IV.16. India marilor moguli şi companiile europene de comerţ


1526-CCA 1800

Imperiul Indian al Marilor Moguli a fost fondat în 1526, înflorind după 1556 sub domnia lui Akbar. Splendoarea şi luxul care i-au făcut faimoşi pe Marii Moguli se dezvoltă sub succesorii acestuia. După moartea lui Aurangzeb, ultimul conducător Mogul o important, imperiul intră în declin, în timp ce companiile comerciale europene care se stabiliseră încă din 1500 pe coastele Indiei încep să să se implice din ce în ce mai mult în activitatea statului. Portughezii, iniţial statul european cel mai infiltrat în India, sunt îndepărtaţi ulterior de olandezi şi de britanici. În final, britanicii ajung să domine subcontinentul din punct de vedere politic şi economic.

De la primii Mari Moguli la Akbar cel Mare

Babur, întemeietorul Imperiului Mogul, îşi impune autoritatea asupra unor regiuni întinse din India, care ulterior sunt pierdute sub domnia lui Humayun. Imperiul se consolidează definitiv abia sub domnia lui Akbar cel Mare.

Până în 1526, Babur cucerise India Mijlocie şi de Nord, întemeind Imperiul Mogul. În secolele XVI-XVII, acesta atinge culmi neînchipuite ale splendorii şi bogăţiei. Numele dinastiei lui Babur, Marii Moguli (mongolii), reflectă moştenirea Asiei Centrale: acesta este legat direct de Timur Lenk pe linie paternă şi de Genghis-Han pe linie maternă. În 1497, Babur devine conducătorul Samarkandului. În 1504 cucereşte Kabulul şi înaintează spre India în sud, din Afghanistan prin pasul Khyber, cucerind Lahore în 1524. După victoria asupra ultimului conducător Lodi la Panipat, în 1526, Babur controlează cea mai mare parte a Indiei şi stabileşte capitala la Agra.

Instabilitatea imperiului se accentuează sub domnia fiului său, Humayun, care este izgonit din India în Persia de comandantul Shir Shah Han, care în 1540 cucereşte Agra, Delhi şi Lahore. Shir Shah Han îşi înfiinţează propria dinastie, consolidând Imperiul Mogul prin instituţii solide, însă acesta se prăbuşeşte după asasinarea lui în 1545, dispărând până în 1555. Humayun se întoarce din exilul din Persia, însă la scurt timp după aceea este accidentat mortal.

În 1556, fiul său, Akbar cel Mare, urcă pe tron la vârsta de 13 ani. Acesta structurează Imperiul Mogul şi duce cultura indo-islamică spre o nouă epocă de înflorire. General şi politician iscusit, extinde imperiul în toate direcţiile şi controlează zona dintre Kabul şi Caşmir, în vest, şi din Bengal, în est. Regiunea Deccanului de Nord şi statele rajputiene Rajasthan şi Gurajat din sud făceau parte de asemenea din imperiu. Akbar ridică oraşul Fatehpur Sikri, şi îşi stabileşte capitala aici. Creează o clasă loială nouă de nobili din rândurile aristocraţiei militare a diverselor clanuri, introduce o formă modernă de guvernare şi sprijină economia. În acelaşi timp, intensifică legăturile comerciale cu companiile europene. Akbar permite libertatea de expresie pentru toate religiile - chiar şi pentru creştinism şi iudaism - şi organizează colocvii şi dezbateri.

Imperiul în culmea splendorii

Jahangir şi Shah-Jahan, succesorii lui Akbar, sunt slabi din punct de vedere politic, dar se manifestă ca mari patroni ai artelor şi arhitecturii. Înclinaţia lor pentru extravaganţă pune statul în mare dificultate financiară.

