoperirile cercetărilor mult mai repede decât orice carte, însă astăzi cea mai rapidă şi mai simplă formă de comunicare a informaţiei este internetul, la care au acces tot mai multe persoane.

Succesele şi pericolele progresului

Progresul ştiinţific şi tehnologic din ultimii 60 de ani este uluitor. Automobilele, avioanele, radioul, televiziunea, computerele mainframe şi personale şi internetul au făcut lumea mai mică. În 1969 primii oameni ajung pe Lună, iar după 1987, staţia spaţială Mir a făcut posibil traiul prelungit în spaţiu. Medicina a făcut progrese atât de mari, încât frica de epidemii precum holera sau poliomielita nu mai influenţează viaţa, deşi noi boli contagioase, cum ar fi SIDA, continuă să apară. La începutul mileniului, telecomunicaţiile au devenit mobile. Aproape toate cunoştinţele umanităţii sunt disponibile şi pot fi accesate oricând şi oriunde.

În ciuda credinţei puternice progres, latura negativă a imperativului tot mai mult, tot mai repede a devenit vizibilă. După criza petrolului din anii 1970, sfârşitul rezervelor de combustibil a devenit o realitate, iar consecinţele sale asupra întregii lumi sunt destul de previzibile. Distrugerea mediului înconjurător şi a atmosferei Pământului reprezintă acum partea neagră a progresului industrial, până şi energia nucleară, presupusă a fi nepoluantă şi controlată, a pricinuit pagube care vor continua să îşi lase amprenta timp de mai multe secole.

La fel ca în lupta împotriva sărăciei, protecţia mediului poate fi realizată numai prin acorduri între state la scară globală. Acestea sunt doar unele dintre provocările cu care se confruntă lumea în sec. XXI.