III.8. Irlanda şi Scoţia în Evul Mediu


Multe dintre tradiţiile celtice care dispăruseră în Anglia s-au păstrat în Irlanda o şi Scoţia. Ambele au căzut pradă tendinţelor expansioniste ale regilor Angliei. Englezii au profitat de sciziunile interne ale Irlandei pentru a supune clanurile şi apoi întreaga insulă. În 1171, regele Henric II proclamă suveranitatea Angliei asupra Irlandei. În cca 848 regele scot Kenneth Mac Alpin realizează prima unificare a Scoţiei, care a reuşit să îşi păstreze independenţa până când s-a produs unificarea dinastică cu Anglia.

Irlanda

Conflictul dintre clanuri a făcut imposibilă formarea unui stat irlandez unificat şi a facilitat instalarea stăpânirii engleze.

Istoria Irlandei este presărată cu lupte între clanurile rivale. Între secolele IV-X au apărut patru mari regate: Connacht, Leinster, Münster şi Ulster, înconjurate de alte regate mai mici. Titlul de „rege suprem al Irlandei" era mărul discordiei pentru clanuri. În sec. V, Sfântul Patrick a creştinat toată populaţia Irlandei, pornind de la reşedinţa pe care şi-o stabilise în Armagh. Astfel a luat naştere un tip specific irlandez de creştinism, caracterizat prin existenţa mai multor mănăstiri autonome care au dus Irlanda la apogeu, în special în domeniul literaturii, păstrând însă şi vechile poeme celtice. De asemenea, călugării au plecat ca misionari, cum a fost Gallus printre germanii de pe continent şi Sf. Columban din Iona în Scoţia, în sec. VI.

Când în anul 1169 un rege irlandez nesemnificativ a cerut ajutor regelui Henric II al Angliei pentru a-şi învinge rivalii, s-a deschis calea pentru o invazie a englezilor. La început a fost cucerită doar zona coastei de est şi regii englezi s-au mulţumit cu o stăpânire formală. În timpul Tudorilor, s-a trecut la cucerirea întregii insule, iar regele Henric VIII şi-a atribuit titlul de rege al Irlandei în anul 1541. Englezii au început să îşi consolideze dominaţia în special în Ulster în sec. XVI prin propriii colonişti, mai târziu scoţieni. Au apărut conflicte religioase, întrucât veneticii erau protestanţi, iar irlandezii rămăseseră catolici. Dintre numeroasele răscoale care au avut loc, cea a lui Hugh O'Neill din anul 1595 a reprezentat prima ameninţare serioasă la adresa supremaţiei engleze în Irlanda. Deşi irlandezii au beneficiat de sprijinul spaniolilor, au fost în cele din urmă înfrânţi. În timpul războiului civil din Anglia şi a Revoluţiei Glorioase, irlandezii au susţinut familia regală Stuart, care era pro-catolică. Din acest motiv, ei au trebuit să îndure represaliile sângeroase ale englezilor şi lipsa aproape totală de drepturi până în sec. XIX. Condiţiile grele de viaţă au provocat în sec. XIX o masivă emigrare în SUA, aproape înjumătăţind numărul populaţiei.

Scoţia

În ciuda opoziţiei reprezentate de nobilii scoţieni şi englezi, regii scoţieni s-au luptat să îşi păstreze unitatea naţională şi independenţa.

În timpul romanilor, Scoţia a fost locuită de triburi celtice. Romanii i-au numit „picţi" („pictaţi") datorită tatuajelor pe care le aveau. În sec. III, un val de celţi scotti invadatori, care au împrumutat numele lor Scoţiei, a început să vină din Irlanda. După ce s-au stabilit acolo, au înfiinţat un regat. În sec. IX, regele Kenneth Mac Alpin i-a unificat pe picţi şi pe scoţieni în Regatul Alba.

Ultimul urmaş al lui Mac Alpin a murit în anul 1018. O rudă de-a lor, Duncan I, a preluat tronul, dar a fost ucis de uzurpatorul Macbeth în anul 1034. Fiul lui Duncan l-a învins şi l-a ucis pe Macbeth, devenind regele Malcolm III al Scoţiei în anul 1057.

Influenţa englezilor în Scoţia a început să crească în timpul domniei lui Malcom III. Biserica Romano-Catolică a eliminat creştinismul irlandezo-scoţian. Sistemul feudal englez a fost instaurat în sud-estul şi în Ţinuturile Joase ale Scoţiei. Zonele muntoase au rămas sub stăpânirea clanurilor, la fel ca pe vremea celţilor.

După ce la sfârşitul sec. XIII dinastia lui Malcolm s-a stins, puternicele familii Bruce şi Balliol au început să îşi dispute tronul. Eduard I al Angliei a profitat de situaţie şi l-a ajutat pe John de Balliol să devină rege în schimbul recunoaşterii de către acesta a suzeranităţii engleze. Odată urcat pe tron, Balliol a refuzat însă să se supună englezilor, declanşând astfel o invazie a acestora în Scoţia. Sir William Wallace şi Robert Bruce au fost capii rezistenţei împotriva invadatorilor. Lupta pentru independenţă a continuat şi Robert a devenit rege în anul 1306. Scoţienii şi-au consolidat poziţiile, în timp ce englezii se înfruntau în Războiul de 100 de Ani şi în Războiul Rozelor.

În anul 1371, familia regală Stuart a înlocuit Casa Bruce. Deşi regele James Stuart IV s-a căsătorit în anul 1503, cu Margareta Tudor, fiica regelui Henric VII al Angliei, conflictul dintre englezi şi scoţieni nu a scăzut din intensitate. Pe baza acestui mariaj, Maria Stuart, strănepoata lui James, a putut însă revendica tronul Angliei şi astfel s-a realizat în anul 1603 unificarea celor două regate sub fiul Mariei, James VI al Scoţiei şi James I al Angliei.

William Wallace

Cunoscut şi sub numele de „Inimă neînfricată", William Wallace i-a condus la victorie pe scoţienii aflaţi în inferioritate numerică faţă de englezi în bătălia de la Stirling din anul 1297. Însă nobilii scoţieni au refuzat să îl mai susţină, deoarece avea origini modeste. El a fost învins de englezi în anul 1298 la Falkirk prin trădarea unui nobil scoţian. A fost luat prizonier şi executat la Londra în anul 1305.