II.15. Imperiile nomade din stepele eurasiatice


SEC. III Î.HR.- SEC. VII D.HR.

Stepele eurasiatice, care se întind la est de Marea Neagră până în vest la Marea Galbenă din China, au fost întotdeauna locuite de nomazi. Istoria vechilor imperii ale perşilor, grecilor sau indienilor a fost influenţată de ciocnirile cu sciţii, sarmaţii sau saka din stepe, care nu s-au unificat însă niciodată ca o singură naţiune. Unul dintre cele mai vechi grupuri a fost Xiongnu, care a înfiinţat un mare imperiu nomad la sfârşitul sec. III î.Hr. la graniţa nordică a Chinei. Înfrângerea şi alungarea lor de către dinastia Han a declanşat un val de mişcări migratoare, care s-a făcut simţit până în vest în sec. IV d.Hr. când hunii au fost împinşi pe teritoriul goţilor, declanşând astfel Marea migraţie a popoarelor, care a schimbat întreaga faţă a Europei.

Xiongnu, Kushana şi heftaliţii

Înainte de ascensiunea hunilor, mari imperii nomade au luat naştere prin formarea unor confederaţii de triburi.

Imperiile călăreţilor nomazi Xiongnu, huni şi turci, precum şi Imperiul Mongol al lui Genghis-Han din sec. XIII, au avut la bază coaliţii realizate între diferite triburi şi popoare. Dat fiind faptul că fondatorii imperiilor nu puneau accent pe etnicitate, orice grup care avea aceleaşi interese cu imperiul, chiar şi foşti duşmani, era acceptat. Această politică de confederaţie formală a triburilor a adus rapid la fragmentarea şi prăbuşirea imperiilor nomade.

Federaţia de triburi Xiongnu, care a apărut la sfârşitul sec. III î.Hr., a reprezentat o ameninţare extrem de serioasă pentru dinastia Han din China. Aceasta a făcut toate eforturile posibile, de la construirea Marelui Zid până la atacuri militare, pentru a-şi elimina rivalul. În sec. II-III, chinezii au reuşit să scindeze şi să îndepărteze treptat Federaţia de triburi Xiongnu. Unii membri ai confederaţiei au devenit dependenţi de chinezi şi au fost asimilaţi, alţii au fost înfrânţi şi alungaţi spre vest. Probabil că
Xiongnu, în retragerea sa, a silit alte popoare şi triburi care traiau mai la vest, precum Kushana, să-şi părăsească teritoriile şi să invadeze Asia Centrală şi India. În prezent, nu se mai consideră că ar fi existat o relaţie între huni, care au apărut în sec. IV, şi Xiongnu, deşi este posibil ca o parte a fostei confederaţii Xiongnu să fi fuzionat cu cea a hunilor.

În sec. V, puternicii Sasanizi din Persia au intrat în conflict cu imperiul nomad al Heftaliţilor, cunoscuţi şi sub numele de „hunii albi". După ce heftaliţii s-au îndreptat spre sud pentru a distruge rămăşiţele marelui imperiu Gupta din nordul Indiei, au fost la rândul lor spulberaţi în anul 567 de sasanizii conduşi de către Chosroe I.

Hunii

Incursiunile militare ale hunilor, în special sub conducerea regelui Atila, „biciul lui Dumnezeu", au fost atât de devastatoare, încât mulţi europeni au crezut că venise sfârşitul lumii.

Hunii i-au învins pe ostrogoţi şi pe vizigoţi în 375, distrugând totul în calea lor. Datorită obiceiului de a aplatiza nasurile copiilor lor pentru a le lărgi faţa, ei au fost descrişi de cronicari drept „creaturi cu chip de animal", sporind astfel groaza pe care o stârneau. Hunii nu i-au eliminat complet pe germani, întrucât aveau nevoie de aceştia în armata lor.

Imperiul Roman de Răsărit a încercat să îşi apere graniţele oferindu-le hunilor chiar şi 1500 de livre de aur pe an. Cu toate acestea, hunii conduşi de Atila, care îşi ucisese fratele co-regent Bleda în anul 445, au pătruns adânc în teritoriul Imperiului Roman de Răsărit, au devastat provinciile balcanice şi au cerut tributuri şi mai mari. Atila s-a îndreptat apoi spre vest în fruntea unei armate uriaşe şi mereu în creştere prin adăugarea hunilor şi a triburilor germanice. Multe oraşe prin care au trecut au fost arse din temelii, precum Trier şi Metz. În iunie 451, francii, vizigoţii şi romanii aflaţi sub conducerea comandantului imperial Aetius au reuşit să oprească înaintarea hunilor. Bătălia de pe Câmpiile Catalaunice, lângă Chalonssur-Marne, a durat mai multe zile, în timpul cărora au căzut aproximativ 90.000 de luptători.

Hunii şi aliaţii lor au fost nevoiţi să se retragă spre Europa de Est, dar Atila nu fusese complet învins. În anul 452, el a invadat nordul Italiei, ameninţând Roma. Papa Leon I a reuşit să îi convingă pe hunii suferind de foame şi de boli să se întoarcă din drum. Atila a murit pe neaşteptate în 453, imediat după petrecerea sa de nuntă. Hunii s-au scindat în luptele ce au urmat, fiind definitiv învinşi şi alungaţi aproape la fel de repede precum îşi cuceriseră teritoriile.

Alţi călăreţi nomazi au venit dinspre răsărit pe urmele hunilor în Europa, printre care s-au numărat şi avarii şi maghiarii. Avarii au adus scările de şa în Europa, care constituiau un ajutor considerabil pentru luptătorii călare. În Asia Centrală, popoarele de origine turcă au preluat moştenirea hunilor, înfiinţând în secolele VI-VII un mare imperiu nomad care se întindea din China până la Marea Caspică.

Înfăţişarea hunilor

„Prin trăsăturile lor îngrozitoare stârneau multă teamă în cei pe care poate că nu i-ar fi putut învinge în luptă... Pielea lor oacheşă era înspăimântătoare şi aveau... ochii cât gămălia unui ac. Curajul lor reieşea din înfăţişarea lor ameninţătoare şi erau cruzi cu copiii lor chiar din ziua în care aceştia se năşteau, crestând obrajii băieţilor cu sabia, astfel încât ei să îndure durerile provocate de răni chiar înainte de a suge laptele mamei."
Jordanes, Getica (Istoria goţilor, capitolul XXIII) 551 d.Hr.