Akbar, conducător tolerant şi deschis, încearcă să rezolve disensiunile dintre musulmani şi hinduşi, înfiinţând o religie nouă, cu trăsături puternice de cult al conducătorului. Credinţa divină (Din-i-Ilahi) era o combinaţie intre islam, hinduism şi alte religii, însă nu are succes din cauza opoziţiei puternice al dogmaticilor de la curtea islamică. Marile clădiri ale lui Akbar - studiouri de la curte în care se creau cărţi minunat ilustrate, covoare şi bijuterii - aveau atât funcţii politice, cât şi simbolice. Akbar lasă urmaşilor săi un imperiu stabil intern însă curând încep să apară primele semne ale disfuncţiei politice. Jahangir, fiul său, care îi urmează în 1605, este dependent de opiu, neglijează afacerile statului şi cade sub influenţa clicilor rivale. Grandoarea operelor de artă şi administraţia imensă de la curte care se dezvoltă sub conducerea sa îi fascinează pe solii străini. Mai ales Marea Britanie încercase să stabilească relaţii diplomatice şi economice încă din 1609, obţinând mari privilegii. Domnia lui Jahangir este slăbită de revoltele care încep în 1620 în interiorul familiei şi în Deccan. În timpul domniei fiului său, Shah-Jahan, splendoarea şi luxul de la curte ating apogeul. Acesta colecţionează zeci de mii de bijuterii, exportă în întreaga lume produse ale Şcolii de pictură indiene şi comandă construirea palatului Taj Mahal lângă Agra. Shah-Jahan nu este doar un constructor entuziast, ci şi o personalitate suspicioasă care ia măsuri drastice împotriva adversarilor săi, închipuiţi sau reali. Ca musulman devotat, atacă coloniile portugheze din India şi îi lasă să moară în în închisoare pe prizonierii creştini care refuzaseră convertirea la islam. Marele Mogul se retrage în palatele sale, izolat de lumea exterioară, lăsând treptat guvernarea imperiului pe mâna miniştrilor şi a săi. Întreţinerea curţii începe să coste mai mult decât se obţinea din dări. În iunie 1658, Shah-Jahan este detronat de fiii săi.

Taj Mahal

În 1632-1648, Shah-Jahan construieşte palatul Taj Mahal; acesta este realizat din marmură albă de 20.000 de mii de muncitori, ca mausoleu pentru Mumtaz-i-Mahal (perla palatului), soţia sa preferată, care murise în 1631 în timpul naşterii. Un alt mausoleu, din marmură neagră, plănuit pentru el însuşi, nu a fost construit niciodată. Taj Mahal, al cărui interior este minunat realizat şi unde este înmormântat şi Shah-Jahan, mai este denumit a opta minune a lumii.

Aurangzeb şi declinul Marilor Moguli în India

În timpul domniei lui Aurangzeb, imperiul recâştigă putere politică, însă conservatorismul şi intoleranţa religioasă clatină stabilitatea societăţii. Urmaşii săi nu mai sunt decât cârmuitori de paradă.

Conflictul care se prefigura încă din 1644 între cei patru fii ai lui Shah-Jahan şi Mumtaz-i-Mahal izbucneşte imediat după detronarea lui. La început se părea că prinţul cel mai mare, Dara Shukoh, promotor al artelor şi al dialogului între religii, va ieşi învingător. Însă al treilea fiu, Aurangzeb, se aliază cu dogmaticii islamici împotriva fratelui său şi urcă pe tronul Mogul în iunie 1658, sub numele Alamgir (Cuceritorul lumii). În 1659 îl înfrânge pe Dara Shukoh şi îl execută. Aurangzeb era un musulman îndoctrinat, cunoscut pentru aplicarea legii Sharia. Comandant militar talentat, dublează teritoriul imperiului, acesta ajungând la cea mai mare expansiune după cucerirea Deccanului, a Kandaharului şi a Kabulului. În 1687 cucereşte Regatul Golkonda, cel mai important stat al subcontinentului indian.

Pe plan intern, Aurangzeb suprimă cu brutalitate toate mişcările „neortodoxe", cu ajutorul poliţiei secrete. Încercările nemiloase de a-i converti pe hinduşi şi pe credincioşii sikh - inclusiv execuţia gurului sikh Tegh Bahadur - stau la baza declinului politic al Imperiului Mogul.

Aurangzeb dărâmă treptat toate templele hinduse şi în locul acestora ridică moschei. În 1679 reintroduce impozitul pentru nemusulmani, care fusese abolit sub Akbar. În martie 1707, când Aurangzeb, ultimul Mogul puternic, moare, în multe regiuni ale imperiului izbucnesc răscoale.

