VI.1. Epoca Războaielor Mondiale


La începutul secolului XX, naţionalismul agresiv, lupta pentru reîmpărţirea sferelor de influenţă şi cursa internaţională a înarmării au făcut ca pacea europeană să fie pe punctul de a exploda. Asasinarea moştenitorului austro-ungar în iulie 1914 a declanşat o conflagraţie care avea să distrugă vechile structuri statale. După război, au luat naştere forţe politice totalitariste, alimentate de crizele sociale şi economice ale timpului. În 1939, nazismul german a aruncat lumea în cel mai devastator război din istorie. La sfârşitul lui, în 1945, Europa era o ruină.

Reorganizarea statelor după Primul Război Mondial

Primul Război Mondial, dus cu toate resursele disponibile de atunci, a schimbat relaţiile de putere din întreaga lume şi a retrasat harta Europei. Până şi naţiunile victorioase, Marea Britanie şi Franţa, erau slăbite economic după conflagraţie. Statele Unite ale Americii au câştigat cel mai mult de pe urma războiului, preluând statutul de hegemon mondial de la Marea Britanie şi urmărind să instaureze pacea în Europa pe baza dreptului de autodeterminare al naţiunilor. Însă ordinea de după război, creată la Paris de puterile victorioase, era contradictorie. Aceasta devine sursa unor noi conflicte, creând premisele următorului război. Forţele care au pierdut erau nemulţumite de faptul că fuseseră considerate unicele responsabile pentru război şi vedeau plăţile cu care fuseseră împovărate drept o mare nedreptate. Mai ales Germania, care era obligată să îşi cedeze coloniile şi o mare parte din imperiu, urmărea de la bun început revizuirea tratatului. Scindarea imperiilor multiculturale Austro-Ungar şi Otoman creează state-naţiuni instabile în Europa de Răsărit şi Centrală, cu minorităţi etnice puternice. În Orientul Apropiat, puterile victorioase încalcă promisiunea de a garanta independenţa naţională. Fostele teritorii ale Imperiului Otoman erau împărţite între britanici, francezi sau puse sub mandat internaţional. Atitudinea inconsecventă a Marii Britanii faţă de imigrarea evreilor în Palestina stă la baza conflictului arabo-israelian declanşat după 1945.

Totalitarismul: comunismul şi fascismul

Primul Război Mondial mobilizează pentru prima dată naţiuni întregi. Acesta răstoarnă ordinea socială din multe ţări şi conduce la revolte şi revoluţii. Dinastii care domneau de secole se prăbuşesc în Rusia, Germania, Austria şi Ungaria. În multe state se instaurează democraţii parlamentare, cu caracter temporar. Mai mulţi sorţi de izbândă a avut victoria din 1917 a bolşevicilor din Rusia. Înfiinţarea Uniunii Sovietice în 1922 a influenţat dezvoltarea internă a întregii Europe. Obiectivul sovietic de a declanşa o revoluţie comunistă mondială a trezit temeri legate de posibile lovituri de stat ale partidelor de stânga în cadrul democraţiilor europene instabile de după război. În replică, grupurile fasciste de dreapta câştigau puterea peste tot. Deşi acestea se deosebeau foarte mult de la o ţară la alta, toate aveau în comun o atitudine naţionalist-militară, radical antidemocratică şi anticomunistă. Astfel de mişcări devin dominante în Germania şi în Italia, datorită situaţiei catastrofale a economiei lumii. În Spania, regimul fascist se stabileşte după un sângeros război civil. Sisteme autoritare apar şi în America de Sud, iar conducerea militară naţionalistă din Japonia urmăreşte să întemeieze un imperiu colonial în Asia. În China, naţiunea cea mai numeroasă a lumii, partidele naţionaliste şi comuniste se luptă pentru control. Dintre Marile Puteri, numai Franţa, SUA şi Marea Britanie îşi menţin sistemele democratice liberale, în ciuda crizei economice.

Teroarea şi războiul total

În Germania vine la putere o mişcare fascistă agresivă, reprezentată de Partidul Naţional-Socialist al lui Hitler. Reichul german începe cel de Al Doilea Război Mondial în 1939, cu scopul de a reorganiza Europa după teoria rasistă a nazismului, instaurând o campanie de exterminare a unor grupuri etnice din estul Europei, care culminează cu genocidul a milioane de evrei europeni. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Uniunea Sovietică formează o alianţă care pune capăt războiului nazist, ocupând Germania în 1945. Japonia, aliatul Germaniei, se predă numai după cele două bombardamente atomice. În cel de Al Doilea Război Mondial, au fost folosite cele mai devastatoare tehnologii, astfel că mai bine de 55 de milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Bombardamentele efectuate de forţele aeriene au avut un număr uriaş de victime şi au distrus oraşe întregi. În urma războiului, Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii devin cele două supraputeri ale lumii. După 1945, însă, divergenţele dintre acestea au condus la împărţirea ideologică a Europei şi a lumii întregi.

Începuturile culturii de masă moderne

În perioada interbelică, dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiilor în ţările industrializate schimbă fundamental viaţa oamenilor. În 1915, fizicianul german Albert Einstein publică Teoria generală a relativităţii şi revoluţionează conceptul de timp şi spaţiu, obţinând Premiul Nobel pentru fizică (1921). În 1929, un alt laureat al Premiului Nobel, bacteriologul britanic Sir Alexander Fleming descoperă penicilina şi o aplică în medicină.

Datorită liniei de asamblare, automobilul devine un mijloc de transport în masă. Graţie noilor tehnologii, viaţa de zi cu zi, mai ales la oraş, capătă dinamism. Devine posibilă comunicarea la distanţe mari într-un timp mai scurt şi tot mai mulţi oameni încep să se mute din locul de origine în căutarea unor slujbe mai bune şi a unui trai îndestulat. De asemenea, noua tehnologie a revoluţionat industria spectacolului: radioul şi cinematograful devin mijloacele de distracţie a maselor. Se dezvoltă o cultură de consum orientată spre ocuparea timpului liber. Cotidienele ieftine, a căror apariţie era posibilă doar datorită noilor tehnologii, faciliteaza reproducerea în masa a cuvântului tipărit, câştigând un număr tot mai mare de cititori. Reclamele de neon şi panourile uriaşe de pe străzi reprezentau noul aspect al comerţului orientat către client. Industria spectacolelor, cu săli de dans, cluburi de noapte, ajunge să definească un stil de viaţă asociat cu mistica zgomotoşilor ani 1920. Accesul la bunurile de larg consum prin intermediul mass-media începe să estompeze diferenţele care existau între burghezie şi clasa muncitoare. Rolurile sexelor suferă modificări notabile. Mişcarea feministă obţine emancipare politică; după 1918, în majoritatea ţărilor industrializate femeile au drept de vot şi posibilitatea de a candida pentru funcţii în stat. De asemenea, femeile capătă şi dreptul de a se angaja, deşi a trebuit să treacă mult timp până au putut deţine funcţii importante.

Aceste schimbări spectaculoase au loc îndeosebi în Statele Unite ale Americii şi în ţările industrializate ale Europei. O mare parte din restul lumii ia parte la această revoluţie, îmbinând stilul de viaţă occidental modern cu practicile culturale tradiţionale.