Bahadur Shah I, fiul lui Aurangzeb, reuşeşte să încheie din nou contracte avantajoase cu prinţii Bengalului şi cu companiile comerciale britanice, să reformeze sistemul fiscal şi să anuleze politicile dure ale tatălui său. Însă, în 1712, după moartea sa, dinastia Mogulilor se scufundă în haos şi în conflicte familiale violente. Doar în 1719, s-au succedat la tron patru Moguli. În 1739, Nadir-Shah al Persiei invadează India şi jefuieşte comorile palatelor. Mogulii care urmează domnesc doar de formă şi nu părăsesc niciodată palatele, unde britanicii îi găsesc vegetând în condiţii indescriptibile. După o răscoală fără succes care are loc în 1857-1858, Bahadur Shah II, ultimul Mogul, este înlăturat de britanici, care preiau controlul Indiei.

Sir William Norris, ambasadorul Marii Britanii în India în 1701, descrie întâlnirea sa cu împăratul Aurangzeb

Era alb ca neaua, de la haine şi turban până la barbă, fiind purtat cu multă grijă şi dragoste de o mulţime de oameni. Dar el nu vedea pe nimeni, şezând cu ochii aţintiţi într-o carte pe care o ţinea în mâini şi pe care a citit-o tot drumul, fără să dea nici cea mai mică atenţie la tot ce se întâmpla în jurul său.

De la Companiile comerciale europene la dominaţia britanică

În sec. XVI, portughezii controlau comerţul european cu India, după 1600, însă, fiind înlăturaţi de olandezi, britanici şi francezi. În final, britanicii sunt cei care obţin controlul politic al regiunii.

În timpul ascensiunii şi decăderii Imperiului Mogul, companiile comerciale europene se stabilesc pe coastele Indiei. După descoperirea drumului pe mare spre India de către Vasco da Gama în 1497-1498, portughezii, învingând flotele aliate ale Egiptului şi Gujaratului la Diu în 1509, ajung în Goa, în 1510. De acolo, cuceresc coasta de vest a Indiei şi instituie un monopol comercial pentru bunurile indiene şi indoneziene în Europa.

În sec. XVII, olandezii şi englezii intră în competiţie cu portughezii, după ce în 1600 regina Elisabeta acordă Companiei britanice a Indiilor Orientale monopolul asupra comerţului cu India. Britanicii, care în 1608 stabiliseră deja o factorie în Agra, îi înving în anul 1612 pe portughezi într-o confruntare navală lângă Surat şi stabilesc avanposturi atât pe coasta de est, cât şi pe cea de vest a Indiei. În 1658, Chennai (Madras) devine sediul Companiei Indiilor Orientale, care fusese reprezentată diplomatic la Curtea Mogulilor încă din 1603. În 1668, britanicii mai cuceresc Mumbay (Bombay) de la portughezi. Între timp, Compania olandeză a Indiilor Orientale se stabileşte la Surat, în 1618, şi în Bengal, în 1627, şi îi alungă pe portughezi din Ceylon, în 1638, fapt care duce la un conflict sângeros între britanici şi olandezi, din care primii ies învingători.

În 1664, francezii sub ministrul de finanţe Jean-Baptiste Colbert intră în competiţie pentru comerţul cu India. Compania franceză a Indiilor Orientale se stabileşte în 1668 pe coastele de vest şi de est, iar în 1739 câştigă porţiunea sudică a Regatului Hyderabad. Joseph François Dupleix, guvernator general al companiei în 1742-1754, reuşeşte să răspândească influenţa franceză în toate principatele indiene din sud. În 1746-1763 au loc câteva confruntări între francezi şi britanici în India de Sud, câştigate de englezi sub comanda lui Robert Clive. În 1765, lordul Clive devine guvernator al Indiei de Est, iar Compania Indiilor Orientale primeşte regiunile Bengal, Bihar şi Orissa (Kalinga) instituind dominaţia britanică pe subcontinent.

Warren Hastings, primul guvernator general al Bengalului în 1772-1785, înlătură definitiv influenţa franceză şi deschide calea spre dominaţia politică a Marii Britanii în India. În 1784, Compania Indiilor Orientale trece sub controlul guvernului britanic, care înfiinţează universităţi engleze în India şi anglicizează pe o scară largă societatea indiană. După detronarea ultimului Mare Mogul, India este guvernată de un vicerege britanic sau rajah, din 1858 şi până în 1947, când îşi câştigă independenţa.